w_isienka 05.11.09, 18:52 U mnie faza lutealna waha się od 11-14 dni w cyklu (cykle 26-28 dni). Czy to jest uznawane w NPR za normę? Czy też uznać to za zaburzenia w cyklu i może warto zrobić badania hormonów (progesteron i prolaktyna?)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra_26 jest OK 05.11.09, 19:20 Faza lutealna nie musi być równa co do dnia, ważne żeby miała między 11 a 17 dni. Twierdzimy, że jest ona stała w stosunku do fazy folikularnej, która jest podatna na zakłócenia i może mieć zarówno 8, jak i 14 czy 45 dni. U jednej kobiety faza lutealna ma właśnie te 2-3 dni różnicy między cyklami i nie powinno Cię to niepokoić. Odpowiedz Link
naftalka5 ? 06.11.09, 08:09 To ja sie podepnę ze swoim pytaniem. Cykle mam zawsze 30 dniowe. W tym cyklu owu była w 12 dniu. Wychodzi na to że faza lutealna będzie trwac 18 dni czy może cykl bedzie krótszy? Z góry dziękuje za odpowiedzi :) Odpowiedz Link
anusia_magda Re: ? 06.11.09, 11:20 Witam.Ostatnio jak byłam u gina i powiedziałam że moja faza lutealna trwa przeważnie 12-13 dni to stwierdził że trochę mało. Nawet się zdziwiłam. Naftalka, powiem Ci że ja miewam podobne cykle a po monitoringu okazało się że owu była ok 17-18 dnia cyklu. A potem właśnie jakieś 12 dni lutealnej. Ja wiem kiedy miałam owu i wcale nie wtedy kiedy bolał mnie jajnik. Tylko właśnie nawet 2 dni po. Jeśli jesteś pewna że miałaś owu 12 dnia to według mnie ten cykl będzie krótszy.. Odpowiedz Link
w_isienka anusia_magda 06.11.09, 14:16 anusia_magda napisała: > Witam.Ostatnio jak byłam u gina i powiedziałam że moja faza lutealna > trwa przeważnie 12-13 dni to stwierdził że trochę mało. Nawet się > zdziwiłam. Czemu za mało? To chyba norma? Ale może niech sie jakich specjalista wypowie? :) Ja mam synka z lutealnej 12 dniowej i żadnych problemów z zagnieżdżeniem i dalszym rozwojem ciąży więc nie za bardzo rozumiem czemu 12 dni miałoby być za mało? Jak by była krótsza niż 11 dni to chyba świadczyłoby to o niedorozwoju ciałka żółtego, ale w tej sytuacji to chyba ok? Wydaje mi sie, że niektórzy ginekolodzy nie znają się za bardzo na NPR niestety... Odpowiedz Link
anusia_magda Re: anusia_magda 06.11.09, 15:24 Też tak pomyślałam, bo przecież bez przesady 12-13 dni to nie jest źle. Tylko może on tak powiedział bo zaznaczyłam że mam plamienia przed @ a to może świadczyć o niskim progesteronie i może dlatego uważa że mam za krótką tą fazę, sama nie wiem.. Odpowiedz Link
anusia_magda Re: i jeszcze jedno 06.11.09, 15:32 ten mój gin to pan z doktoratem ( niby to nic nie znaczy ale ma naprawdę wzięcie), bardzo chwalony wśród pacjentek, dokładny więc chyba jak będę jeszcze u niego to aż się spytam czemu tak sądził i wam przekażę..: )) Odpowiedz Link
kiecha3 Re: i jeszcze jedno 20.11.09, 07:20 a może pan dr podejrzewa u Ciebie niedomogę lutealną ...?? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: ? 06.11.09, 13:32 Skąd wiesz, że owulacja była w 12 dc? Miałaś monitorowaną? Bo inaczej nie da się precyzyjnie określić dnia owulacji, jest kilkudniowe "okienko". Jeżeli jednak rzeczywiście owulacja była w 12 dc, to ten cykl będzie krótszy. Nie ma czegoś takiego, jak "cykle zawsze 30-dniowe". Po prostu tak miałaś do tej pory, a teraz może zdarzyć się odskok (nawet jednorazowy) od tej regularności. Odpowiedz Link
naftalka5 Re: ? 06.11.09, 13:58 Dzięki za odpowiedzi. Tak, była monitorowana. Ok, dotychczas miałam cykle 30dniowe ;) Odpowiedz Link
w_isienka Re: jest OK 06.11.09, 14:19 bystra_26 napisała: > Faza lutealna nie musi być równa co do dnia, ważne żeby miała między 11 a 17 dn > i. > Twierdzimy, że jest ona stała w stosunku do fazy folikularnej, która jest > podatna na zakłócenia i może mieć zarówno 8, jak i 14 czy 45 dni. > > U jednej kobiety faza lutealna ma właśnie te 2-3 dni różnicy między cyklami i > nie powinno Cię to niepokoić. bystra_26 wielkie dzięki za odpowiedź :) Odpowiedz Link