Dodaj do ulubionych

Dziwne odczyty temperatury

09.12.09, 12:36
Witajcie dziewczyny.

Od razu zaznaczam, że jestem laikiem w tym temacie, a temperatury mierzę sobie raczej z ciekawości niż w celu jakiś konkretnych działań, więc moje pytanie też będzie w deseń "co tu jest grane".

Zatem do rzeczy.

Pierwszy raz zaczęłam mierzyć temperatury jakieś dwa lata temu, normalnym rtęciowym termometrem. Temp. były normalne w sensie oscylowały w rejonie 36,5-37,3 st. Termometr się zbił, kupiłam zwykły rtęciowy i elektroniczny Microlife. Nowy rtęciowy zaczął pokazywać tempki w rejonie 36,2-36,3, stwierdziłam, że jest do bani i zaczęłam mierzyć elektronicznym - to samo. Ponadto ten elektroniczny kończy pomiar po jakiś 15 sek., więc stwierdziłam, że to też jest do bani, bo za krótko :)

Potem na rok przerwałam pomiary, od tygodnia je wznowiłam tym elektronicznym. I znowu to samo 15 sek. i temp. 36,2-36,3, a dziś 36,0!

I teraz mam pytanie - o co tu chodzi:) Nie wydaje mi się, żeby oba termometry mogły się zepsuć, a z drugiej strony jeżeli wyniki są prawdziwe, to co to oznacza? Dwa lata temu miałam normalne 36,6 a teraz 36,2...

Pomiary w pochwie - rtęciowym 5 min (wstaję o 5:15 do pracy, więc nastawiam drzemkę na 5 min.), tym elektronicznym jakieś 15 sek. Ogólnie mam słabe krążenie - ręce i nogi non-stop zimne, może to jest tym spowodowane?
Obserwuj wątek
    • kasiu.l.inka Re: Dziwne odczyty temperatury 10.12.09, 18:21
      Ja dopiero od 4 m-cy w temacie, ale w pierwszym cyklu mialam temp. podstawowa
      36,6 a teraz 36,3 lub 36,2 z poczatku jak zobaczylam, ze sa takie niskie to tez
      pomyslalam, ze termometr mi sie zepsul, ale ztrzepnelam i na nowo zmierzylam i
      znowu to samo. Myslalam, ze normalna temperatura ciala to 36,6, ale spotkalam
      dziewczyny co maja tez temperature ponizej 36. Wiec glowa do gory i tak jestesmy
      cieplejsze ;) A to, ze raz mialas temp wyzsza a raz nizsza to norma. Cykle nie
      sa w koncu takie same. Gdyby tak bylo to wystarczylo by sie tylko raz pomierzyc
      no nie ;)
    • nglka Re: Dziwne odczyty temperatury 10.12.09, 22:36
      No ale o co tak właściwie chodzi? Nie bardzo rozumiem - czy dręczy Cię to, że jest 36,2 - 36,3? toż to normalne temperatury. Nie ma czegoś takiego jak stała temperatura ciała. Jedna ma 36,0 a inna 36,8 w fazie przedowulacyjnej, nie jest to tak istotne jak różnica między fazami, bo to bierzemy pod uwagę. Ja w fazie przedowulacyjnej (kiedy nie karmiłam piersią) miałam 35,8 - 36,2 bo jestem niskotemperaturowa. W poowulacyjnej od 36,4 po 36,6 a rzadko 36,8.
    • blackcurrant82 Re: Dziwne odczyty temperatury 11.12.09, 08:17
      Dziękuję za odpowiedzi. Uspokoiłyście mnie, bo już się zaczynałam
      zastanawiać, czy coś z moim organizmem zaczyna się dziać niedobrego.
      Ale skoro takie temperatury są normalne to OK :)
      • djpa Re: Dziwne odczyty temperatury 11.12.09, 09:31
        Poczytaj o objawach niedoczynności tarczycy i anemii. Jeśli stwierdzisz, że
        niektóre z nich masz, to zbadaj sobie tarczycę lub ferrytynę odpowiednio. W
        niedoczynności z reguły temperatura ciała jest niska, jest zimno, skóra sucha itd.

Ale z drugiej strony niska temperatura nie musi wcale oznaczać niedoczynności
        czy anemii, poza tym 36.0 nie jest aż taka niska. Gdybyś miała 35.0 to co innego...

Zachęcam, poczytaj. Nie zaszkodzi.
        • blackcurrant82 Re: Dziwne odczyty temperatury 11.12.09, 09:58
          Hmm, zaciekawiłaś mnie - mam 3 mm guza w przysadce - nie wiązałam do
          tej pory temp. z hormonami. Z tarczycą formalnie ok, badań krwi od
          dawna nie robiłam. Kurczę...
          • nglka Re: Dziwne odczyty temperatury 11.12.09, 13:05
            Niepokój w kierunku tarczycy sieją duże wahania temperatury, po skarjną niskość (35, 35,3 a nagle 36,8 potem znów 36,2, 35,6 i tak dalej).
            Nie ma powodu do oddawania 2 listór krwi w celu zbadania miliona ewentualności kiedy taka temperatura NIE JEST odstępstwem od normy.
            • djpa Re: Dziwne odczyty temperatury 11.12.09, 22:13
              Napisałaś: Niepokój w kierunku tarczycy sieją duże wahania temperatury, po
              skarjną niskość (35, 35,3 a nagle 36,8 potem znów 36,2, 35,6 i tak dalej).

Podobne stwierdzenie przeczytałam na 28dni.pl i bardzo mnie to zdziwiło.

Od ponad 12 lat mam niedoczynność tarczycy, przez ponad 7 lat niezdiagnozowane,
              a temperatura nigdy mi tak nie skakała i nie skacze. Gdy niedoczynność była
              niezdiagnozowana i nie leczona, temperatura rano w ustach była w granicach
              35.6-36.0.

Tak właśnie było u mnie. Może jestem inna?
              • nglka Re: Dziwne odczyty temperatury 12.12.09, 11:36
                Bo nie ma czegoś takiego jak srtuprocentowy jeden objaw pojawiający się zawsze. To jest objaw a nie stała zależnośc. A oznacza to w praktyce właśnie sytuację przez Ciebie opisaną, kiedy źle funkcjonująca tarczyca nie wpływa na obraz cyklu.
                • djpa Re: Dziwne odczyty temperatury 13.12.09, 08:26
                  Tarczyca miała jak najbardziej wpływ na obraz cyklu: miałam miesiączki 2-3 razy
                  w roku :)
                  • nglka Re: Dziwne odczyty temperatury 13.12.09, 22:16
                    djpa napisała:

> Tarczyca miała jak najbardziej wpływ na obraz cyklu: miałam miesiączki 2-3 razy
                    > w roku :)

Okej, nie to miałam na mysli. Pisałam o tym, że nie każdy objaw nieprawidłowości wystąpi u kobiety z chorą tarczycą. To nie stała.
                    Tak samo - karmię crkę piersią, moja prolaktyna jest bardzo wysoka a mimo wszystko cykle mam bardzo regularne, owulacja jest, faza lutealna 12-14 dni. Czyli zero objawów podwyższonej prl a jednak nieregularność cykli, duże wahania temperatur i brak owulacji to najczęstsze objawy hiperprolaktynemii.
                    Dlateg nie mogę powiedzieć, że skoro ja mam wszystko ok na wykresie to znaczy, że tak będzie też u innych. Nie można przekładać własnych doświadczeń na bezwzględny objaw typu "to dziwne, bo ja tak nie mam". Skoro Ty tak nie masz, to znaczy, że.. tak nie masz :-) I już.
                    • djpa Re: Dziwne odczyty temperatury 14.12.09, 10:18
                      :) Pozdrowienia dla córki!

Właśnie tak, każdy jest inny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka