Dodaj do ulubionych

testy owulacyjne - zapytanie

04.01.10, 16:28
W tym cyklu pierwszy raz postanowiłam skorzystać z testów owulacyjnych -
właściwie z ciekawości, bo o dziecko obecnie się nie staram, raczej rozmyślam
nad zapoczątkowaniem starań.

Mierzę temperaturę, obserwuję śluz. Z uwagi na wyjazd na święta w tym cyklu
mam braki w mierzeniu, ale mam 4 dni niższych temp i obecnie 4 dzień wyższej
(przyjmuję wstępnie, że są wyższe).

1 i 3 dnia mierzonej niższej temp (16 i 18 dc) testy owu wyszły mi pozytywne.
Śluz od 4 dnia niżej zanikł. Podczas 3 dni wyższych robiłam dalej test -
jednoznacznie negatywny, bardzo słabe albo brak kreski T.

Dziś (23dc, chyba 4 dzień wyższej temp), test owu negatywny ale kreska T
bardzo mocna, niewiele słabsza od kreski K.

Jak to jest z testami?czy kreska T ciemnieje coraz bliżej owulacji stopniowo?
Czemu obecnie, po 3 dniach właściwie braku kreski T, znów jest mocna?

Pomińmy możliwość, że dopiero teraz nadchodzi moja owulacja. Pytam
teoretycznie, przyjmując, że owu już była.

Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłam.
Obserwuj wątek
    • nglka Re: testy owulacyjne - zapytanie 04.01.10, 20:35
      Jeśli przyjmiemy, że owu już była to test nie będzie ponownie dodatni, chyba, że doszło już do zagnieżdżenia zarodka i produkowany jest hCG o wartości większej jak 10 mIU (zagnieżdżenie ma miejsce między 6 a 12 dc, więc a wcześnie teraz na to).
      Dlatego trzeba przyjąć, że owulacji nie było, jeśli test jest ponownie dodatni.
      Przez dziury w wykresie nietrudno o błędną analizę - któraś z pominiętych temperatur mogła być wyższa od obecnych, branych przez Ciebie za wyższe i w takiej sytuacji nie byłyby one wyższymi.
      Powtórz test w kolejnych dniach bo jeśli znów będzie plus na nich, to znaczy, że poprzednia sytuacja była nieudaną przymiarką do owulacji, która się nie odbyła.
      • nglka nie 6 a 12 dc ale 6 a 12 dfl 04.01.10, 20:35

• karolinakarolina1 Re: nie 6 a 12 dc ale 6 a 12 dfl 04.01.10, 22:53
          Jestem ciekawa czy rzeczywiście dopiero teraz nadchodzi owulacja, ale to bardzo
          możliwe. Braki w wykresie niestety uniemożliwiają ocenę co i jak.

Natomiast co do zagnieżdżenia to chyba mogło już do niego dojść skoro test
          owulacyjny wyszedł pozytywny 1 dnia kiedy mierzyłam temp, a obecnie upłynęło od
          tego czasu już 7-8 dni (przyjmując, że tego 1 dnia doszło do zapłodnienia)?
          I czy po zagnieżdżeniu test owu od razu wyjdzie pozytywny?

• nglka Re: nie 6 a 12 dc ale 6 a 12 dfl 04.01.10, 23:40
            W ciąży test owulacyjny zawsze jest pozytywny ale to też zależy od czułości testu. I pozytywny owulacyjny w lutealnej nie musi ciązy oznaczać, czyli brak stałej w tę stronę.
            Powiem tak - u mnie w 9 dniu fazy lutealnej ciążowy był pozytywny a owulacyjny nie, choć kreska testowa była mocniejsza niż słabsza, niemniej pozytyw na owulacyjnym pojawił się dopiero gdzieś w okolicy 14 dnia fazy lutealnej, dlatego ja nie polecam sugerowania się wynikiem na owulacyjnym w kwestii oceny obecności ciąży.
            • karolinakarolina1 Re: nie 6 a 12 dc ale 6 a 12 dfl 05.01.10, 19:28
              Dziś test owu znów pozytywny, może faktycznie idzie owulacja, zwłaszcza że
              zauważyłam dziś śluz rozciągliwy/przejrzysty.
              Brzuch mnie jednak boli jak na miesiączkę i temperatura dalej idzie w górę.
              W każdym razie prędzej czy później okaże się co i jak.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka