kasialukasia 12.06.10, 11:05 Witam, dziewczyny, czy któraś z Was miała przed planowanym terminem okresu miękką szyjkę macicy a mimo to okazało się, że jest w ciaży a wstrętny okres nie przyszedł? Czy mimo miękkiej szyjki macicy możliwa jest ciąża? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 12.06.10, 12:24 Szyjki macicy nie maca się w końcowej fazie cyklu, można zaszkodzić ewentualnej ciąży. Możliwość ciąży określa się przez ilość dni z podwyższoną temperaturą. Jeżeli jest ich już więcej, niż 17, to możliwa jest ciąża. A na jakiej podstawie określiłaś termin miesiączki? Mierzysz temperaturę? Odpowiedz Link
kasiu.l.inka Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 12.06.10, 12:32 A ja sprawdzalam bo nie wiedzialam, ze sie nie powinno tego robic i raz byla miekka raz twarda, a okazalo sie ze w ciazy jestem :) Potem gdy juz wiedzialam, ze Dzidzia w drodze tez z ciekawosci raz sprawdzilam a szyjka wydala mi sie miekka i jakby ciutke otwarta ;( Przeryczalam caly dzien, a potem dowiedzialam sie ze na poczatku ciazy to normalne. Trzymam kciuki za Ciebie :* Odpowiedz Link
kasiu.l.inka Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 12.06.10, 12:33 Test ciazowy zrobilam 2 dni po terminie @ w 13 dniu FL bo wytrzymac nie moglam. Bladziocha, ale byla :D Odpowiedz Link
vanilia_cz Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 12.06.10, 14:18 hehe kasiu.l.inka ja tak samo jak ty, sprawdzalam szyjke caly czas ale to dlatego ze nie sadzilam ze uda mi sie zajsc w ciaze w pierwszym cyklu dlatego chcialam wiedziec jaka jest szyjka przed okresem i tez tak jak ty byla miekka i troche otwarta, kurcze tak na prawde to dopiero teraz dowiedzialam sie ze nie powinnismy sprawdzac szyjki w koncowej fazie cyklu;) Odpowiedz Link
kasialukasia Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 12.06.10, 16:47 dziewczyny, dzieki :) jescze niedawno miałam cykle jak w zegarku co 28,29 dni, nawet pierwsze miesiące po poronieniu, a ostatni cykl był 33 :( ja wiem,że niby to w normie, ale poneiwaz zawsze miałam co do dnia, to teraz mnie to wszysto denerwuje ;) no dobrze, to już nie będe szyjki dotykac ;) w każdym razie do okresu ;) bardzo Wam dziękuję! Odpowiedz Link
horpyna4 Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 12.06.10, 20:25 Zapoznaj się z linkami u góry strony i zacznij mierzyć temperaturę zgodnie z NPR. Bo nie ma czegoś takiego, jak regularne cykle dane raz na całe życie. Stała jest długość nie całego cyklu, tylko fazy lutealnej (wyższych temperatur). Jeżeli więc w którymś cyklu owulacja pojawi się później, niż zwykle, to później też zacznie się faza lutealna i o tyle samo dni będzie dłuższy cały cykl. Zresztą warto wiedzieć, czy ma się fazę lutealną dostatecznie długą, bo to jest ważne, a nie regularność cykli. Odpowiedz Link
kasialukasia Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 13.06.10, 18:41 horpyna :) o tym wszystkim wiem, no i od owu okres w tym samym czasie występuje :) więc chociaz tyle dobrego ;) w tym cyklu mnie słabiej podbrzusze bolało niż zazwyczaj, ale skok temperatury był na szczęście :) tylko, że nie wiem którego dnia dokładnie, bo nie każdego dnia mierzylam w tym cyklu :) Odpowiedz Link
igalo Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 13.06.10, 22:11 horpyna4 napisała: Stała jest długość nie całego cyklu, tylko fazy> lutealnej (wyższych temperatur). Hmm. a co to oznacza, jeśli ja mam różne długości fl? Średnio 11-12dni, a w tym cyklu już 13 a okresu nadal brak (i nie jest to ciąża) Odpowiedz Link
nglka Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 13.06.10, 22:34 igalo napisała: > Hmm. a co to oznacza, jeśli ja mam różne długości fl? Średnio 11-12dni, a w tym > cyklu już 13 a okresu nadal brak (i nie jest to ciąża) To oznacza, że ta długość jest nadal stała (różnica kilku dni to nie jest brak stałej). Pierwsza faza jest różnie długa, bo może trwać DOWOLNIE długo, nawet 130 dni. Druga faza jest względnie stała, czyli różnica +/- kilku dni w obie strony, zatem 13 dni fazy lutealnej świadczy w chwili obecnej dosłownie o niczym ;) Ciążę z dużym prawdopodobieństwem określamy gdy długość f.l. przekroczy 18 dni. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: miękka szyjka macicy a ew ciąża 14.06.10, 09:31 Igalo, wyjaśnię to łopatologicznie: 2-3 dni, to nie różnica. Różnica może być w tygodniach, a nawet miesiącach! Przykład: jeżeli owulacja bywa ok. 15 dc, to cały cykl rzadko miewa więcej, niż 30 dni. Ale jeżeli owulacja wystąpi ok. 35 dc, to cykl wydłuży się do ok. 50 dni. I jeżeli kobieta nie zdaje sobie sprawy, że jej się aż tak opóźniła owulacja, to robi testy ciążowe, a po wyniku negatywnym zupełnie głupieje. No bo przecież ona "ma zawsze cyle 30-dniowe, to jak nie ma ciąży, to powinna być miesiączka". A guzik prawda. Takie opóźnienie owulacji bywa też przyczyną "wpadek" u kobiet, które wierzą w regularność cykli. Gorzej, bo lekarze często ustalają wiek ciąży według daty ostatniej miesiączki. A potem albo mówią, że coś jest nie w porządku, bo płód za mało rozwinięty na ten wiek, albo pod koniec uznają ciążę za przenoszoną i wywołują poród niedonoszonego dziecka. Niestety, zdarza się. I dlatego warto wiedzieć, kiedy w przybliżeniu w danym cyklu mogła być owulacja, bez oglądania się na poprzednie cykle. A taką odpowiedź daje pomiar temperatury. I jeżeli już wiadomo, że jest się w fazie lutealnej, to można wtedy nawet odpuścić sobie mierzenie do końca tego cyklu. Bo termin miesiączki (ewentualnie termin zatestowania) jest już znany. Odpowiedz Link
nglka Szyjka miękka a rozpulchniona to 2 różne sprawy 12.06.10, 21:33 W ciąży szyjka nie ma prawa być miękka ale jak najbardziej może być rozpulchniona. niestety to nie reguła. Ja miałam rozpulchnioną dopiero od momentu gdy zaczęłam brać luteinę (badanie odbywało się mimowolnie podczas aplikacji tabletki - pod szyjkę). Przy pierwszej aplikacji luteiny szyjka była twarda. Odpowiedz Link
kasialukasia Re: Szyjka miękka a rozpulchniona to 2 różne spra 13.06.10, 18:42 nglka - dziękuję za informacje :) Odpowiedz Link