Dodaj do ulubionych

czy sztuczny progesteron podnosi PTC?

20.09.10, 10:00
Witam, mam problemy z hormonami i mój obecny cykl trwa już 80 dni. Dostałam Duphaston na wywołanie krwawienia. Myślałam że jak zacznę go brać to PTC wzrośnie. Wiem że to nie prawdziwy skok i z owylacja nie ma nic wspołnego, ale jednak chyba temperatura powinna wzrosnąć?
Dziś już czwarty dzień łykania dupka a temperatura ciągle na poziomioe niskich...
Obserwuj wątek
    • bystra_26 Re: czy sztuczny progesteron podnosi PTC? 20.09.10, 16:56
      To zależy od dawki i wrażliwości Twojego ośrodka termoregulacji.

Mierzysz temp cały cykl?
      • peggy_su Re: czy sztuczny progesteron podnosi PTC? 20.09.10, 17:08
        Tak, mierze cały cykl, temperatura jest totalnie rozchwiana, ale skoku nie było i nie ma.
        Biore 2 razy po 1 tabletce duphastonu dziennie. Mam zalecone 5 dni a potem powinnam dostac krwawienie.
        to jest mój [url=http://przychowek.blox.pl]wykres[/url]
        • peggy_su wykres 20.09.10, 17:09
          wrzucam link do wykresu: 28dni.pl/camerondiaz/wykresy/2010-07-04
    • peggy_su brak infromacji 23.09.10, 14:46
      Hm niestety nie mogę znaleźć żadnej rzetelnej informacji na ten temat. Zakończyłam już branie Duphastonu, temperatura jest właściwie jeszcze niżej i okresu brak. Mam nadzieje ze to nie oznacza niczego złego :/
    • czerwcowa.panienka Re: czy sztuczny progesteron podnosi PTC? 15.12.10, 08:58
      Witaj, z mojego doświadczenia wynika że nie podnosi. Miałam taką samą sytuację jak ty, 2x1 na wywołanie po 90 dniach. O ile cały ten cykl miałam skoki i spadki temperatury ( typowa dla PCO "piła") to po rozpoczęciu duphastonu temperatura się uspokoiła, wykres zrobił się równy i utrzymał na poziomie niskich temperatur. Po 2 dniach od odstawienia dostałam krwawienia i potem kolejne cykle były normalniejsze. Nie martwiłabym się tą temperaturą za bardzo. To nie był normalny cykl, nie było owulacji ani tym bardziej ciąży, więc trudno.
      • czerwcowa.panienka Re: czy sztuczny progesteron podnosi PTC? 15.12.10, 09:16
        sorki, dopiero zobaczyłam datę i spamy w tylu postach
    • kotkowa Re: czy sztuczny progesteron podnosi PTC? 15.12.10, 09:28
      Mój ginekolog powiedział mi, że może nieznacznie podnosić, ale nie tak, żeby wpływało to na ocenę wykresów. Ja do niego przyszłam biorąc luteinę od 3 dnia wyższych temperatur, był 14 dzień fazy lutealnej, a temperatura jeszcze wyższa. Zrobiłam też rano test ciążowy (starałam się o dziecko) i wyszła bladziusieńka druga kreska. Lekarz powiedział, że luteina w tej dawce nie powinna zahamować ani okresu ani ewentualnego spadku temperatury przed okresem. W związku z podejrzeniem ciąży nie kazał jej odstawiać, tylko zrobić betę hcg. Wyszła piękna ciąża :)
      • alajna85 Re: czy sztuczny progesteron podnosi PTC? 15.12.10, 12:17
        Z tego, co mówił mój lekarz, Duphaston nie wpływa na temperaturę, nieznacznie może podwyższać ją luteina. Osobiście biorę luteinę i wzrostu temp. nie obserwuję.
        • mewa000 Re: czy sztuczny progesteron podnosi PTC? 20.12.10, 15:42
          Po Duphastonie temperatura nie wzrasta, natomiast po Luteinie tak. U mnie po Luteinie zawsze szła do góry 3-5 kresek.
          Alajna w ogóle tempka Ci nie rosnie po Luteinie???
          • alajna85 Re: czy sztuczny progesteron podnosi PTC? 03.01.11, 18:43
            Niekiedy temp. jest wyżej o ok. 0,1 stopnia, nie więcej, więc nie nazwałabym tego wzrostem, bo równie dobrze może być to przypadek - w zależności od cyklu temp. bywają wyższe i niższe. Nie zauważam więc wyraźnego wzrostu temperatury, gdzie mogłabym podejrzewać, że to wynik brania luteiny.
    • peggy_su Re: czy sztuczny progesteron podnosi PTC? 03.01.11, 12:50
      Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Doczytałam już w innych źródłach ze duphaston nie podnosi temperatury. Biorę go cały czas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka