Dodaj do ulubionych

dziś zaczynam, może ktoś ze mną?

13.03.11, 15:22
Witajcie,
Chciałam się przywitać poniewaz dziś zaczynam swoj pierwszy obserwowany cykl. Czy macie jakieś spostrzeżenia, uwagi dla początkujących? A może ktoś do mnie dołączy? Bedzie rażniej :)
Właśnie dostałam okresu, wydrukowałam tabelkę i zaczynamy :)
Mam córeczkę, a teraz bardzo bym chciała chłopca !
Obserwuj wątek
    • kasiu.l.inka Re: dziś zaczynam, może ktoś ze mną? 21.03.11, 17:11
      I jak Ci idzie? Ja narazie tempki nie mierze bo po porodzie nie mialam jeszcze miesiaczki. Ale jak tylko dostane to biore sie za pomiary. Powodzenia :)

Bianusia ;( 27tc (*)
      Aus Gottes Hand im Gottes Hand

[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/er3mcwa1ky61tl7m.png[/img][/url]
      • bystra_26 owulacja jest przed miesiączką!!! 21.03.11, 18:12
        Jeśli chcesz zajść w ciąże, to w sumie wszystko Ci jedno, ale pamiętaj, że pierwsza owulacja będzie przed pierwszą miesiączką (nie każde krwawienie po porodzie nią jest), więc jeśli na tej pierwszej owulacji zajdziesz, to termin porodu będziesz mogła poznać jedynie z USG, o ile do 12 tygodnia dojdziesz do tego, że mimo braku okresu od porodu jesteś w ciąży.

Zasadniczo, aby wyłapać powrót płodności po porodzie, zaleca się jak najwcześniejsze zaczęcie pomiarów temperatury wraz z obserwacją śluzu (to nawet wcześniej), bo tylko temperatura potwierdzi CI pierwszą owulację. Poza tym, jeśli karmisz piersią, kilka pierwszych cykli może być zupełnie odjechanych i jeśli trafisz na gina, który liczy wiek ciąży według OM, a w danym cyklu owulację będzie mieć dużo później niż 14dc, to może być niebezpieczne.
        • gussia Re: owulacja jest przed miesiączką!!! 29.03.11, 12:38
          witajcie,
          W związku z tym, że jestem początkująca to chyba nie do końca odnajduję się w temacie. Temperaturki mierzę narazie termometrem rtęciowym i wszystki pomiary skrupulatnie wpisuję. I ok, widzę wzrost, spadek i tu jest całkiem nieźle. Ale, ale jakoś nie mogę opkreslić mojego śluzu. Na początku było cały czas sucho, a powinno być przecież tylko przez kilka dni, a później mokro, aż do rożciągliwego sluzu. Teraz może jest trochę mokto, ale nie aż tak żebym rozciagała sluz na palacach :/ Nie wiem, może kolejny cykl mi lepiej pojdzie? Planujemy zacząc się starać w wakacje, więc jeszcze trochę czasu mam :) Zakupilam termometr Microlife MT16C2, napewno dokładniejszy i szybszy od rtęciowego? :)
          Czy Wam też na początku było tak ciężko?
          Pozdrawiam ciepło
          • bystra_26 daj sobie 3 cykle 29.03.11, 12:49
            Nie od razu Kraków zbudowano. Nauczenie się samoobserwacji zajmuje średnio 3 cykle. Na razie uzbrój się w cierpliwość i nie zakładaj z góry ani przebiegu temperatury, ani zmian w śluzie. Każda kobieta ma swój wzór cyklu i tego się masz nauczyć. Obserwuj się, zapisuj szczegółowo obserwacje, a jak będziesz miała cały cykl, to wrzuć na forum, spróbuj sama zinterpretować i poproś o naszą opinię.

Co do termometru to się nie masz co martwić. Rtęciówki w aptece już nie kupisz, a ten elektroniczny został przebadany do celów NPR i jak najbardziej się nadaje.
            • gussia Re: daj sobie 3 cykle 31.03.11, 14:20
              Cześć,
              Dziekuję za słowa otuchy :) Napewno będe wrzucała cykle do interpretacji.
              • xgosiulenkax Re: daj sobie 3 cykle 02.04.11, 19:08
                witajcie,w sumie od dwóch dni mierze temp., znalazłam w necie gotową dość fajna tabelke gdzie mozna wpisywac pomiary i takie tam. okres ma dostac za jakies 7 dni, no ale ja wogole nie wiem o co chodzi z tym mierzeniwem wiec postanowilam po prostu mierzyc i zobaczymy co mi wyjdzie. sluzu to ja wogole nie umiem okreslac a tym bardziej szyjke macicy wiec zostaje mi temp. mam nadzieje ze razem sie bedziemy uczyc obserwowac. pozdrawiam.
                • gussia Re: daj sobie 3 cykle 12.05.11, 19:30
                  Hej,
                  Chyba już wiem o co chodzi :) faktycznie jestem w trakcie 3 cyklu i już łapię to :)
                  Co prawda jeszcze nie odnajduję się dobrze przy obserwacji śluzu, ale jest lepiej niż na początku. Daję sobie jeszcze 2 cykle i zaczynamy z mężem starania.
                  Musze tylko kupic dla wszelkiej pewności testy owulacyjne.
                  • horpyna4 Re: daj sobie 3 cykle 12.05.11, 20:33
                    Daj sobie spokój z testami owulacyjnymi; wcale nie są tak wiarygodne, jak uważają dziewczyny, które jeszcze ich nie stosowały. Skoro zaczynasz już odróżniać śluz płodny, to po prostu nie przegapcie starań wtedy, kiedy on jest.
    • madziorek25g Re: dziś zaczynam, może ktoś ze mną? 10.04.11, 21:45
      Jesli chdzi o wybor plci to zamierzasz urzywac jakiejs metody, jesli tak to jakiej, jesli nie to czy jestes zainetresowana?

Narazie zbieram dane dotyczace selekcji plci dziecka do mojej pracy.
      Jeli jestes zainteresowana, a metody nie masz obranej to daj znac.
    • sx-4 Re: dziś zaczynam, może ktoś ze mną? 14.05.11, 21:21
      Gussia, cześć :)
      Ja też zaczynam obserwacje (ale już tak na serio).
      Nie planujemy więcej maluchów. Niestety, mam cykle dłuższe (ustabilizowały mi się na 35-40 dni po dzieciach, bo wcześniej były i 90-dniowe). Mam tylko 10 dni wyższej temperatury.
      Zostaje naprawdę mało tzw. "bezpiecznych" dni :(
      W ciągu ostatniego roku obserwacji przydarzył mi się jeden 24 dniowy cykl :( dlatego I fazy nie będziemy "wykorzystywać" ;)
      Pozdrawiam i pisz jak Wam wychodzą starania :)

P.S.
      Co do "planowania płci" polecam link
      forum.gazeta.pl/forum/w,16714,118841269,,Monitoring_a_planowanie_plci.html?v=2
      z perypetiami basha :)
    • anna_112 Re: dziś zaczynam, może ktoś ze mną? 19.05.11, 23:43
      Ja się przyłączę bo też dopiero zaczęłam - mamy juz synka, a teraz staramy sie o córkę :)
      Ja słaba jestem jeszcze w npr, obserwuje tylko temp i śluz bo szyjki nie ogarniam..
      No i zanim się zoriętuje co i jak to ide trochę na łatwiznę i podpieram się automatyczną analizą. Ale licze na to że z pomoca tego forum naucze się sama interpretacji i przejdę już na anaizlę własną.
    • aja-77 Re: dziś zaczynam, może ktoś ze mną? 25.05.11, 13:01
      a skąd można wydrukować taką tabelkę? proszę o linka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka