Dodaj do ulubionych

jestem nowa-proszę o radę

07.05.04, 10:33
Witajcie,
Staram się o dzidziusia od jakiegoś czasu. Pierwsza ciąża zakończyła się
niepowodzeniem i teraz bardzo chciałabym zajść w drugą. O NPR nic tak
naprawdę nie wiem, więc moje pytanie może wydać wam się dziwne,ale proszę o
radę.
Zaczęłam obserwować moją temperaturę. W czasie owulacji miałam podniesioną
37,1 37,2. Później temperatura spadła poniżej 36,6. Dzisiaj ma 23 dc i
temperatura znowu się podniosła do 36,9.
Czy możecie pomóc mi zinterpretować tą zmianę?
Z góry dziękuję
Gosia
Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: jestem nowa-proszę o radę 07.05.04, 15:18
      Prawdopodobnie cialko zólte nie pracuje jak trzeba, nie wydziela progesteronu i
      dlatego nie ma wykresu jak nalezy (powinien byc wyraznie dwufazowy z druga
      faza najmniej 10 dni).
      • malomi Re: jestem nowa-proszę o radę 07.05.04, 17:09
        Przepraszam, ale to trochę dla mnie czarna magia to co napisałaś. Możesz to
        przetłumaczyć trochę bardziej na polski? Czym się charakteryzują te fazy?
        Rozumiem że coś związanego z temp.
    • grrrrw Re: jestem nowa-proszę o radę 07.05.04, 18:39
      A mozesz podac cały wykres ?
      • malomi Re: jestem nowa-proszę o radę 07.05.04, 21:35
        Raczej nie, bo tak jak mówię, pierwszy raz się stykam z NPR i szczerze mówiąc
        nie zapisywałam dokładnie wyników. No nic trudno, może w przyszłym cyklu.
        Poprostu mnie zaniepokoił ten gwałtowny skok temperatury.
        Dzięki.
        • skrzynka3 Re: jestem nowa-proszę o radę 08.05.04, 10:54
          Hej! Skok moze byc spowodowany lekka infekcja, niedospaniem, spozyciem alkoholu
          poprzedniego dnia wieczorem, pozniejszym pomiarem -rano temperatura rosnie ok 1
          st na godzine. Zwykle w pierwszej czesci cyklu jest nizsza, czasem przed
          owulacja jeszcze spada i potem w okolicach owulacji (bo nikt nie wie ktorego
          dnia dokladnie owulacja jest na podstawie obserwacji domowych one tylko
          wyznaczaja okres potencjalnie plodny)podnosi sie i na wyzszym poziomie
          pozostaje do miesiaczki (powinna min 10 dni zwykle 12-16 u kazdego dlugosc jest
          indywidualna ale dosc stala) Sprobuj od nastepnego cyklu mierzyc w tym samym
          miejscu (pochwa, odbyt lub usta)o tej samej mniej wiecej godzinie rano zanim
          wstaniesz z lozka (nawet na chwile do lazienki) i systematycznie zapisywac.
          Wtedy latwiej da sie cos zobaczyc i zinterpretowac. Pozdrawiam i zycze
          powodzenia Skrzynka
          • grrrrw Re: jestem nowa-proszę o radę 08.05.04, 20:35
            Zapisuj tez pore pomiaru i ewentualne wydarzenia, które mogły wpłynąc na
            wiarygodność pomiaru (mało snu, infekcje, alkohol). W pierwszych cyklach takie
            szczegółowe notatki sa konieczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka