Dodaj do ulubionych

NPR a leczenie napięcia przedmiesiączkowego

28.08.11, 21:58
Witam. Nigdy nie korzystałam z żadnych form antykoncepcji z kilku powodów, także z racji obciążeń rodzinnych nowotworami hormonozależnymi. Niestety przechodzę ciężko czas od owulacji do miesiączki: rozdrażnienie paskudne z którym wogóle sobie nie radzę, wybuchowość, płaczliwość, każdy drobiazg urasta do mega problemu. Byłam u ginekologa i jedyne co mi zaoferował to antykoncepcja hormonalna a ja się tego bardzo boję to po pierwsze a po drugie jak to się ma do NPR? Z powodu wiary - nie wchodzi w grę branie tabletek. Jak to pogodzić? Jakieś inne SKUTECZNE sposoby łagpdzenia PMS?
Obserwuj wątek
    • pikka6 Re: NPR a leczenie napięcia przedmiesiączkowego 29.08.11, 06:11
      Spróbuj castagnus, lek ziołowy może zadziała:)
      • kiecha3 Re: NPR a leczenie napięcia przedmiesiączkowego 29.08.11, 07:27
        ja też polecę castagnus.. kiedy go zażywam da się do mnie podejść i nie oberwać... w tych dniach jestem zwykle jak chmura gradowa.. a przy nim wybuchy (jeśli są) są zdecydowanie łagodniejsze.. szybciej zdaję sobie sprawę że robię awanturę o pierdoły...

jedno co podpowiem, skonsultuj ten lek z lekarzem, to zioła, ale jednak działają na wydzielanie prolaktyny..
        • antosiczek Re: NPR a leczenie napięcia przedmiesiączkowego 29.08.11, 21:22
          Niestyty mam też hiperprolaktynemię czynnościową, nie dostałam na to żadnych leków.
          • pikka6 Re: NPR a leczenie napięcia przedmiesiączkowego 29.08.11, 21:51
            no to tym bardziej polecam castagnus, on obniża prolaktynę
            • bystra_26 do pikka6 29.08.11, 22:02
              pikka6 - zajrzyj na wikipedię pod hasło hiperprolaktynemia czynnościowa zanim komuś udzielisz rad co do leków
              • pikka6 Re: do pikka6 30.08.11, 15:48
                ???

co druga dziewczyna bierze go w h. czynnościowej.

Skoro się już pofatygowałaś napisać kilka słów czemu nie odpowiesz autorce mając taaaką wiedzę na temat leków??? czyżby nie sprawiłoby to aż takiej przyjemności??
                • bystra_26 leki zlecają lekarze 31.08.11, 10:18
                  Nie jestem lekarzem, więc leków nie zalecam jak Ty (bierzesz odpowiedzialność za skutki?). Mogę co najwyżej coś sugerować i odesłać kobietę do lekarza, który zbierze od niej wywiad i korzystając ze swojej wiedzy zaleci leczenie... nawet preparatem nie na receptę.

Kobieta była u lekarza i nie dostała zalecenia brania castagnusa z jakiegoś powodu. Rozsądniej jest jej powiedzieć tylko, że ten lek istnieje i by o nim porozmawiała na najbliższej wizycie u lekarza, a nie by kupowała i brała go na własną rękę.
                  • fiamma75 Re: leki zlecają lekarze 31.08.11, 12:31
                    Nie każdy ufa tak lekarzom jak Ty.
                    Akurat w tej sprawie wielu lekarzy nawet nie wie o tym leku niestety, wolą zalecać hormony bez zbadania poziomu tychże.
                  • pikka6 Re: leki zlecają lekarze 31.08.11, 18:49
                    Podziwiam za zaufanie jaką darzysz lekarzy.... :) Skończyłam wydział farmaceutyczny i w pracy mam często wątpliwą przyjemność rozmowy z tą grupą zawodową. Ginekolodzy to szczególna grupa która często niestety specjalnego pojęcia na temat leczenia nie ma.... Leki, w tym hormony są przepisywane bez zastanowienia, bez badań jako lek na całe zło. Ziólkami moja droga to się mało kto interesuje. To prawie nie lek, porównywalny niemal do placebo.

Zaproponowałam dostępny wszystkim lek bez recepty, który może równie dobrze zobaczyć w reklamie. Żadna tajemnica ani zbrodnia.
    • lidek0 Re: NPR a leczenie napięcia przedmiesiączkowego 03.09.11, 18:09
      Zaczęłabym od badań hormonalnych bo antyki /pomijając fakt Twojego stosunku do nich/ mogą sprawę pogorszyć. Leków na własna rekę nie proponuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka