Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację - czy był skok temperatury?

19.09.11, 08:24
Witam i proszę o pomoc w temacie jak wyżej.
Sama nie wiem jak na to patrzeć, niby reguła 0,05 stopnia jest,ale i tak wygląda to kiepsko. W związku z tym nie mam pojęcia, czy owulacja już była. Mokry śluz straciłam ok. 15 dnia cyklu.
Co prawda wyznaczyłam najwyższą temperaturę z pośród 6 ostatnich niezakłóconych, ale nie wiem, czy nie powinnam jeszcze poczekać i liczyć na prawdziwy skok. Cykle mam różnej długości: od 26 dni (rzadko) do 39.
28dni.pl/szonik1/wykresy/2011-08-27
Obserwuj wątek
    • bystra_26 Re: Prośba o interpretację - czy był skok tempera 19.09.11, 11:04
      Na razie nie da się nic powiedzieć, bo z tych 4 nad Twoją linią to tylko 2 są minimum 0,05C wyżej, a to znaczy, że temp. z 25dc musiałaby być minimum 0,2C nad linią, żeby była trzecią wyższą i potrzebowalibyśmy jeszcze w okolicach 20dc oznaczeń śluzu, żeby oznaczyć szczyt. Podejrzewam, że temp. jutro nie sięgnie tego 0,2C nad obecną prowizoryczną linią, co będzie oznaczało, że wciąż nie zaczęła się niepłodność poowulacyjna.

Brak śluzu mokrego, rozciągliwego itp. nie zwalnia z obserwacji, bo czasami szczyt wyznacza się na śluzie gorszej jakości.
      • szonik1 Re: Prośba o interpretację - czy był skok tempera 19.09.11, 11:47
        Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, ze prawdziwa owulacja jeszcze więc będzie, nawet kosztem wydłużenia cyklu, jeszcze więc nie wszystko stracone?
        Ale czy w każdym cyklu skok musi być na poziomie 0,2 C? Wg reguły Roetzera "Jeżeli trzecia z wyższych temperatur po szczycie jest wyższa o mniej niż 0,2 oC od linii podstawowej, wówczas musimy poczekać na czwartą wyższą temperaturę po szczycie. Powinna ona znajdować się minimum 0,05 ° C nad linią podstawową. Wieczór tego czwartego dnia (po 20:00) możemy przyjąć jako początek okresu niepłodności bezwzględnej" - wg tego, jeśli np. jutro temp. byłaby o 0,05 C wyższa od najwyższej z 6 najniższych, to zaczęłaby się niepłodność bezwzględna?
        • bystra_26 Re: Prośba o interpretację - czy był skok tempera 19.09.11, 13:14
          W cyklszonik1 napisała:

> Dziękuję bardzo. Mam nadzieję, ze prawdziwa owulacja jeszcze więc będzie, nawet
          > kosztem wydłużenia cyklu, jeszcze więc nie wszystko stracone?

Masz rację. Dopóty dopóki cykl trwa, dopóty są szanse na owulację. Czasami zdarza się nieudana przymiarka do niej czy nawet parę, ale zwykle organizmowi za którymś razem udaje się zaowulować.

> Ale czy w każdym cyklu skok musi być na poziomie 0,2 C? Wg reguły Roetzera "Je
          > żeli trzecia z wyższych temperatur po szczycie jest wyższa o mniej niż 0,2 oC o
          > d linii podstawowej, wówczas musimy poczekać na czwartą wyższą temperaturę po s
          > zczycie. Powinna ona znajdować się minimum 0,05 ° C nad linią podstawową. Wiecz
          > ór tego czwartego dnia (po 20:00) możemy przyjąć jako początek okresu niepłodno
          > ści bezwzględnej" - wg tego, jeśli np. jutro temp. byłaby o 0,05 C wyższa od na
          > jwyższej z 6 najniższych, to zaczęłaby się niepłodność bezwzględna?

Nie szukaj skoków! Roezter nie mówi o żadnych skokach, tylko o warunku dla 3. wyższej temperatury. Faza wyższych może zacząć się powoli.

Co do czekania, to popatrz, że masz nietypowy przebieg potencjalnie wyższych temperatur - w postaci litery W. W takiej sytuacji masz 1. wyższa, niska, 2. wyższa, niska, 3. wyższa i jak dla mnie to tu już powinien być taki progesteron, że 3. wyższa (a w sumie 5-ta licząc od początku wyższych) powinna spełniać warunek wysokości. Poczekajmy do jutra.
          • szonik1 Re: Prośba o interpretację - czy był skok tempera 19.09.11, 13:40
            Dziękuję za cenne informacje.
            Dam jutro rano znac, jaka temperatura, choć jakoś nie chce mi się wierzyć, że będzie 36,88. Mam krótką fl i po przypuszczalnej owulacji chciałam zacząć brać duphaston.
            Wychodzi na to, że starania dziś wieczorem też będą miały sens.
            • szonik1 Re: Prośba o interpretację - czy był skok tempera 20.09.11, 07:24
              Witam,
              dziś temperatura 36,79 i od paru dni sucho. Czy więc założyć, że to 5-ty dzien fl i zacząć brać progesteron czy jeszcze poczekać na kolejną temperaturę jutro i dopiero od jutra?
              • bystra_26 poczekaj 20.09.11, 10:18
                Zaczekałabym i zweryfikowałabym interpretację jutro.
                • szonik1 Re: poczekaj 21.09.11, 07:10
                  Dziś 36,76 i sucho.
                  Uaktualniony wykres poniżej:

Bystra, jak to oceniasz? Co z duphastonem? Czy w ogóle z tak niskimi temp.drugiej fazy może/mogło dojść do zapłodnienia?
                  Poprzednie cykle mają temp.podstawową ok 36,64-36,67, więc wydaje mi się, że jednak dobrze wyznaczyłam linię na poziomie 36,68.
                  • bystra_26 Re: poczekaj 21.09.11, 14:56
                    Dla odkładających taki cykl - załamka. Niby można, a jednak pewności nie ma.
                    Według reguł, mimo przebiegu "W", masz 4-tą wyższą 26dc,ale w porównaniu do 1. cyklu te wyższe jakieś kiepskie.

Co do zapłodnienia, to nie ma co zakładać czarnego scenariusza. Który to cykl starań, 3-ci?

Jaki masz termometr? O której mierzysz? Gdzie?
                    • szonik1 Re: poczekaj 21.09.11, 17:55
                      Mierzę oralnie o 5:50 termometrem Microlife. W tym cyklu i tak tylko 3 razy starania się odbyły, bo wcześniej czekałam na wynik cytomegalii i mononukleozy (miałam infekcję),a teraz mąż w delegacji. No nic, jak nie da teraz rady, to będzie trzeba próbować w październiku...
                      Wezmę dziś duphaston.
                      • szonik1 Re: poczekaj 22.09.11, 07:37
                        Witam,
                        oto aktualny wykres:
                        Temperatura dziś 36,82, a więc naprawdę już jakiś wzrost, ale wczoraj wzięłam wieczorem Duphaston. Niby nie ma on wpływu na temperaturę ciała, ale może mimo wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka