Dodaj do ulubionych

Testy owulacyjne

28.05.04, 21:43
Wiem ,że są testy mające wykazywać owulację ale czy wykazują też że owulacja
się zbliża? Jednym słowem czy można je traktować jako uzupełnienie NPR w
okresie niepłodności przedowulacyjnej? Proszę o pomoc jeśli ktoś coś wie na
ten temat.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Testy owulacyjne 28.05.04, 22:21
      moim zdaniem to kiepski pomysl. testy te opieraja sie na wyczuwaniu lh. ja
      akurat staram sie o ciaze i kiedys robilam sobie kilka takich testow - mialam
      dwie kreseczki na tescie caluski cykl.fakt, ze testowa byla jasniejsza, ale
      nigdy nie wiadomo czy to zblizajaca sie owu czy tez po prostu taki poziom
      hormonu we krwi.
      dla jasnosci dodam, ze hormony mam ok;)
    • aluc Re: Testy owulacyjne 28.05.04, 22:23
      testy owulacyjne pokazują właśnie moment, od którego w ciągu 12-72 godzin
      powinna nastąpić owulacja

IMHO stosowanie ich wspomagająco ma sens wtedy, kiedy nie planuje się dziecka i
      nie ma wyraźnych objawów zbliżającej się owulacji, bo jeśli są - to testy są
      niepotrzebne, zwłaszcza, że określają jedynie prawdopodobieństwo, że owulacja
      nadejdzie - ale można na ich podstawie stwierdzić, czy i kiedy na pewno była

większy sens widzę w ich stosowaniu w celu koncepcyjnym - zwłaszcza, gdy
      owulację poprzedza stosunkowo długi okres potencjalnie płodny

• jur_gor Re: Testy owulacyjne 29.05.04, 08:56
      Testy LH odpadają (pomimo 99% skuteczności). Wykazują, że owulacja nastąpi za
      24-36 godzin (Unipath), więc za późno. Są jednak testy, które sygnalizują
      owulację odpowiednio wcześnie. Z takich testów korzysta Persona. Wykrywają one
      metabolit estradiolu - E3G. Stężenie E3G w moczu powoli wzrasta i osiąga
      maximum na dwa dni przed owulacją. Jednak w związku z tym powolnym wzrostem E3G
      (w odróżnieniu od gwałtownego wzrostu LH)i koniecznością wyznaczenia takiego
      poziomu stężenia E3G, który odpowiada pewnej ilości dni przed owulacją - np 6,
      nie ma raczej możliwości robienia tego "ręcznie na oko" tak jak w przypadku
      testów LH. Do takich rzeczy potrzebny jest spektrofotometr. Znając bazowe
      stężenie E3G i dynamikę wzrostu stężenia można określać za ile dni nastąpi
      owulacja. To właśnie robi Persona.
      • michaga Re: Testy owulacyjne 02.06.04, 22:14
        Dziękuję za informacje.U mnie śluz płodny pojawia się wielokrotnie w I fazie,
        cykle mam bardzo długie a temperatura rośnie powoli. Dlatego szukam czegoś co
        pozwoliłoby mi wyznaczyć jakiekolwiek dni niepłodne przed owulacją. Muszę teraz
        zebrać informacje o Personie.
        • jur_gor Re: Testy owulacyjne 03.06.04, 13:44
          Mam zeskanowany artykuł o Personie przysłał mi go polski przedstawiciel
          Unipatha. Wygląda rozsądnie - trzy kraje, 700 kobiet, ponad 7.000 cykli. Po
          angielsku. Ciekawi Cię?
          • michaga Re: Testy owulacyjne 07.06.04, 23:05
            Dziękuję,chętnie bym przeczytała.Ale najbardziej interesuje mnie czy trzeba
            polegać tylko na zielonym/czerwonym światełku czy też można odczytać poziom
            hormonu samodzielnie i jakoś się dzięki temu zorientować co się dzieje w
            organizmie?
            • domicha Re: Testy owulacyjne 08.06.04, 13:34
              Sama, z testu, nie odczytasz poziomu hormonu. Po jakims czasie uzytkowania
              mozna jednak zauwazyc zaleznosc w funkcjonowaniu organizmu i aparatu, albo
              chyba bardziej przeczuwac jak zareaguje aparat w momencie konkretnych zmian w
              organizmie...ale moje proby ;)) porownywania intensywnosci paseczkow
              pojawiajacych sie na testach w kolejnych dniach byla raczej smieszna ;)))
              mikrokopm. zmierzy to lepiej

www.persona.info.pl/temp_persona/index.cfm
              albo krotko:
              www.drskublicki.republika.pl/persony.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka