21.11.11, 19:18
Witam.
Mam podwyższoną prolaktynę i od 17 dc zaczęłam brać Norprolac.Dziś mam 37 dc a miesiączki brak.I tu mam pytanie czy ten lek może powodować ,że miesiączka mi się opóźnia?
Obserwuj wątek
    • bystra_26 zakłócenia 22.11.11, 07:41
      1. Zrób test ciążowy.
      2. Nie istnieje coś takiego jak "opóźnienie miesiączki", bo ona nie jest na sztywno przypisana do jakiegoś tam dnia cyklu, ale jest zależna od terminu owulacji w danym cyklu. Jeśli nie jesteś w ciąży, to znaczy, że w tym cyklu owulacja była później niż zazwyczaj, a więc tyle samo później przyjdzie okres.
      3. Jeśli na ulotce nie ma, że lek zaburza cykle, to znaczy, że coś innego Ci przesunęło owulację na później - stres, choroba, niedosypianie, niedojadanie, wyjazd itp.
      • plustka32 Re: zakłócenia 22.11.11, 09:53
        Dziękuję za odpowiedz.Pisałam też na innym forum tutaj i uzyskałam podobną odpowiedź:)
        1.Test robiłam w 34 dc i był negatywny
        2.Nie obserwuję bardzo dokładnie cyklu ale wiem,że w 24 dc miałam śluz jak białko kurze i trochę mnie to zdziwiło.Wiem,że jeśli owulacja była później to i miesiączka będzie poźniej:)
        3.Na ulotce nie ma nic na temat zaburzania cyklu ale jest informacja,że może wrócić płodność i kobiety które nie planują ciąży powinny stosować skuteczną antykoncepcję .

Nie wiem co mam robić .Czekać na okres,zrobić kolejny test czy iść do lekarza?
        • bystra_26 poczekaj 22.11.11, 11:22
          Jeśli około 24 dc miałaś owulację, to miesiączka może być i 41 dc albo i później, jeśli to była nieudana przymiarka do owulacji. Możesz co tydzień testować, o ile starasz się.

Do lekarza jeszcze bym nie szła. Cykl może mieć i 90 dni. Na wcześniejsze wywoływanie miesiączki syntetycznym progesteronem bym się nie decydowała, bo to kolejne zaburzenie hormonalne i niepotrzebne mieszanie w organizmie.
          • plustka32 Re: poczekaj 22.11.11, 11:34
            Nie wiem czy owulacj była bo jak wiadomo nie da się tego stwierdzić jedynie po śluzie.Tak myślałam,że poczekam do końca tego tygodnia i zrobię test bo nie zabezpieczam się i sexu było ostatnio dużo więc może akurat to ciąża:)) co by nas ucieszyło:)).
            Wiem,że jak pójdę do lekarza to dostanę luteinę na wywołanie a tak jak piszesz to kolejne mieszanie w cyklu.
            Tylko to czekanie jest trochę irytujące tym bardziej,że mąż zaczyna się dopytywać no kiedy ten okres dostaniesz ? A może w ciąży jesteś?A ja nie wiem co mam mu mówić bo i skąd mam to wiedzieć;))))
            • bystra_26 Re: poczekaj 22.11.11, 13:17
              Powiedz... "Może jeszcze nie jestem, Kochanie. Chodźmy do łóżka." ;)
              • plustka32 Re: poczekaj 22.11.11, 14:16
                Ok.Zastosuję się do Twoich uwag.W końcu jesteś specjalistą więc wiesz co mówisz:))))).Jestem pewna,że mąż też nie będzie miał nic przeciwko.Pozdrawiam
                • jadz.ia3 Re: poczekaj 05.05.12, 09:12
                  Witam, mam ten sam problem co koleżanka, biorę norprolac pierwszy miesiąc i spóżnia mi się okres, gdzie nigdy się nie spóźniał nawet o jeden dzień! Może Plustka32 rozwiązała swój problem i mi poradzi co to może znaczyc. Czy mam sie martwic? W ciąży nie jestem, bo sprawdzałam. Bardzo proszę o radę, dziękuję i pozdrawiam
                  • bystra_26 załóż osobny wątek dla swego problemu 05.05.12, 16:42
                    Tak jest łatwiej pomagać.
                  • kotkowa Re: poczekaj 14.05.12, 15:52
                    To lek obniżający poziom prolaktyny, może np wydłużyć fazę lutealną, jeśli do tej pory była skrócona, wysoka prolaktyna często skraca fl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka