Dodaj do ulubionych

śluz- problem z rozpoznaniem

01.06.04, 23:32
Jako, ze od niedawna staramy się o dziecko, pojawił się pewien problem. Jak
dotąd idealnie rozpoznawałąm u siebie fazę cyklu po śluzie. Płodny w zasadzie
rozpoczynał się po ustaniu miesiączki. W dniu owulacji był nawał śluzu i bóle
w podbrzuszu.
Wszystko było takie fajne- jasne i oczywiste do momentu odstawienia
prezerwatyw. Dzisiaj jestem w 12dc i śluz nadal się nie pojawił. Dodam że w
poprzednim cyklu w 12 dniu już byłam po owulacji. Ostatnio moje cykle miały
tendencje do skracania się (21- 29 dni ze średnią 25)
No i nie wiem, czy obecność nasienia wpływa na strukturę śluzu? Jeśli nie- to
czy to jakiś zbieg okoliczności, że jeśli zaczeliśmy sie starać to pojawił
się po raz pierwszy cykl bezowulacyjny- albo cykl mi się wydłuży jak nigdy
dotąd...
Ktoś mi coś rozjaśni??
Obserwuj wątek
    • maretina Re: śluz- problem z rozpoznaniem 02.06.04, 07:51
      po stosunku obserwacja sluzu mija sie z sensem.sluz ulega twz lubrykacji, czyli
      inaczej mowiac uplynnia sie.
      • tiga76 Re: śluz- problem z rozpoznaniem 02.06.04, 20:01
        A po jakim czasie od stosunku można już śluz obserwować? bo u mnie po 24
        godzinach nadal nic nie widać. Czy w takim razie obserwacja śluzu ma
        jakikolwiek sens? Skoro zawsze jakiś czas wcześniej było połączenie śluzu z
        nasieniem.
        • maretina Re: śluz- problem z rozpoznaniem 02.06.04, 21:15
          tiga76 napisała:

> A po jakim czasie od stosunku można już śluz obserwować? bo u mnie po 24
          > godzinach nadal nic nie widać. Czy w takim razie obserwacja śluzu ma
          > jakikolwiek sens? Skoro zawsze jakiś czas wcześniej było połączenie śluzu z
          > nasieniem.
          wiesz co? jesli staracie sie o bobaska, to nie musisz az tak rygorystycznie
          przestrzegac wszystkiego. inaczej byloby gdybys nie chciala ciazy!
          jesli masz sluz plodny to co dwa dni kochajcie sie z mezem.
          kazda kobieta ma okolo 7 dni plodnych, jesli zauwazysz sluz to co dwa dni przez
          tydzien i bedzie dobrze. ja tak dwa razy zaszlam:). do obserwacji sluzu
          dolaczylam kalendarzyk;)
          • tiga76 Re: śluz- problem z rozpoznaniem 03.06.04, 19:12
            > wiesz co? jesli staracie sie o bobaska, to nie musisz az tak rygorystycznie
            > przestrzegac wszystkiego. inaczej byloby gdybys nie chciala ciazy!
            > jesli masz sluz plodny to co dwa dni kochajcie sie z mezem.
            > kazda kobieta ma okolo 7 dni plodnych, jesli zauwazysz sluz to co dwa dni
            przez
            >
            > tydzien i bedzie dobrze.

No i tu jest problem- bo ja w tym cyklu wogóle nie mogę zaobserwować u siebie
            śluzu przypominającego płodny. Cały czas jest taki o kremowej konsystencji- jak
            miałąm wcześniej co miesiąc po owulacji. A że nigdy wcześniej śluzu z nasieniem
            nie mieszałam :) to nie wiem jak takie mieszanki wyglądają. Czy to jest
            naturalne że śluz z nasieniem nawet w połowie cyklu się "nie ciągnie"? Nawet
            jeśli połączone były 24 czy 48 godzin wcześniej.
            Normalnie zawsze mogłam idealnie określić fazę mojego cyklu- nawet jeśli nie
            były one regularne. Śluz płodny się pojawiał na kilka dni. A teraz wcale go nie
            ma :( No i nie wiem czy go nie ma, czy zmienił strukturę na nieciągnącą pod
            wpływem nasienia.
            Co do mierzenia temperatur- to nie mogę się niestety zmobilizować...
            • maretina Re: śluz- problem z rozpoznaniem 03.06.04, 22:15
              na poprawe sluzu dobrze robia kapsulki z wiesiolka, ja biore je od 1 lub 3
              dc do momentu owu. potem nalezy odstawic. u mnie efekty piorunujace:DDDD
              • tiga76 Re: śluz- problem z rozpoznaniem 04.06.04, 18:17
                Ja też biorę wiesiołek- tylko nie wiem kiedy go odstawić- bo nie wiem czy
                wogóle a jeśli tak to kiedy w tym cyklu miałam owulację. Zawsze była i mogłam
                ją dość idealnie określić, a teraz to zupełnie nic nie wiem.
                Po jakim czasie od zmieszania śluzu z nasieniem śluz powraca do swojej
                pierwotnej struktury??
                • maretina Re: śluz- problem z rozpoznaniem 05.06.04, 10:15
                  tiga76 napisała:

> Ja też biorę wiesiołek- tylko nie wiem kiedy go odstawić- bo nie wiem czy
                  > wogóle a jeśli tak to kiedy w tym cyklu miałam owulację. Zawsze była i mogłam
                  > ją dość idealnie określić, a teraz to zupełnie nic nie wiem.
                  > Po jakim czasie od zmieszania śluzu z nasieniem śluz powraca do swojej
                  > pierwotnej struktury??

wiesiolek tylko do owu, potem nie.
                  co do sluzu to trudno powiedziec, ja mysle ze u mnie po ok 24 godzinach,
                  czasami szybciej, ale nie moge za to reczyc.
    • zamia1 Re: śluz- problem z rozpoznaniem 02.06.04, 08:19
      Dlatego warto jeszcze mierzyć temperaturę. Jeśli wzrośnie i jeśli ten wzrost
      utrzyma się przez 3-4 dni, to jest potwierdzenie, że owulacja
      najprawdopodobniej miała miejsce.
    • aluc Re: śluz- problem z rozpoznaniem 02.06.04, 12:58
      są jednak sposoby na odróżnienie śluzu od upłynnionego nasienia, na przykład
      tzw. test szklankowy - nasienie w wodzie rozpuszcza się, śluz typu białko jaja
      utrzymuje zwartą konsystencję i opada na dno w formie kuleczki

poza tym można po współżyciu zrobić trochę "kegli" chilli kilkanaście razy
      mocno zacisnąć i zwolnić mięśnie pochwy, jak przy wstrzymywaniu moczu,
      najlepiej w kucki - to pozwala na usunięcie z pochwy większości nasienia i po
      kilku godzinach można już zidentyfikować śluz

ale wszystko to jest obaczone pewną niepewnością, więc pomiar temp jak
      najbardziej wskazany
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka