Dodaj do ulubionych

Spadki temp w II fazie cyklu - proszę o pomoc

18.01.12, 21:40
Witam, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wykresu (owulator.pl/1786). W II fazie cyklu mam dziwne spadki temperatur. Gdyby to była kwestia jednorazowa to albo bym podejrzewała ciążę (;)) albo zignorowała temat, ale niestety te spadki powtarzają się w kolejnych cyklach. Obecny cykl, jak również poprzedni, byłu monitorowane i lekarz potwierdził prawidłowy rozwój pęcherzyka, jak rówinież owulację. Wszystkie zrobione badania (estadiol, progesteron, prolaktyna, testosteron wolny, fsh, lh, fsh, ft3, ft4, przeciwciała asa) mam w normie. Dziewczyny z owulatora zasugerowały mi, że spadki mogą mieć związek z niskim poziomem progesteronu w II fazie. Wczoraj zrobiłam badanie (22dc) i wynik 14,13, czyli ok.
Może któraś z Was ma jakiś pomysł co może powodować u mnie te spadki temperatur. Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • jomi81 Re: Spadki temp w II fazie cyklu - proszę o pomoc 18.01.12, 21:53
      Cel: Staram się
      Miejsce pomiaru: Oralnie, staram się zawsze o tej samej porze, ale w aktualnym cyklu w związku z przeprowadzką i urlopem różnie to wyglądało
      Termometr : elektryczny , dwa miejsca po przecinku
      Choroby: brak (a przynajmniej taką mam nadzieję ;))

enpr.pl/1786
      • jacinda Re: Spadki temp w II fazie cyklu - proszę o pomoc 19.01.12, 17:38
        W jakich jednostkach jest ten progesteron? Z tego co wiem, to 7 dni po owulacji powinien byc co najmniej 20. Rzeczywiscie moze byc to kwestia niskiego progesteronu. Czy plamisz przed/po okresie?
        • jomi81 Re: Spadki temp w II fazie cyklu - proszę o pomoc 20.01.12, 07:00
          jacinda napisała:

> W jakich jednostkach jest ten progesteron? Z tego co wiem, to 7 dni po owulacji
          > powinien byc co najmniej 20. Rzeczywiscie moze byc to kwestia niskiego progest
          > eronu. Czy plamisz przed/po okresie?

W jakich jednostkach jest wynik napiszę po południu, natomiast nie plamię ani przed, ani po okresie. W trakcie cyklu też nigdy nie zaobserwowałam żadnych plamień.
        • jomi81 Re: Spadki temp w II fazie cyklu - proszę o pomoc 20.01.12, 17:49
          jacinda napisała:

> W jakich jednostkach jest ten progesteron? Z tego co wiem, to 7 dni po owulacji
          > powinien byc co najmniej 20. Rzeczywiscie moze byc to kwestia niskiego progest
          > eronu. Czy plamisz przed/po okresie?

Ten wynik progesteronu to 14,13 ng/ml
    • bystra_26 Re: Spadki temp w II fazie cyklu - proszę o pomoc 19.01.12, 18:16
      1. Nie wiemy, jaka to metoda.
      2. Masz źle pooznaczany wykres. Najwyższa z "szóstki" ma 36,63 C i jak tu dasz linię poziomą, to żadna z niezakłóconych temperatur nie spada Ci pod linię - to jest definicja spadku. Temp. w lutealnej mają prawo się wahać.
      3. Jednorazowy spadek w fazie wyższych temperatur nie jest powodem do niepokoju. Cykl ciążowy nie musi mieć "spadku implantacyjnego".
      4. Ciążę podejrzewa się, jak się ma ze 3 dni dłuższą niż normalnie fazę lutealną, albo ma się ponad 18 wyższych temp.
      5. Na niski progesteron wskazywałaby faza lutealna poniżej 11 dni w 3 kolejnych cyklach, albo niewiele dłuższa z plamieniami ponad jeden dzień.
      6. Na razie proponuję lepiej sypiać w zaciemnionym pokoju i brać magnez z B6 plus jakiś wielominerałowy preparat.

7.Podaj wyniki prolaktyny i ft3 i ft4 razem z normami, bo tu nie zawsze "w normie laboratoryjnej" jest w normie.
      • jomi81 Re: Spadki temp w II fazie cyklu - proszę o pomoc 20.01.12, 07:09
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wiem, ze mój wykres pozostawia wiele do życzenia, ale nigdy wcześniej nie interesowałam się naturalnymi metodami planowania rodziny. Temat zainteresował mnie dopiero, kiedy pomimo starań nie zachodziłam w ciążę. Dlatego też nadal się tego uczę i jestem bardzo wdzięczna za wszystkie wskazówki. Może mogłabyś mi podpowiedzieć gdzie mogłabym znaleźć w przystępny sposób opisane poszczególne metody i oznaczanie wykresów?
        Mi się wydaje, że u mnie faza lutealna zawsze oscyluje w granicach 12-14 dni. Nie plamię też przed okresem, ani w trakcie cyklu.
        Co do sypiania to staram się regularnie sypiać i zazwyczaj mi się to udaje, ten miesiac był wyjątkiem ze względu na przeprowadzkę.
        Po południu podam te pozostałe wyniki.
        Naprawdę raz jeszcze dziękuję za odzew :)
        • jacinda Re: Spadki temp w II fazie cyklu - proszę o pomoc 20.01.12, 15:34
          Czy ja dobrze widze, ze Twoj okres trwa tylko dwa dni, a trzeci to plamienie?
          • jomi81 Re: Spadki temp w II fazie cyklu - proszę o pomoc 20.01.12, 17:54
            Źle to oznaczyłam. Okres trwa 3 dni, 4 to plamienie.
      • jomi81 Podaję wyniki 20.01.12, 18:14
        Podam może wyniki wszystkich badań, które wykonywałam:
        Prolaktyna - 12,35 ng/ml (norma 5,18-26,53), godzinę po mcp 28,94 ng/ml
        Testosteron wolny w 2dc - 2,20 pg/ml (norma 0,9-2,3)
        Estradiol w 2 dc - 23,00 pg/ml
        Estradiol w 10dc - 151,1 pg/ml
        Progesteron w 22dc - 14,13 ng/ml (norma f. lutealna 3,34-28,03)
        TSH - 1,27 iu/ml (norma 0,27-4,20)
        Ft3 - 2,36 pg/ml (norma 1,50-4,10)
        Ft4 - 0,86 ng/ml (norma 0,93-1,70)
        FSH w 2dc - 4,71 miu/ml
        LH w 2dc - 4,92 miu/ml

Tego by było na tyle :) Dodam może, że mój mąż ma zdiagnozowane problemy (jest w trakcie leczenia), więc nasze niepowodzenia są najprawdopodobniej tym spowodowane. Ale nie chciałabym w związku z tym uśpić czujności względem siebie.
        • jomi81 Bardzo proszę o pomoc (wyniki) 23.01.12, 11:45
          jomi81 napisała:

Podam może wyniki wszystkich badań, które wykonywałam:
          *Prolaktyna - 12,35 ng/ml (norma 5,18-26,53), godzinę po mcp 28,94 ng/ml
          *Testosteron wolny w 2dc - 2,20 pg/ml (norma 0,9-2,3)
          *Estradiol w 2 dc - 23,00 pg/ml
          Estradiol w 10dc - 151,1 pg/ml
          *Progesteron w 22dc - 14,13 ng/ml (norma f. lutealna 3,34-28,03)
          *TSH - 1,27 iu/ml (norma 0,27-4,20)
          *Ft3 - 2,36 pg/ml (norma 1,50-4,10)
          *Ft4 - 0,86 ng/ml (norma 0,93-1,70)
          *FSH w 2dc - 4,71 miu/ml
          *LH w 2dc - 4,92 miu/ml

Tego by było na tyle :) Dodam może, że mój mąż ma zdiagnozowane problemy (jest w trakcie leczenia), więc nasze niepowodzenia są najprawdopodobniej tym spowodowane. Ale nie chciałabym w związku z tym uśpić czujności względem siebie.
          • bystra_26 brak danych 23.01.12, 13:01
            Dla niektórych hormonów płciowych nie podałaś norm.
            22dc (dla progesteronu) - który to był dzień FL?

Tarczycowe bym powtórzyła i jak znów FT4 wyjdzie poniżej normy, to poszłabym na forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Tarczyca_doroslych_i_dzieci.html i do endokrynologa, który ma pojęcie o tarczycy.
            • jomi81 Re: brak danych 23.01.12, 13:38
              bystra_26 napisała:

22dc (dla progesteronu) - który to był dzień FL?

To był 8 dzień fl
            • jomi81 Re: brak danych 23.01.12, 13:40
              bystra_26 napisała:

> Tarczycowe bym powtórzyła i jak znów FT4 wyjdzie poniżej normy, to poszłabym na forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Tarczyca_doroslych_i_dzieci.html i do endokrynologa, który ma pojęcie o tarczycy.

Nie pamiętam już jak to było z tymi tarczycowymi. Je się robi w konkretnym dniu cyklu czy nie ma to znaczenia?
              • bystra_26 Re: brak danych 23.01.12, 19:20
                Tarczycowe bez znaczenia, bo one nie są hormonami płciowymi. W ogóle to mam z własnego doświadczenia takie podejście dla badań lab. - jak coś wychodzi poza normą jednorazowo, to warto powtórzyć, bo to może być chwilowe zaburzenie, a nie stały problem. To się odnosi szczególnie do prolaktyny i progesteronu - diagnoza ma sens przy badaniu przez 3 kolejne cykle, a nie po jednym wyniku, który może być przypadkowo poza normą.
                • jomi81 Re: brak danych 23.01.12, 19:54
                  Bystra_26, dziękuję bardzo za wskazówki. Hormony tarczycowe na pewno powtórzę (jeszcze w tym tygodniu). Prolaktyna na szczęście wyszła mi piękna, co do progesteronu to też będę powtarzać badanie przez minimum 2 kolejne cykle (w 7 dniu fazy lutealnej będzie ok?). Mam nadzieję, że może jednak u mnie wszystko jest ok i jak tylko poprawią się wyniki męża to uda mi się zajść w ciążę.
                  Pozwolę sobie jeszcze tu zajrzeć z wynikami :)
                  A czy mogłabyś mi podpowiedzieć gdzie mogłabym się podszkolić w sposobach npr?
    • jomi81 powtórzyłam badania tarczycowe - wyniki 26.01.12, 17:26
      TSH - 2,22 mlU/l (norma 0,27 - 4,20)
      FT3 - 3,51 pg/ml (norma 2,57 - 4,43)
      FT4 - 1,34 ng/dl (norma 0,93 - 1,70)
      ATG- wynik będzie w przyszłym tygodniu
      ATPO - 7,6 U/ml (norma 0,0 - 34,0)
      Jak na moje laickie oko jest ok, ale nadal pozostaje pytanie skąd te spadki temperatury w fazie lutealnej skoro progesteron też jest ok? Możliwe, że po prostu tam mam i nie jest to objawem żadnych nieprawidłowości?

--
      enpr.pl/1786
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka