Dodaj do ulubionych

skuteczność NPR ?

17.03.05, 13:02
Witam, jestem nowa i dopiero od 2 cykli obserwowałam swoją tempkę i śluz.
Bardzo widaoczny był skok owulacyjny i wszystko, cykle mam 26 -dniowe, jak w
zegarku. A jednak miło usilnych starań w ciążę już 2 cykle nie zaszłam.. co
jest nie ta?
Obserwuj wątek
    • spokofacet Re: skuteczność NPR ? 17.03.05, 21:02
      a jakież to usilne starania ? może za bardzo sie staracie, stres wrogiem
      naszym! :)
    • annalalik Re: skuteczność NPR ? 17.03.05, 22:09
      2 cykle to i tak narazie niewiele (ja już 9). Spróbuj może do swoich metod
      dołączyć jeszcze testy owulacyjne - wtedy lepiej wycelujecie w owulację.
      Pozdrawiam i życzę owocnych starań :)
    • mamuskawiki kochana cierpliwości... 21.03.05, 13:27
      ja wiem że chciałabyś tak od razu. ale przy npr potrzeba czasu. i do nauczenia
      się - super, że ci tak dobrze poszło, ale i też do tego, żeby poczęło się
      dziecko. i nie stresuj się bo to też ma wpływ na poczęcie, albo i nie-poczęcie
      dziecka. powodzenia - na każdego przyjdzie czas. bądź dobrej myśli.
    • dosia26 Re: skuteczność NPR ? 21.03.05, 23:07
      Nasza Nauczyciel NPR mówiła, że starania o dziecko trwające do 6-mcy to jeszcze
      zupełnie normalna sprawa, bo jeśli uda się w tak krótkim czasie to znaczy, że
      para jest "super płodna" :)Jeżeli to się przedłuża do 12-mcy, to też jeszcze
      jest ok, po prostu "para wymaga nieco wiecej czasu"...No, a jeżeli to wszystko
      przeciaga sie do czasu dłuższego niż okres roku ,to wtedy mozna się niepokoić
      (czego oczywiście Wam nie Życzę :)), ale nie oznacza to, że ktoś jest
      niepołodny. Czasami po prostu są jakieś złożone uwarunkowania u kobiety lub
      mężczyzny i potrzeba rzetelnej obserwacji by je rozpoznać. Jeżeli natomiast
      chodzi o moje doswiadczenia, to jak najbardziej uważam, że NPR jest skuteczne i
      może po prostu musisz dłużej poobserwować swój organizm ?
      Życzę cierpliwości i powodzenia w stosowaniu :)
      No i oczywiście "owocnych starań".....
      • harmonyy Re: skuteczność NPR ? 26.03.05, 16:08
        sprawdz sobie prolaktyne i tsh
      • 0golone_jajka Kurde, to niedobrze 27.03.05, 12:55
        > Nasza Nauczyciel NPR mówiła, że starania o dziecko trwające do 6-mcy to jeszcze zupełnie normalna sprawa, bo jeśli uda się w tak krótkim czasie to znaczy, że
        > para jest "super płodna" :)

Oj niedobrze niedobrze. My stosując tylko zwykłą krpkę w kalendarzu oznaczającą miesiączkę i żadnych innych metod (poza tym, że żonę przy jajeczkowaniu bolą jajniki) spłodziliśmy dwoje dzieci. Jedno za pierwszym, drugie za drugim razem. Mam nadzieję, że więcej już się nam nie zdarzy. Ttych dwóch było planowanych, ale więcej już nie chcemy. Wobec naszej ogromnej płodności musimy zdać się na nieco bardziej pewne metody regulacji niż NPR.
        • grrrrw Re: Kurde, to niedobrze 27.03.05, 18:45
          Juz ci wyjasnialismy, ae nie stosujecie NPR tylko kalendarzyk.
          KAlendarzyk ma tylko jedno wspolne z NPR - abstynencje od wspolzycia w dni
          uznane za plodne, jesli - oczywiscie - nie planuje sie potomstwa.
          Brakuje w nim obserwacji objawów plodnosci. Obserwujesz tylko miesiaczke i na
          jej podstawie ustalasz dni plodne. Ból jajników jest drugorzednym objawem
          plodnosci i nie nalezy sie nim kierowac. On tylko potwierdza, a dni płodne
          zdiagnozowane na podstawie obserwacji sluzu i temperatury zostaly dobrze
          rozpoznane.
          • 0golone_jajka Re: Kurde, to niedobrze 27.03.05, 22:13
            No ale to znaczy, że jeśli stosując prymitywny i niedokładny kalendarzyk
            takszybko spłodziliśmy dzieci to jesteśmy bardzo płodni. I to nie jest dobra
            wiadomość dla nas...
            • dosia26 Re: Kurde, to niedobrze 30.03.05, 21:09
              Wiesz, nieładnie, że tak się uczepiłeś tej płodności w ciągu sześciu miesięcy.
              Jeżeli moja poprzedniczka ma rację i faktycznie stosujecie kalendarzyk, a nie
              dwuobjawowe metody NPR, to może powinieneś doczytać w "literaturze przedmiotu"
              lub porozmawiać z kimś w temacie i sam usłyszysz, że kalendarzyk jest już
              wskazywany jako nierzetelny nawet przez nauczycieli i ludzi stosujących te
              metody po prostu z powodu ich wartości i szacunku dla człowieka.
              Pozdrawiam, dosia26
              • grrrrw To wspaniale ! 01.04.05, 18:54
                Płodnosc to stan, ktorego nalezy pogratulowac. Objaw dojrzalosci organizmu i
                oczywiscie jego zdrowia.
                Co tez czynie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka