Dodaj do ulubionych

naiwne pytanie, problem istotny

18.12.05, 22:51
jak odnaleźć i rozpoznać szyjkę macicy, żeby zacząć ją badać? tak pytam bo
chce wrócić do npr po porodzie. i nocne karmienia nie gwarantują mi
odpowiednio długiego snu tudzież "spoczynku" a na samej obserwacji śluzu nie
chcę polegać
Obserwuj wątek
    • gosiary Re: naiwne pytanie, problem istotny 19.12.05, 20:40
      no to sama sobie odpowiadam. trzeba poszukac dobrze na forum :) wprawdzie przed
      zadaniem pytania trochę się rozglądałam... widać niewystarczająco. swoją drogą
      szkoda,że nikt nie chciał mi choć pokazać że odpowiedzi na moje pytanie są .
      pozdrawiam wszystkich, ktorzy teraz czytają niepotrzebnie mój wątek :)
      • lilith76 Re: naiwne pytanie, problem istotny 19.12.05, 23:57
        pomogłabym, ale sama nie potrafię jej znaleźć, mam opory przed dotknięciem jej :)
        • gosiary Re: naiwne pytanie, problem istotny 20.12.05, 09:52
          a ja się dodatkowo boję, bo mam na stopie brodawczaka i nie mogę go usunąć.i on
          czasem chce mi sie przenieść na ręce, ale jak tylko widzę to go traktuję
          lekarstwem i znika. boję się tylko, że skoro to jest wirus to przy badaniu
          moglabym go sobie przenieść na szyjkę. i byłoby niedobrze. ktoś miał coć podobnego??
          • ciociacesia Re: naiwne pytanie, problem istotny 23.12.05, 11:30
            > a ja się dodatkowo boję, bo mam na stopie brodawczaka i nie mogę go usunąć.i on
            > czasem chce mi sie przenieść na ręce, ale jak tylko widzę to go traktuję
            > lekarstwem i znika. boję się tylko, że skoro to jest wirus to przy badaniu
            > moglabym go sobie przenieść na szyjkę

w takiej sytacji chyba powinnas korzystac z jednorazowych rekawiczek. bo taki
            brodawczak na szyjce bardzo niebezpieczny jest i raka zyjki moze spowodować
            • gosiary Re: naiwne pytanie, problem istotny 03.01.06, 17:06
              dzieki. ale na ile w ogóle badanie szyjki jest bezpieczne pod względem
              przeniesienia na nią różnych "rzeczy" które nie umyją się wodą z mydłem?
        • stoneczka2 Re: naiwne pytanie, problem istotny 20.12.05, 10:00
          ja tez nie daje rady...
          • monjan Re: naiwne pytanie, problem istotny 20.12.05, 12:00
            ja swojej tez nie umiem wyczuc
            gin powiedzial ze moge miec trudnosci z jej badaniem, bo jest dosyc wysoko
            takze nie przejmuj sie
      • ininka Re: naiwne pytanie, problem istotny 20.12.05, 17:01
        ja swoja badam (normalnie palcem, oporow nie mam), ale wciaz mam problemy z
        interpretacja - zwl. w srodku cyklu
        na razie doczekalam sie jednej sensownej obsrewacji: rano nie ma sensu badac

• mariankaa Re: naiwne pytanie, problem istotny 03.01.06, 21:52
      Moja jest dość głęboko co mnie zdzwiwiło za pierwszym razem. :) Dla wygody
      opieram nogę wyżej. W dodatku u mnie jest ona często troszkę na boczek. Trzeba
      pogmerać ;)

PS. Słyszałam, że samobadanie szyjki nie jest niebezpieczne. Powinno się
      zachować higiene i raczej nie robić tego jeśli ma się dłuższe paznokcie albo
      tipsy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka