agnieszka2211 Re: Witam! 08.10.06, 12:59 jestem na tym forum po raz pierwszy. Zaczelam od kilku, kilkunastu dni mierzyc temp. we wlasciwy sposob.Wiem,ze aby bylo wiarygodne, trzeba zaczac od poczatku cyklu. Zalazylam konto na FF i jak @ przyjdzie biore sie za szczegolowa analize :-). Ale z wiadomosci, ktore uzbieralam wynika, ze owu mialam 9 dni temu. Wtedy wlasnie bardzo bolal brzuch, mialam mdlosci i strasznya ochote na slodkie. Czyli pierwsza faza cyklu trwala 30 dni, strasznie dlugo! Co ma wplyw na ta faze??? Zawsze skupialam sie fazie poowulacyjnej. Czy szukac przyczyny tego, czy taki poprostu moj "urok"? Odpowiedz Link
agnieszka2211 Re: Witam! 08.10.06, 15:46 www.fertilityfriend.com/home/16839b to jest prawidlowy link Odpowiedz Link
nglka Re: Witam! 08.10.06, 19:43 agnieszka2211 napisała: > Ale z wiadomosci, ktore > uzbieralam wynika, ze owu mialam 9 dni temu. Wtedy wlasnie bardzo bolal > brzuch, mialam mdlosci i strasznya ochote na slodkie. Stosujesz samą metodę termiczną a ta bywa zawodna i to bardzo (w niektórych cyklach temperatura skacze przedwcześnie np przez przedwczesne wytworzenie się ciałka żółtego produkującego progesteron - w pęcherzyku, który jeszcze nie pękł i nie wypuścił komórki jajowej), temperaturę może też zakłócić niezauważone przeziębienie, zmiana temperatury w nocy, stres itp. Bolesność brzucha czy ochota na słodkie to tylko czynnik dodatkowy, którego nie powinno brać się pod uwagę jako "absolutny wskaźnik", bo brzuch może boleć z miliona innych powodów tak jak i ochota na sodycze może ale nie musi wcale świadczyć o tym, że masz owulację (swoją drogą ciekawa przypadłość, większość osób ma ochotę na słodycze przed miesiączką a nie w owulację).. Zacznij badać śluz i dodatkowo szyjkę (dla pewności objawów). Powinnaś zaznaczać na wykresie wszelkie obserwacje. > Czyli pierwsza faza cyklu > trwala 30 dni, strasznie dlugo! Co ma wplyw na ta faze??? Zawsze skupialam > sie fazie poowulacyjnej. Czy szukac przyczyny tego, czy taki poprostu > moj "urok"? Nie wiem jak długie masz cykle, nic o nich nie piszesz. Ciężko podać więc jakikolwiek powód, których też może być pełno (stres, choroba, zmiana klimatu, silne emocje itp). Odpowiedz Link
agnieszka2211 Re: Witam! 08.10.06, 19:52 Czekam na @ i przyszly cykl i zaczne badac sluz. Niestety nie wiem jak badac szyjke :-( Cykle zawsze mialam 35-45 dni, na poczatku roku sie skrocily i byly odpowiednio 31 i 35 dniowe- tu zaszlam w ciaze i poronilam na poczatku kwietnia. Potem cykle 31,35,42 i teraz trwa kolejny. Stres moze byc zwiazany z praca, ale nie jest az taki duzy. poza tym wszystko ok. W zeszlym roku badalam tsh. Wynik 0,05, na poczatku br tsh w normie, a teraz nie badalam. Dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link