mia_mala 12.10.06, 06:51 Chce sie upewnic - dzisiaj jest 8 dzień od wspolżycia, skoku temp. jeszcze nie bylo, wiec w ciążę nie mam juz mozliwosci zajsc? To dla mnie wazne, bo zastanawiam sie czy moge juz zaczac kuracje antybiotykowa czy nie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilith76 Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 11:01 Plemniki mogą być zdolne do zapłodnienia i do 5-6 dni. Owulacja może być nawet do 2 dni przed skokiem. Przez pierwsze 5-10 dni zarodek dryfuje z jajowodów do macicy i nie ma kontaktu z ciałem matki - antybiotyki mu nie zaszkodzą. Zwracasz uwagę na śluz? Odpowiedz Link
mia_mala Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 12:35 Tak - teraz mam sluz plodny (jak bialko jajka) no i czekam na skok. Zaraz po wspolzyciu nie wiem - bo przez 2-3 dni byly pozostalosci "po". Pozniej - o ile dobrze zaobserwowalam (bo tez bralam leki wiec moglo to byc troche zafalszowane) juz mial cechy plodnego (rozciagliwy). Z tego co napisalas wynika, ze istnieje mozliwosc (chociaz mysle ze baardzo mala), ze zajde w ciaze. Ale dzieki za te uwage o "dryfowaniu" - moge teraz w miare spokojnie ten antybiotyk wziac. Mysle ze kupie sobie tez kwas foliowy - tak na wszelki wypadek. Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link
mia_mala Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 12:37 Aha - jeszcze jedno - bardzo mozliwe, ze owulacja byla wczoraj, bo mialam bol owulacyjny i malutkie plamienie. Odpowiedz Link
nglka Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 12:45 Jeśli nie było śluzu o charakterystyce płodnej w 8 dc to nie masz sę czym martwić. Przyjmuje się, że w śluzie takim plemniki mogą nawet dożyć i 7 dni ale to raczej wyjątki mało spotykane. Natomiast - śluz o charakterystyce kurzego jajka nie jest jedynym płodnym. Płodnym będzie także śluz przejrzysty lub nieprzejrzysty (ale nie kremowy), wodnisty bądź rozciągliwy, a wewnątrz masz uczucie naoliwienia. Poczytaj trochę o śluzie. Odpowiedz Link
mia_mala Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 13:09 Ja pisalam o swoim plodnym - a nie o tym, ze plodny musi byc jak bj :) Tez mysle, ze raczej nie zajde w ciaze, ale kurcze... a nuz bede tym wyjatkiem. Nigdy nie wiesz na 100% jak wspolzyjesz w pierwszej fazie... Dlatego to pytanie o antybiotyki i w ogole o leki. Poza tym - mialam sobie zrobic rtg zatok, ale jak "wychlapalam" radiologowi, ze moge byc ew. w bardzo wczesnej ciazy, to powiedzial, ze mi absolutnie zdjecia nie zrobi. Musze byc pewna ze nie jestem. To jeszcze poglebilo moje lęki. Dzieki za pomoc :) Odpowiedz Link
nglka Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 13:52 Dobry lekarz, co prześwietlenia nie chciał zrobić. Ja swojemu na pytanie czy jest pani w ciąży panęłam po prostu "nie wiem", bo tak uważam jakbym chciała a nie mogła (zdając sobie sprawę z konsekwencji, na które jestem zdecydowanie przygotowana) i usłyszałam "takie rzeczy się wie, albo nie". Mądry się znalazł. Prześwietlenie miałam zrobione ale w fartuszku - no i prześwietlenie kostki, bo zleciałam ze schodów. A co do antybiotyków - musisz mieć na względzie, że te w większości mają przedłużone działanie (do tygodnia czy dwóch) więc proponuję się jednak wstrzymać z braniem leków, jeśli to możliwe - do czasu, kiedy będziesz mogła zrobić test. Najszybciej i najpewniej wykaże z krwi. Odpowiedz Link
nglka Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 13:53 Myślę, że jak podasz tutaj skład leku to znajdzie się ktoś, kto będzie mógł szerzej odpowiedzieć na Twoje pytanie związane z antybiotykami i ich ewentualnym działaniem po zakończeniu kuracji. Odpowiedz Link
mia_mala Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 14:07 A po jakim czasie mozna robic z krwi? Do tej pory robilam tylko z moczu - płytkowe i one podobno pokazuja juz 7-dniową ciążę. Jak to jest z testem z krwi? A propos antybiotyku - laryngolożka stwierdzila, ze moge go brac nawet jesli jestem w ciazy (z tym ze to straszna zolza byla) ale w ulotce jest napisane, ze "kobietom w ciąży tylko w przypadku zdecydowanej konieczności". No więc wracam do punktu wyjscia. Musze czekac. Odpowiedz Link
lilith76 Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 14:13 Tak jest w przypadku chyba każdego leku, bo nie ma jak zrobić badań - będą faszerować tym ciężarne i sprawdzać, czy się zdrowe dziecko urodzi??? Lepiej zachować ostrożność, ale i nie wpadać w psychozę. Odpowiedz Link
nglka Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 14:22 Wydaje mi się, że chodzi o coś trochę innego w przypadku tzw. zdecydowanej konieczności. Ja tak mam z lekami przeciwhistaminowymi (alergia) - muszę brać w ciąży, bo ryzyko związane z zaburzeniami zdrowia u dziecka przy przerwaniu kuracji jest wyższe niż ryzyko skutków ubocznych dla płodu, o których jak do tej pory - nic nie wiadomo. Nic nie wiadomo, znaczy nie tyle, że nie testowano - ale ich nie stwierdzono. Odpowiedz Link
mia_mala Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 14:56 Na jednym z moich lekow - Amoksiklav (skład:Amoxicillinum+Acidum clavulanicum) napisali wprost, ze u zwierzat nie bylo skutkow ubocznych, a na ludziach (tj. ciezarnych) nie przeprowadzono wystarczajacej ilosci badan. Na drugim - Bioparox (subst. czynna: Fusafungina) napisali ,ze nie ma dzialania embriotoksycznego ani taratogennego(cokolwiek to slowo oznacza) ale podawanie leku kobietom w ciąży - tylko w razie konieczności. Nie rozumiem wiec podejscia tej laryngolozki. Jak jej powiedzialam, ze moge byc w ciąży, stwierdziła, że nic nie szkodzi, bo ciężarne mogą te antybiotyki stosować. Oczywiście wcześniej mnie opierniczyła, że przychodze do niej bez zdjęcia. Naprawde wredny babsztyl. Odpowiedz Link
nglka Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 15:08 O stosowanie tych leków najlepiej pytać ginekologa. U mnie (znów wrócę do nieszczęsnego wypadku z nogą) przepisano mi środek przeciwbólowy, którego absolutnie nie wolno brać kobietom w ciąży - lekarz zupełnie olał moją sugestię, że ciąża JEST możliwa. A w związu ze zdecydowaną koniecznością to już pisałam - gdyby możliwe było uszkodzenie płodu to byłby zakaz stosowania w ciąży, a nie "w razie konieczności". Odpowiedz Link
mia_mala Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 13:12 > Przez pierwsze 5-10 dni zarodek dryfuje z jajowodów do macicy i nie ma kontaktu > z ciałem matki - antybiotyki mu nie zaszkodzą. Tak sie zastanawiam - jak w tym okresie zarodek jest odżywiany? Odpowiedz Link
mia_mala Re: ile przezyją plemniki? 12.10.06, 13:13 Oj glupia jestem - po to jest ciałko żółte przecież. Odpowiedz Link
akabu Mam pytanie 25.10.06, 15:31 Nie widzę powodu by zakładać osobny wątek, a mam pytanie ważne dla mnie. Ile czasu mogą przeżyć w śluzie pojawiającym się pomiędzy miesiączką a dniami płodnymi? Tzn. kiedy śluz jest lepki i gęsty. Chodzi mi o konkretną sytuację. Moje cykle trwają 26 dni, z czego 5-6 dni trwa miesiączka. Potem mam 2-3 dni lepkiego śluzu i ok. 9 dnia zaczyna się pojawiać śluz o cechach płodnych. Czy pierwsze 5 dni cyklu w takiej sytuacji jest bezpieczne? Skoro mój śluz niepłodny trwa tak krótko? pozdrawiam Odpowiedz Link
akabu Re: Mam pytanie 25.10.06, 15:33 Oczywiście wyżej pytając, ile czasu mogą przeżyć, mam na myśli plemniki :)) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Mam pytanie 25.10.06, 19:21 Teoretycznie w takim śluzie plemniki nie powinny przeżyć. Ale pozostaje ocena tego śluzu, jej wiarygodność. Obecność spermy zakłóca obraz, dlatego jeżeli nie chcesz zajść w ciążę, to w tym czasie zaleca się współżycie co drugi dzień, i to wieczorem. Wtedy jesteś w stanie ocenić, czy śluz nie nabrał jeszcze cech śluzu płodnego. I nie należy sugerować się kalendarzem, bo wtedy wpadka murowana. Przecież może się zdażyć cykl z tak krótką fazą przedowulacyjną, że dni płodne nastąpią zaraz po miesiączce. Albo pierwszy dzień - śluz niepłodny, współżyjesz, następnego dnia śluz płodny, ale o tym nie wiesz i znów współżyjesz. No bo zawsze dotychczas było kilka dni niepłodnych... Po prostu musisz mieć pewność co do prawidłowej oceny śluzu w każdym cyklu. Odpowiedz Link
akabu Re: Mam pytanie 25.10.06, 22:44 Dziękuję za odp. Ale jak ja mogę sprawdzić obraz śluzu podczas miesiączki? Chodzi mi tu o konkretną sytuację czyli współżycie 4-5 dnia cyklu (końcówka okresu). Bo po miesiączce oczywiście obserwacja śluzu nie stanowi wielkiego problemu. Martwi mnie to, że po okresie te moje dni z lepkim śluzem trwają tak krótko, i sta moje pytanie o długość życia plemników w takiej sytuacji. Odpowiedz Link
nglka Re: Mam pytanie 26.10.06, 00:06 Podczas miesiączki jest taka sama sytuacja jak ze współżyciem - śluzu nie sprawdzamy. W cyklach krótkich (takich, jak Twój) nie ma bezpłodności przedowulacyjnej. Wszystkie dni przed owulacją traktuje się jako potencjalnie płodne. Odpowiedz Link
akabu Re: Mam pytanie 26.10.06, 22:35 Z tego co piszesz wynika, że zajść w ciążę można nawet 2-3 dnia miesiączki?? Skoro nie ma niepłodności przedowulacyjnej?... To po co jest ta metoda odejmowania 21 dni, skoro tutaj nie można jej zastosować? Odpowiedz Link
nglka Re: Mam pytanie 27.10.06, 00:59 Metodę tę można stosować przy cyklach dłuższych. Oczywiście, że masz niepłodność przedowulacyjną ale występuje ona w czasie, gdy trwa u Ciebie miesiączka. Jednoznacznie zasada ta jest JEDNĄ z zasad, A NIE JEDYNĄ zasadą, bowiem o wcześniejszej płodności może zadecydować pojawiający się śluz, którego w trakcie trwania miesiączki nie zaobserwujesz. Odpowiedz Link
akabu Re: Mam pytanie 27.10.06, 14:29 Aha. Czyli w sumie to co napisałaś pokrywa się z tym, co wiedziałam wcześniej. Dziękuję serdecznie :)) Odpowiedz Link
violla7 Re: Mam pytanie 26.10.06, 11:37 wyznaczanie niepłodności przedowulacyjnej :od najkrótszego cyklu odejmujesz 21.W twoim wypadku 26-21=5. Czyli 5 dni są niepłodne pod warunkiem,że nie pojawił się śluz o cechach płodnych. Ja też mam cykle 26-27 dniowe i nie korzystam z niepłodności przedowulacyjnej,mimo że śluz płodny pojawia się 7-8 dc.Miesiączka trwa u mnie 4-5 dni. Odpowiedz Link