kociak19 08.02.07, 14:54 Witam, który termometr wybrac?? zwykły rtęciowy czy elektroniczny (np. taki dla dzieci)?? Czy to ma jakieś znaczenie?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agafrytka Re: jaki termometr?? 08.02.07, 23:29 proponowałabym rtęciowy.Kiedyś,ale było to dawno kupiłam elektroniczny i zauważyłam różnicę w tempkach/nie mierzył połówek/,być może teraz na rynku są lepsze.Nie nadają się absolutnie termometry paskowe dla dzieci. Odpowiedz Link
agafrytka Re: jaki termometr?? 08.02.07, 23:51 patrz wypowiedź Nlgki w "Pomóżcie początkującej" z 8.02 tam znajdziesz info na temat termometru elektronicznego.Pozdrawiam Odpowiedz Link
horpyna4 Re: jaki termometr?? 09.02.07, 12:31 Myślę, że najważniejsze jest to, żeby cały czas mierzyć tym samym termometrem. I większa dokładność, niż 0.05 stopnia (pół kreski na rtęciowym) nie ma sensu. Wykres robi się niepotrzebnie ząbkowaty. Odpowiedz Link
agafrytka Re: jaki termometr?? 09.02.07, 14:56 Horpyno,a jeżeli bardzo stopniowo wzrasta tempka i to właśnie o 0.05?Przecież może być pierwsza wyższa tempka o pół stopnia nad linią podstawową.Nie musi być wielkiego skoku,może być minimalny,ale nad linią podstawową.Za to trzecia wyższa tempka musi być nad linią o 0,2.W innym wypadku należy czekać na czwartą wyższą. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: jaki termometr?? 09.02.07, 16:04 No właśnie to 0.05 zostanie wychwycone, ale i tak istotne jest to 0.2. Widzisz, pomiar ma pewną dokładność nie tylko ze względu na podziałkę. I zdarzało się, że dziewczyny sobie nie radziły z mocno ząbkowaną linią. Zwłaszcza dla początkujących linie gładsze są bardziej czytelne, a miejsce skoku nie budzi wtedy wątpliwości. Zauważ zresztą, że FF często się myli, bo traktuje dane liczbowe sztywno, na ogół rzut oka na wykres i pierwsze wrażenie dają bardziej miarodajny wynik. Aha, może nie zrozumiałaś - napisałaś "pół stopnia", a ja pisałam przecież 0.05, a nie 0.5; gdyby pierwsza wyższa temperatura przekraczała o pięć setnych (a nie dziesiątych) stopnia linię podstawową, to na pewno czekałabym na czwartą. Przecież linia podstawowa też ma pewną dokładność i położenie jej jest obarczone błędem, który zresztą można oszacować na podstawie ilości i wielkości odskoków od niej poszczególnych punktów pomiarowych. Nawiasem mówiąc, dużo lepszy byłby program pokazujący ten błąd, "linia" miałaby wtedy pewną (niewielką) grubość. Odpowiedz Link
agafrytka Re: jaki termometr?? 09.02.07, 16:18 Faktycznie,napisałaś 0.05,a ja w dodatku to powtórzyłam. Chodziło mi oczywiście o 0.5. Zgadzam się z Tobą Odpowiedz Link