Dodaj do ulubionych

jaki termometr??

08.02.07, 14:54
Witam,
który termometr wybrac?? zwykły rtęciowy czy elektroniczny (np. taki dla dzieci)?? Czy to ma jakieś znaczenie??
Obserwuj wątek
    • agafrytka Re: jaki termometr?? 08.02.07, 23:29
      proponowałabym rtęciowy.Kiedyś,ale było to dawno kupiłam elektroniczny i
      zauważyłam różnicę w tempkach/nie mierzył połówek/,być może teraz na rynku są
      lepsze.Nie nadają się absolutnie termometry paskowe dla dzieci.
      • agafrytka Re: jaki termometr?? 08.02.07, 23:51
        patrz wypowiedź Nlgki w "Pomóżcie początkującej" z 8.02 tam znajdziesz info na
        temat termometru elektronicznego.Pozdrawiam
        • horpyna4 Re: jaki termometr?? 09.02.07, 12:31
          Myślę, że najważniejsze jest to, żeby cały czas mierzyć tym samym termometrem.
          I większa dokładność, niż 0.05 stopnia (pół kreski na rtęciowym) nie ma sensu.
          Wykres robi się niepotrzebnie ząbkowaty.
          • agafrytka Re: jaki termometr?? 09.02.07, 14:56
            Horpyno,a jeżeli bardzo stopniowo wzrasta tempka i to właśnie o 0.05?Przecież
            może być pierwsza wyższa tempka o pół stopnia nad linią podstawową.Nie musi być
            wielkiego skoku,może być minimalny,ale nad linią podstawową.Za to trzecia
            wyższa tempka musi być nad linią o 0,2.W innym wypadku należy czekać na czwartą
            wyższą.
            • horpyna4 Re: jaki termometr?? 09.02.07, 16:04
              No właśnie to 0.05 zostanie wychwycone, ale i tak istotne jest to 0.2. Widzisz,
              pomiar ma pewną dokładność nie tylko ze względu na podziałkę. I zdarzało się,
              że dziewczyny sobie nie radziły z mocno ząbkowaną linią. Zwłaszcza dla
              początkujących linie gładsze są bardziej czytelne, a miejsce skoku nie budzi
              wtedy wątpliwości. Zauważ zresztą, że FF często się myli, bo traktuje dane
              liczbowe sztywno, na ogół rzut oka na wykres i pierwsze wrażenie dają bardziej
              miarodajny wynik.
              Aha, może nie zrozumiałaś - napisałaś "pół stopnia", a ja pisałam przecież 0.05,
              a nie 0.5; gdyby pierwsza wyższa temperatura przekraczała o pięć setnych (a nie
              dziesiątych) stopnia linię podstawową, to na pewno czekałabym na czwartą.
              Przecież linia podstawowa też ma pewną dokładność i położenie jej jest obarczone
              błędem, który zresztą można oszacować na podstawie ilości i wielkości odskoków
              od niej poszczególnych punktów pomiarowych. Nawiasem mówiąc, dużo lepszy byłby
              program pokazujący ten błąd, "linia" miałaby wtedy pewną (niewielką) grubość.
              • agafrytka Re: jaki termometr?? 09.02.07, 16:18
                Faktycznie,napisałaś 0.05,a ja w dodatku to powtórzyłam.
                Chodziło mi oczywiście o 0.5.
                Zgadzam się z Tobą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka