Dodaj do ulubionych

po jakim czasie od owu tempka rośnie???

02.04.07, 09:39
dziewczyny zmartwiłam się dziś strasznie :(

moje testy owu wygladają tak
th.interia.pl/51,g593035e81994004/i401752.jpg
* w 15 dc rano była chyba nawet ciut ciut mocniejsza niż ta z 14dc wieczorem,
a wieczorem 15dc juz osłabła...
no ale nie musiałam przeciez rano zrobic więc na wykresie jest juz "-"

no i wszystko ładnie zgadzało sie ze śluzem
czyjka rozdziawiła sie jak głupia 14dc wieczorkiem
była otwarta i pulczna w 15 dc to samo

w 16dc przed seksikiem (wiem że rano niby sie nie sprawdza ale bylam ciekawa )
szyjka jeszcze była pulchna i otwarta ale po południu już stwardniała
i zaczęła sie zamykać

wiec to raczej by sie pokrywało z tymi testami :)

...i co dziś tempka na takim samym poziomie jak wczoraj :(
czyli co?
myslałam że dzis tempka poszybuje w górę a tu nic z tego...mam sie martwić?
moze jednak bedzie jakiś cykl bezowulacyjny i za szybko sie cieszyłam że tak
wszystko pasuje?

po jakim czasie od owu tempka rośnie tak średnio?
bo chyba jesli by wszystko tak ładnie pasowało to dzis by jednak
podskoczyła....
Obserwuj wątek
    • megisa1 i jeszcze coś :D 02.04.07, 09:46
      zrobilam mały eksperyment i w fertility wpisałam na jutro tempke 36,7 czyli
      nijaki skok raczej...jak mi sie wydaje
      i program zaznaczył mi owu na 14dc ?????

przeciez to jest chyba niemozliwe skoro pierwszy test owu wyszedł mi własnie w
      tym dniu czyli owu miała być w ciągu 24-36h

zgłupiłam do reszty :D
      • nglka Re: i jeszcze coś :D 02.04.07, 10:32
        Przede wszystkim źle zaznaczyłaś na FF bo pozytyw miałaś 15 a nie 14 dc na
        teście, co widać wyraźnie i nie ważne, że wieczorem był już -. 14 dc na pewno
        nie był +.

Dwa - metoda objawowo termiczna pokazuje dni płodne i przebytą owulację ale nie
        pokazuje dnia owulacji. Owu może się odbyć do 4 dni przed wzrostem do drugiego
        dnia wyższej temperatury, czyli teoretycznie tempka mogłaby wzrostnąć 14 dc a +
        na teście 15 dc wskazywałby itak na owu 16 dc. I w drugą stronę - owu mogła się
        odbyć 16 dc a tempka może wzrosnąć nawet dopiero 20 dc (warunkiem jednoczesnym
        jest: do trzeciego dnia po szczycie śluzu).

Czekaj.
        • megisa1 Re: i jeszcze coś :D 02.04.07, 12:08
          nglka ale 14dc ta druga kreska jest tak samo mocna jak testowa...moze na
          zdjęciu jakos tak to wyglada bo robiłam na mocnym słoneczku i może jakies
          załamanie ;)
          ale z m je ogladliśmy i tak to wygląda jest identyczna

ta z 15dc rano jest bardzo bardzo podobna...tylko testowa
          jest bledsza od testowej z dnia poprzedniego moze jakis rabnięty test...
          ale skoro tak mówisz to wklepię jeszcze na 15 +
          tylko co tu zrobic z tym 14 ? jak to tak nam wyglada w realu?

oj jeśli owu rzeczywiście była gdzieś miedzy 14-16 to i tak jestem happy
          mam nadzieje że seksik moze wystarczy...

czyli czekam sobie cierpliwie ;)
          bo rozumiem że podskoczyc powinna choćby i było to 20 :)
          tylko że @ wstępnie liczyłam na 27dc
          nie za bardzo wiem jak policzyc lutealną...poprzednio fertilyty wyliczyło 11 dni
          czyli liczyc 11 od 14 czy od 16dc ???

Teraz mam założenie że przed 30dc testu nie zrobię
          ale jak znam życie to bede się modlic żeby tylko do 27dc dotrwać :D
          i juz test będzie do mnie robic maślane oczka ;))))

nglka dzięki ;) no to czekam ;)
          • nglka Re: i jeszcze coś :D 02.04.07, 12:34
            Lutealną zawsze liczysz od pierwszej wyższej. Patrząc wstecz, czyli po
            potwierdzeniu owulacji trzecią czy czwartą wyższą.

"> ta z 15dc rano jest bardzo bardzo podobna...tylko testowa
            > jest bledsza od testowej z dnia poprzedniego moze jakis rabnięty test..."

- ale kontrolna z 15 dc jest jaśniejsza od testowej, zawsze patrzysz też na
            ostatni dodatni test, zaznaczasz na wykresie najlepiej wszystkie, bo to od
            ostatniego dodatniego liczysz te 24-36 godzin.

Raczej skłaniałabym się ku temu, że owu była w okolicach 16 dc (jeśli się
            odbyła, bo czy robiłaś testy dalej? Czy testowa stała się słabsza?).
            14 nie ma możliwości, wówczas test z 15 dc nie wykazałby tak mocnej kreski testowej.
            • megisa1 Re: i jeszcze coś :D 02.04.07, 13:23
              nglka weszłam na stronę starań i tam jest napisane że od pozytywnego testu
              trzeba już liczyć,
              czyli rozumiem że od pierwszego ...a nie ostatniego pozytywnego testu -jak
              piszesz??? czy ja to źle rozumiem?

a dodatkowo
              jest cos takiego:
              "POZYTYWNY Jest skok LH – Pojawiają się dwie kreski kontrolna i testowa. Kreska
              testowa jest taka sama jak kontrolna lub ciemniejsza (czasami różnica jest
              bardzo niewielka w nasyceniu, np. kreska testowa jest leciutko jaśniejsza od
              kontrolnej wtedy również przyjmujemy, że wynik testu jest pozytywny). Zaczęła
              się faza owulacyjna, nie trzeba wykonywać więcej testów. "

czyli ciut jaśniejsza tez można uznac za pozytywną...

"ale kontrolna z 15 dc jest jaśniejsza od testowej, "
              :)))) no ale własnie jest mocniejsza od testowej...kurcze muszę kupić lepszy
              aparat chyba :D

a jesli chodzi o testy to w 15dc wieczorem był już bladzioszek,
              16 była jeszcze bledsza (tylko zapomniałam to wczesniej wpisać, ale już
              uzupełniłam :)
              miałam jeszcze zrobic dziś ale to juz chyba nie ma sensu

no to czekam dalej i jak juz skoczy mi tempka to pewnie jeszcze raz zapytam o
              ta lutealna bo średnio to teraz kumam :D jakos to do mnie nie dociera ;)
              wybitnie jestem wzrokowcem ;)

no to jak była 16dc no to upa blada nic pewnie z tego nie bedzie,
              bo nasionka słabowite...normalnie mi sie płakać chce
              jedyna szansa że jesli rzeczywiście od tych porannych kresek powinnam liczyć a
              nie wieczornych z dnia poprzedniego to

do seksiku minęło wiecej czasu niż te 24h...i może owulka była
              szybciej.....buuuu
              • nglka Re: i jeszcze coś :D 02.04.07, 14:00
                Od ostatniego,bo pozytyw możesz mieć i 5 dni pod rząd, to znaczy, że tyle czasu
                pęcherzyk przygotowuje się do pęknięcia.

może być jaśniejsza pod warunkiem, że dnia następnego nie jest ciemniejsza.
                Zacytowany przez Ciebie fragment dotyczy osób, które nie mają w ogóle stricte
                pozytywnego testu (2 takie same kreski bądź testowa ciemniejsza od kontrolnej).

Ja myslę, że jesli testujesz, to trzeba być konsekwentnym, czyli testować do
                końca - inaczej nie ma co wyciagać wniosków.
                U mnie na przykład + pojawił się dopiero w 1 dniu wyższej tempki a wiele
                dziewczyn przestaje testować w przeddzień skoku uznająć, że testy są wadliwe, bo
                nie pokazują plusa... Albo pokazują plus, przestają testować a skoku nie ma i
                nie ma i nie ma... a nie testują dalej.
                Wg mnie albo się testuje do potwierdzenia owu tempką - albo wcale, bo przy
                rozjechaniu objawów takie wyrywkowe testowanie można... o kant pupy rozbić :)

I jeśli faktycznie kontrolna (ta górna) jest mocniejsza od testowej (tej bliżej
                strzałek) a w 144 dc miałaś dwie równe krechy to:
                1. Tak, ze zdjęciem coś jest nie tak :)
                2. Możliwe, że już po piku i albo okres płodny jeszcze się nie skończył i będzie
                kolejne podejście (z fazą śluzową, lub bez), przy którym testując zarejestrujesz
                kolejnypik LH.
                • megisa1 Re: i jeszcze coś :D 02.04.07, 14:17
                  oki dzieki za info ;)

no to testuję dalej :) dobrze że wiecej testów zamówiłam :D

1.chyba jednak kupie nowy aparat ;)
                  2.nglka czy mozesz mi to wytłumaczyc bo nie kumam
                  czy dobrze rozumiem że owulki tak naprawdę mogło jeszcze nie być?
                  moge miec znowu pozytywne testy a to było tylko podejście?
                  ...brzuch mnie juz kompletnie nie boli, szyjka wczoraj juz całkiem nieźle
                  stwardniała

testy bede robić i chyba badać też sie bede ale jak szyjka sie nie rozpulchni i
                  nie otworzy a testy mi owu pokażą to przeciez bedzie lipa...czy to wogóle
                  możliwe żeby tak było?
                  • nglka Re: i jeszcze coś :D 02.04.07, 14:50
                    Rozłozę na cześci pierwsze :)
                    Test wykrywa wysokie stężenie hormonu luteinizującego w moczu (LH), hormon ten
                    pobudza jajeczkowanie. Pik LH to moment kiedy jest najwyższe stężenie tego
                    hormonu, potem zaczyna ono stopniowo spadać a pęcherzyk jest z czasem gotowy do
                    pęknięcia (12-36h).
                    ALE nie ma żadnej gwarancji, że pęcherzyk pęknie. Wystarczy chwila stresu, np,
                    by zahamować proces owulacji, wtedy albo pęcherzyk się wchłania, albo/i
                    następuje kolejny pik LH i pęcherzyk pęka, czy rośnie kolejny i pęka. Rzadko
                    kiedy efektem zatrzymania owulacji jest cykl bezowulacyjny (cały czas mówimy o
                    zdrowej kobiece i owulacji zatrzymanej czynnikami zewętrznymi).

Idąc dalej - dzięki testom LH możesz tak samo jak dziękiśluzowi - dowiedzieć
                    się, że masz okres płodny i, że owulacja się zbliża. Natomiast ani śluz ani
                    testy owu nie dadzą Ci odpowiedzi na pytanie czy do owulacji doszło - o
                    przebyciu jej informuje temperatura. Jeśli więc nie ma wzrostu - nie można
                    wykluczyć ponownego podejścia do owulacji.
                  • nglka Re: i jeszcze coś :D 02.04.07, 14:51
                    Możliwe, że szyjka nie zdąży się otworzyć albo będzie już zamknięta (jak u mnie
                    przy owu w 2gim dniu wyższej tempki, szyjka była twarda i zamknięta).
                    Jakkolwiek, często jesdnak następuje nawrót objawów (faza śluzowa, rozmiękczenie
                    i uniesienie się szyjki).
                    • megisa1 Re: i jeszcze coś :D 02.04.07, 15:58
                      dzieki nglka to juz kumam
                      czyli mierze dalej, badam dalej i zobaczymy co będzie :D
                      • megisa1 uff zrobiłam test owu 02.04.07, 19:39
                        i mi ulżyło ;) dosłownie cień cienia kreski ...wiec moze jednak była ;)
    • fiamma75 Re: po jakim czasie od owu tempka rośnie??? 02.04.07, 14:55
      Tempka może nawet skoczyć z opóźnieniem 2-3 dni, z rzadka więcej (chodzi mi o
      opóźnienie w stosunku do rzeczywistej owulacji a nie do testu LH +), opóźnienie
      większe niż 2 dni może trochę niepokoić i wskazywać na ewentualne problemy z
      tworzeniem się ciałka żółtego.
      • megisa1 Re: po jakim czasie od owu tempka rośnie??? 02.04.07, 16:01
        fiamma
        dzięki mam nadzieje że wiekszego nie będzie i może sie jutro cos wyjaśni ;)

już raz poroniłam, ciąża obumarła...jak słysze "ciałko żółte" to od razu mam
        dreszcze ;)

• margot602 Re: po jakim czasie od owu tempka rośnie??? 03.04.07, 08:15
      Hej Megisa, widzę, że też małe zamieszanie z FF. Ja się wkurzyłam, bo wcześniej
      na Oczekiwaniu psałam Ci, że FF wyznaczył mi owu w jakimś dziwnym momencie (tzn
      w 15dc), a dzisiaj wyobraź sobie, otwieram FF, a tam info, że zmienili swoje
      zdanie na temat owu i była w 17 dc, a nie w 15dc i cały wykres pozmieniany, tj
      linia pokrywająca, ach mówię Ci, jakoś trudno mi załapać ten NPR, to też chyba
      dlatego, ze jakoś za bardzo wierzę w ten detektor owu z FF, gdybym bardziej
      uwierzyła w swoje obserwacje, nie dałabym się nabrać na owu w 15 dc, bo od
      początku było to dla mnie jakoś dziwne, ponieważ nie było tam żadnego
      spektakularnego skoku. Tak więc ten miesiąc też niestety chyba okaże się
      porażką, bo seksik ostatni był w 16 dc :( a co u Ciebie? owulka już była, bo
      czytałam, że testy owu miałaś śliczne? pozdrawiam Cię bardzo ciepło i wszystkie
      dziewczyny, które tak nam tutaj pomagają, buziaki :)
      • nglka Re: po jakim czasie od owu tempka rośnie??? 03.04.07, 09:13
        Plemniki w dobrym śluzie żyją do max 7 dni... Jeśli współżycie było 16 dc a owu
        w okolicy 17 dc to dlaczego stracony Trafiłaś własnie w najlepszy moment.
        17 dc mogłoby być już za późno na starania a plemniki spokojnie przeczekają
        więcej niż 1 dobę jna jajeczko.

Co do automatycznej analizy FF - nigdy nie ufaj automatom, one nie biorą pod
        uwagę czynników ludzkich :)
        • megisa1 Re: po jakim czasie od owu tempka rośnie??? 03.04.07, 09:29
          no tez tak czytałam że do 7 ale standardem sę 3 wiec nawet jesli
          to szansa jest i tak :D
        • margot602 Re: po jakim czasie od owu tempka rośnie??? 03.04.07, 17:39
          nglka, bardzo serdecznie dziękuję Ci za odpowiedź. Ja dopiero jestem
          początkująca jeśli chodzi o naturalne planowanie rodziny, ale dzięki takim
          osobom jak Ty, które tak cierpliwie i dokładnie tłumaczą nam zawiłości
          wykresowe, na pewno się nie zniechęcę. Skoro mówicię, ze szansa jest na
          poczęcie, to już się tak nie martwię, czekam w spokoju na Swięta, pozdrawiam
          bardzo ciepło :)
          • nglka Re: po jakim czasie od owu tempka rośnie??? 03.04.07, 17:47
            Dzięki a miłe słowa, na zdrowie :-)
            Smacznych Świąt i wesołego jajka :>
            • margot602 nglka 03.04.07, 17:52
              Nglka, dla Ciebie też wszystkiego dobrego z okazji Swiąt Wielkanocnych i
              jeszcze raz WIELKIE dzięki, pozdrawiam serdecznie :)
      • megisa1 Re: po jakim czasie od owu tempka rośnie??? 03.04.07, 09:15
        cześć margot,
        mi dziś tempka skoczyła wiec trochę się uspokoiłam ale niemozliwe żeby owu była
        w 14dc skoro testy i reszta - jak fertitity wyznaczyło...
        Chyba tak jak piszesz bardziej trzeba polegac na swoich odczuciach
        w końcu program to tylko program ...

cale szczęście wyjeżdżam na święta więc bede miała zajętą głowkę ;)
        a po świetach okaże sie czy coś z tego wyszło...
        normalnie termin @ miałabym na 12/04
        co tez bardziej pasuje do owulki w okolicach 16dc
        czyli wychodzi na to że sytuacja zblizona do poprzedniego miesiąca, tylko że
        wtedy seksik z 15 na 16 dc nie dał porzadanego efektu :(

ale mam nadzieje że jesli nie tym razem to jeszce kilka takich prób i w końcu
        się uda ;))

a dla dziewczyn medal za cierpliwosć :D
        • margot602 Re: po jakim czasie od owu tempka rośnie??? 03.04.07, 17:50
          Megiska, to może być podobnie u Ciebie, jeśli jutro będziesz miała temperaturę
          na podobnym poziomie jak ta dzisiejsza, to mogą zmienić Ci linię pokrywającą i
          wyjdzię, że owulacja była w 16 dc. Ja w przyszłym miesiącu będę traktowała FF
          tylko jako wykres pomocniczy, a bardziej skupię się na tym papierowym - na
          arkuszach, które wydrukowałam sobie ze stron NPR można robić dokładniejsze
          opisy, ale to sprawa indywidualna, mi się lepiej pracuje na tych papierowych. i
          od dzisiaj wierzę tylko w moje obserwacje i odczucia, sama będę sobie
          detektorem owulacji :)) trzymam za Ciebie kciuki, żeby wyjazd Ci się udał i
          Swięta miło upłynęły, a tuż po zakładamy same pozytywne wątki :) pozdrawaim
          cieplutko :)
          • megisa1 tempka mi urosła a program nic nie zmienił 04.04.07, 14:23
            nie rozumiem dlaczego program zaznaczył mi własnie 14dc na owu?
            bo niczego to mi nie pasuje...

...ubiegły cykl był taki łatwy ;)
            mam nadzieje że te zawiłości zostaną wynagrodzone i @ nie będzie :D
            • nglka Re: tempka mi urosła a program nic nie zmienił 04.04.07, 14:28
              Przeprowadź symulację w programie i wprowadź dane na jutro z tempką dzisiejszą.
              I jak - FF zmienił zdanie? :)
              • megisa1 Re: tempka mi urosła a program nic nie zmienił 04.04.07, 16:39
                nglko wpisałam taką samą na jutro- 36,95 i nic się nie zmieniło
            • nglka Re: tempka mi urosła a program nic nie zmienił 04.04.07, 14:33
              Do jkichkolwiek zmian potrzebne sa trzy wyższe, dlatego program raczej nie
              zmieni zdania po 2 tempkach.
            • aguita5 Re: tempka mi urosła a program nic nie zmienił 04.04.07, 15:40
              Jutro ci pewnie zmieni owu na dalszy dzien, on oblicza jkos 3 wyzsze od
              ostatnich 6 ale przy tym laczy to ze sluzem w sposob dajacy nieprzwidziane
              wyniki. W razie czego mozesz sama sobie zaznaczy, jak jest wg ciebie, musisz
              wejsc w 'override' i tam ustalasz linie pokrywającą i dzien owu. zycze Ci, zeby
              to byl ostatni wykresik na najblizsze 9 mcy!
              • megisa1 Re: tempka mi urosła a program nic nie zmienił 04.04.07, 16:49
                aguita5 niedziekuje żeby nie zapeszyć
                choć jak i w ubiegłym cyklu mam nadzieję że się uda.

Na razie nie będę nic zmieniać i zobaczę czy program zmieni zdanie ;)

pewnie owu była gdzies ok 16-17 bo bardziej wierze testom owu ;)
                niz fertility ;) zobaczymy co dalej będzie ;)

dziewczyny czy to nomalne że szyjka wygina się do tyłu?
                już sie macać nie bede "jakby co" :D

ale wczoraj byłam ciekawa
                i wydało mi się to jakies dziwne...chyba w poprzednim tak nie miałam albo po
                prostu na takie wygiecie nie trafiłam :D
                w końcu sprawdzałam tylko kilka razy ...
              • megisa1 Re: tempka mi urosła a program nic nie zmienił 05.04.07, 08:18
                aguitko zmieniłam zdanie i chciałabym jednak zmienić date owu
                bo mnie teraz jakos cały wykres zmyla :)

ale nie wiem jak to zrobić

wchodza na: analysis/overlay charts ( pokazuje mi sie stronka z takim czymś
                1 - Pin all the cycles at:
                Ovulation , Ovulation & Coverline
                End of Cycle , Start of Cycle
                (wybieram ovulation)

w punkcie drugim mam wybrać cykl

wybieram ten i pokazuje mi sie wykres...co mam dalej zrobić bo nie wyglada mi
                to tak jakbym mogła coś zmienić...moze ja nie tu wchodzę???
                • megisa1 aguitko już nie trzeba ;) 05.04.07, 08:28
                  znalazłam ;) ale sie ciesze wyszło nam że mamy duże szanse ;)))

tylko martwi mnie to ze teraz wyjdzie mi 8 dni lutealnej ;(((((
                  wiec pokryłoby się to z moimi obawami :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka