Dodaj do ulubionych

Uświadomcie mnie bo zgłupiałam

12.06.07, 18:12
Mam cykle długości od 26 do 43 dni. Tempkę mierzę od 1,5 roku. Z tempki owu
zawsze wychodziła. Najwcześniej 12dc najpóżniej 26dc. Wiem że skok tempki nie
musi świadczyć o owulce. Nigdy nie byłam na monitoringu.
A teraz do rzeczy dziś na wizycie u lekekarza dowiedziałam się m. in. że dziś
w 22 dc nie ma pęcherzyka! Żadnego.
I teraz pomóżcie, bo już mi sie wszystko poplątało. Kiedy przed owulką
pojawia się pęcherzyk?
Dlaczego nic u mnie nie widać?
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: Uświadomcie mnie bo zgłupiałam 12.06.07, 22:55
      Nuluska ale jeszcze skoku tempki nie mialas? Mysle ze nie.
      Jajnik typuje pecherzyki do kolejnej owu juz przed @, ale na te 3-4 dni przed
      owu powinny byc widoczne. Moze ginek widzial male pecherzyki, ale nie chce nic
      mowic. Dobrze ze poszlas na monitoring. Ja wlasnie tez dociekam monitujac sie
      czy rosna mi wogole pecherzyki. Mam za soba jeden monitoring, drugi da lepszy
      obraz wszystkiego co sie dzieje.

Zaszlam dwa razy i dwa razy rodzilam, a teraz najprawdopodobniej mam
      podwyzszona prl (kolejne badania przede mna) i byc moze to zaburza dojrzewanie
      pecherzykow. Do rzeczy, monit mialam w 12 i 17dc, gin stwierdzil brak
      dominujacego pecherzyka, testy owu dawaly tylko druga blada, wiec wyraznie
      widac ze pik lh byl za maly, a on stymuluje pecherzyki, skok tempki byl zgodny
      z npr w 17dc, a w 28dc mialam plyn w zatoce D, ktory wskazuje na przebyta owu,
      aczkolwiek podobno niekoniecznie. Cykl trwal 29 dni, lutealna trwala 13dni,
      niby wszystko gra, a jednak nie.

Wykresiki mozna miec dwufazowe, a jednak miec zespoł niedojrzewajacego
      pecherzyka. Kilka monitoringow da Ci wiekszy obraz na Twoje cykle, tylko szkoda
      ze masz taki rozrzut, bo ciezko wbic sie w owulke. Monitoring warto robic co 2
      dni. Zycze powodzenia.
    • aguita5 Re: Uświadomcie mnie bo zgłupiałam 13.06.07, 12:52
      Nuluska, a Tobie ten pecherzyk juz pewnie pekl, na wykresie masz jakis skok
      teraz wlasnie i konec sluzu, wiec moze nie ma go JUZ a nie w ogole. Jak peknie
      to przeciez nie widac zadnych pozostalosci chyba. Jeszcze musisz poczekac na
      dasze wyzsze tempki, zeby na pewno potwierdzic owu, ale na oko wyglada ze juz
      po owu. nic sie nie martw.
      • wiosenka1 Re: Uświadomcie mnie bo zgłupiałam 13.06.07, 14:42
        a jak kliknac i co tam, zeby zobaczyc wykres Nuluski

nie wiem jak to jest ale warto Nuluska isc jesze na monitoring, bo teoretycznie
        widac pekniety pecherzyk, albo cialko zolte albo plyn w zat D
        • nuluska Re: Uświadomcie mnie bo zgłupiałam 13.06.07, 20:20
          Dzięki za odpowiedzi.
          Skoku na pewno nie było, bo tempki u mnie są jeszcze na poziomie 1 fazy, w
          drugiej mam w okolicach 36,9-37,2.
          Też mam nadzieję, że jakieś chociaż małe pęcherzyki były. I może stres związany
          z moją pierwszą wizytą w klinice przesunął mi owu.
          Niestety często mi sie zdarzają sytuacje takie, że spada tempka, jest śluz
          płodny, szyjka też sugeruje zbliżającą się owu. Potem jest skok ale bardzo
          mały, śluz się kończy, szyjka twardnieje i się zamyka. Potem jest druga
          przymaiarka do owu tempki, śluzu i szyjki i wtedy dopiero tempka skacze wysoko.
          Może w tym cyklu jeszcze owu przede mną. Tylko kurczę dziś już 23dc.

Przy okazji tej wczorajszej wizyty dowiedziałam się, że mam wadę macicy. Także
          najpierw przede mną hsg, laparo. A później dopiero monitoringi :(

Mam nadzieję, że link będzie już działał.
          • wiosenka1 Re: Uświadomcie mnie bo zgłupiałam 13.06.07, 21:01
            oj sie zestresowalas faktycznie, wiesz dla mnie niektore wykresy to czary mary,
            albo tu jeszcze skoczy, ale spokojnie, moize organizm dal sobie na wstrzymanie,
            raz na jakis czas moze byc bezowulki

Kochana z serducha zycze powodzonka, zdawaj relacje
    • deigratia Re: Uświadomcie mnie bo zgłupiałam 13.06.07, 22:00
      Hej, głowa do góry! Mam 2 koleżanki z dwurożną macicą, obie z ogromną przegrodą
      i wyobraź sobie, że jedna zaszła w pierwszym cyklu starań a druga w szóstym.
      Żadna nie wiedziała o problemie, dopiero jak poszły potwierdzić ciążę, to im
      lekarze odkryli. Jedna urodziła w 8 miesiącu a druga jest teraz w siódmym i jest
      zupełnie spokojna. Lekarz jej powiedział jeszcze w pierwszych tygodniach, że
      przegroda ładnie się rozciągnęła. Wiem, że bywają gorsze przypadki, ale dlaczego
      masz być wśród gorszych?
      Jeśli masz takie przesunięcia owulki, to pewnie i teraz przez stres Ci się
      przesunęło. Jak masz skoki tempki, to wg mnie szanse rosną, bo ten cały zespół
      niepękającego pęcherzyka, to raczej rzadka sprawa. Każdej kobiecie może się
      zdarzyć, ale rzadko żeby ciągle. Ja też miałam słabe kreski na testach owu i
      hiperprlokatynemię i udało się w 10 cyklu!
      • wiosenka1 deigratia 13.06.07, 23:20
        oj dobra kobieto, nie zapominaj nas pocieszac, dziekujemy Ci
        • deigratia Re: deigratia 14.06.07, 12:05
          Och, Wiosenko, a ja się tak boję, że kogoś zranię.. Bo mi łatwo pisać (uważam
          się za ogromną szczęściarę) a każdy ma swoje problemy, może poważniejsze od
          moich/naszych.. Na pewno jednak warto być cierpliwym, uważnie się obserwować,
          starannie się starać :) i nie stresować, że najlepszy czas mija. Najlepszy czas
          dopiero nadejdzie!
          • wiosenka1 Re: deigratia 14.06.07, 12:15
            hej spokojnie, bardzo dobrze Cie odbieramy, kazda z nas jeszcze bedzie miec
            dzidziusia, musimy w to wierzyc, mi tez sie czasem ciezko pisze, bo mam
            dziecko, ale drugiego pragne jeszcze mocniej
            • nuluska Re: deigratia 14.06.07, 17:13
              Deigratia, bardzo mnie pocieszyłaś. Takie histore napawają optymizmem.

Spórzcie sobie na moją dzisiejszą tempkę.
              Ja jestem w szoku. Nie jest chyba możliwa owu skoro we wtorek nie było
              pęcherzyka. Przecież pęcherzyki nie rosną tak szybko. Prawda?
              Tempka dzisiejsza nie jest zakłócona, położyłam się spać o tej godzinie co
              zawsze, spałam bardzo dobrze, wieczor też spędziłam normalnie. Jestem zupełnie
              zdrowa.
              O co chodzi?
              • wiosenka1 Nuluska 14.06.07, 19:56
                ja tez tak mialam, nie da rady wyjasnic takich rzeczy jednym monitoringiem,
                powtorze w 12 i 17 dc gin nie stwirdzil dominujacego pecherzyka, tempka wzrosla
                w 17dc, wyszla ladna faza lutealna 13 dniowa, moj prg 13,3 w II fazie wskazuje
                na przebyta owu, ale jak pewnie wiesz cialko zolte produkuje progesteron i daje
                skok tempki i byc moze ten dobry wynik prg, w 28dc mialam w zatoce D plyn i gin
                stwoierdzil przebyta owu, ale pecherzykow nie bylo, wiec w co wierzyc, ano nie
                ma rozwiazania

robie kolejny monitoring kolejnego cyklu, moze to tylko przypadek, a moze tzw
                zespol niedojrzewajacego/niepekajacego pecherzyka, jesli sytuacja sie powtarza
                to robi sie stymulacje clo

podobno wysoka prl wplywa na nieprawidlowa owu, tez mam wysoka, jutro ide na
                ponowne badanie

czarna magia jednym slowem

koniecznie idz jutro na monitoring, jak tempka utrzyma sie wyosoko, i w
                poniedzialek tez, moze gin cos jeszcze wychwyci

owu moze byc do drugiej wyzszej tempki, wiec moze bedzie pecherzyk jutro pekal

dakj znac co tam slychac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka