Dodaj do ulubionych

Ból owulacyjny

15.06.07, 12:22
------------------------------------------------------------------------------
--
Cześc dziewczyny:) mam takie pytanko, może jest jakas miła koleżanka , która
wie...i odpowie. Chodzi o ból owu. W okolicach owu, mam pobolewanie jajników.
Po 2 dniach takiego pobolewania, mam atak bolu, potem znowu pobolewa dzień
dwa. Czy któras wie, czy owu wypada przed tym hiper bólem , w czasie jego
trwania, czy po? Kiedy jest ten najlepszy moment na zapłodnienie? Byłam pewna
że to było 2 dni temu , kiedy ociekałam sluzem .Ale tempka dziwna bo na
chwile podskoczyła 2 kreski i teraz znowu niska, jakby owu jeszcze nie
nastąpiła...Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: Ból owulacyjny 15.06.07, 12:37
      bol owu sobie wystepuje, ale dokladnie kiedy owu jest, to tylko jajnik wie

najlepiej gdybys wrzucila na caly cykl, albo wykresik albo opis, tempki i sluz
      przy takim plodnym sluzie sa najwieksze szanse na poczecie, najlepiej wspolzyc
      od momentu pojawienia sie sluzu do drugiej tempki wyzszej, bo owu wlasnie
      nastepuje do drugiej tempkji wyzszej jak rowniez 3-4 dni przed szczytem sluzu

nawet jesli 2 dni temu mialas szczyt sluzu a nawet owu, to tempka moze skoczyc
      za kilka dni (2-3)

zdzaz sie ze tempka wzrasta lekko i znow opada wlasnie w dniu szczytu sluzu

pozdrowka
      • agacia1976 Re: Ból owulacyjny 15.06.07, 13:03
        Wiosenko, pieknie dziękuje za odpowiedz, staramy się 3 cykl. Mam juz 9letnią
        córke. Z zajściem w ciąże nie bylo problemów, teraz coś nie wychodzi. Wszystko
        notuje, próbowałam nawet z testami owu. A wyglądało to
        tak:

6dc 36.0
        7dc 36.2
        8dc 36.2
        9dc 36.2
        10dc 36.2 test owu blada druga kreska, sluz kremowy
        11dc 36.1 jak wyżej
        12dc 36.1 test owu negatywny
        13dc 36.1 test owu blada druga kreska, śluz przeźroczysty,
        rozciągliwy,pobolewanie jajnika prawego
        14dc 36.2 test owu blada druga kreska,obfity sluz (jak wyżej),
        obrzmienie podbrzusza, pobolewanie jajników
        15dc 36.3 śluz,bol jajników
        16dc 36.2 mega ból jajników, obrzmienie podbrzusza
        17dc 36.2 pobolewanie jajników, skapy sluz kremowy gesty

Kochamy się od 12dc, wczoraj przerwa, martwię się że ten ból mega jajników to
        był ''ten '' dzień, a my alurat się nie staraliśmy.Tempke mierze zawsze o
        stałej porze, 6.30 rano. Jak się znowu Wiosenko pojawisz i zerkniesz na mój
        cykl, to baaadzo dziękuje i pozdrawiam.
    • horpyna4 Re: Ból owulacyjny 15.06.07, 13:02
      Najepszy czas na współżycie, jeżeli chcesz zajść w ciążę, jest właśnie wtedy,
      kiedy ociekasz śluzem. Zazwyczaj poprzedza to owulację, co jest słuszne, bo
      plemniki żyją długo, a jajeczko krótko. Czyli dobrze, jak plemniki czekają na
      jajeczko, a nie na odwrót.
      Temperatura może zacząć wzrastać nawet trzeciego dnia po owulacji, dlatego nie
      przejmuj się. Jednodniowe odskoki w dowolną stronę też nie są takie istotne.
      Przede wszystkim pamiętaj, że chociaż możesz zajść od jednego razu, to większe
      prawdopodobieństwo jest, że nie zajdziesz, nawet w najbardziej optymalnych
      warunkach. Więc się nie denerwuj i nie myśl, że był nieodpowiedni moment. Ale
      jeżeli będziesz przypadkiem miała 20 dni podniesionej temperatury, to zrób test.
      • agacia1976 Re: Ból owulacyjny 15.06.07, 13:08
        Horpyna4 wiekie dzięki za odpowiedz , ja równiez sadziłam , iz dzień szczytu
        sluzu jest najlepszym do zapłodnienia. Dziwi mnie tylko ten mega bol jakników 2
        dni później. Zastanawiam się dlatego, który dzień jest najważniejszy, dzień
        mega sluzu, czy dzień mega bolu jakników. Pozdrawiam Cię i jeszcze raz dziękuję
        za odpowiedz.
        • aguita5 Re: Ból owulacyjny 15.06.07, 13:59
          Hej, a moze to juz jajeczko sie przedizeralo rpzez jajniki i dlatego taki bol?
          A owu moze byla wczesniej. Tylko jesli tak, to czemu oba jajniki tak bolaly, bo
          jajeczko przedzieralo sie raczej tylko przez jeden jajnik (bo chyba nie
          zapomnialo skrecic? ;D). Swoja droga niesamowite, ze masz az taki bol i
          obrzmienie... trzymam kciuki, zeby cos sie zagniezdzilo na 9 miesiecy :)
          • agacia1976 Re: Ból owulacyjny 15.06.07, 14:16
            W końcu mogłoby się zagniezdzić:)Tyle starań w to wkładamy. Żałuje że mówiłam
            komukolwiek ze znajomych, teraz każdy tylko pyta czy się udało, a ja ciągle
            musze mówić że nie...Taki ból i obrzmienie mam co miesiąc. Wyobraz sobie że
            przez kilka godzin nie moge siadac , chodzić a nie wspomnę już o załatwianiu
            potrzeb....ból nie mniejszy jak poród naprawdę. Matwiłam się długi czas że
            pewnie mam jakąs straszną chorobę:), ale byłam u gina i mi powiedziała że to
            normalne, że sa takie co mdleją od tego , jak i takie co nic nie czuja. A
            brzuch wygląda wtedy na 6 miesiąc. Gin mówi ze wtedy trzeba się kochać jak się
            chce dzidzie. Weź się i kochaj w takich bólach, toż to sado macho:)
            • wiosenka1 Re: Ból owulacyjny 16.06.07, 00:54
              Agacia nie wariuj, sorki za okreslenie, ale ja tam pisze bezposrednio,
              spokojnie, bo inaczej nie opedzisz sie od znajomych. Sueperek ze masz taki bol
              dajacy oznaki. Staranka co 2 dni sa wystarczajace, nawet jesli nie bylo
              przytulnaka w dzien owu, to plemniczki z dnia poprzedniego poczekaja na
              jajeczko.
              Pamietaj jesli sobie wkrecisz chce chce chce, bo musze wreszcie znajomym
              obwiescic, to nie bedzie. Moi znajomi wiedza, choc nie mowie, domyslaja sie,
              ale to inna historia.
              Widze ze mierzyc elektronicznym, ale z mala skala, do 0,1 stopnia, lepszy do
              0,01, dokladnijszy. Czy to Twoj pierwszy cykl z tempkami, a gdzie mierzysz?
              Skokmtempki moze byc nawet jutro, daj znac.
              A w 12dc jaki byl sluz, pytam, bo pozniej bedzie to potrzebne.
              Pa.
              • agacia1976 Re: Ból owulacyjny 16.06.07, 09:38
                Wiosenko tempke mierzę rtęciowym, w pochwie. W poprzednim cyklu tez mierzyłam,
                niby po przebudzeniu, ale to były rózne godziny, więc tempka była każdego dnia
                inna. Dlatego w tym cyklu mierzę zawsze o tej samej godzinie. Dziś jest skok
                tempki:) o 2 kreki, jest 36.4.Jesli nie zapisałam sluzu, to znaczy że nie
                pojawiło się nic specjalnego. Który to Twój cykl starań? Żebyś wiedziała że
                wariuje:) nic na to nie poradze, moje życie mocno kręci sie teraz wokól użjenia
                wreszcie 2 kresek:) Zaczynaja się wakacje , wyjądę to pewnie wyluzuję,
                pozdrawiam.
            • ingeborg_1 Re: Ból owulacyjny 16.06.07, 09:53
              Ja od czasu drugiego porodu mam podobnie. Co miesiąc w połowie cyklu jajniki
              (czasem jeden, czasem oba) bolą mnie mocno przez dwa dni. Kończy się to
              kilkugodzinnym mega bólem i następnego dnia znika śluz plodny i skacze
              temperatura, z czego wnoszę, że owulacja jest wtedy, kiedy najbardziej boli.
              Choć oczywiście wszystko, co wcześniej napisały dziewczyny tez jest możliwe.
              Udalo mi się nawet zajść w ciążę właśnie wtedy, gdy bolalo najbardziej (tylko
              niestety tę ciążę w trzecim miesiącu załatwiło zapalenie zatok i staramy się
              znowu - tą samą metodą, tzn. wtedy, kiedy boli, co niestety nie należy do
              przyjemności).
              pozdrawiam, powodzenia
              • wiosenka1 Re: Ból owulacyjny 16.06.07, 10:12
                Agapcia supcio wiec dzis pewnie pierwsza wyzsza tempka, ale czekamy na kolejne,
                wtedy wszystko co i jak Ci napisze. Pomiar w p[ochwie jest ok, dobrze ze o
                stalej porze, przy nauce to bardzo wazne, i cobys nie przysypiala w trakcie
                pomiaru, bo rteciowym to ciut trwa-5minut, dla wygody jesli chcesz, to polecam
                elektroniczny z dokl do 0,01, pomiar masz w 10 sekund i idziesz spac, moge
                wrzucic linka z allegro albo kupisz w aptece mocrolife MT1622.

U mnie 5 cykl staranek, pewnie ze sie przejmuje, ale co zrobic, mam za soba
                dwie ciaze, jedno dziecko, szybko zachodzilam do tej pory, ale co tam.

I tez jajnikow nie czulam lat 32, a po ostatnim porodzie (rok temu), szok, tez
                myslalam ze jestem chora, dopiero jak zaczelam to wszystko obserwowac to
                pokumalam.

Pozdrowka.
                • agacia1976 Re: Ból owulacyjny 17.06.07, 07:46
                  Cześc Wiosenko:)Dziś mi znowu podskoczyła tepka:) ale się cieszę, teraz to juz
                  chyba jest naprawdę po owu, nareszcie. Teraz mam 36.5.Faktycznie zdarza mi się
                  przysypiać, staram sie mierzyć przez 10 min.Ale to nie problem, jakos jestem
                  przekonana do rtęciowego. Wiosenko robiłas sobie badania? hormony, uzg itp?Bo
                  ja daje sobie jeszcze 2 cykle, jak nie zaciaże to ide do gina. Juz zaczyna mnie
                  dręczyć , dlaczego się nie udaje.Przed podjęciem starań zrobiłam podstawowe
                  badania plus cytologia(1 grupa:), cytomegalie i toxo nawet zrobiłam, wszystko
                  ok wyszło . Myslisz że można odczuć moment zagnieżdzenia? Pozdrawiam.
                  • wiosenka1 Re: Ból owulacyjny 17.06.07, 09:10
                    hej

szczyt sluzu w 15dc, pierwsza wyzsza to 18dc, dzis druga wyzsza, czekamy wiec
                    na trzeciaz wyzsza, linia na wysokosci 36,2

tu Ci wrzuce instrukcje
                    "Jak tę linie się wyznacza?Ostatni śluz relatywnie najlepszej jakości
                    zaznaczamy jako dzień szczytu.Po tym dniu szukamy pierwszej wyzszej tempki.
                    dobra,mamy pierwszą wyższą.Odliczmy teraz wstecz sześć niższych tempek,muszą
                    być one niższe od tej wyższej.Szukamy najwyzszego punktu z tych sześciu
                    niższych.Czyli przez najwyzszą tempkę z tych sześciu prowadzimy linię
                    podstawową,która będzie nam odgraniczala tempki wyższe od niższych.Później
                    szukamu drugiej i trzeciej wyższej.Trzecia wyższa musi być wyższa od linii
                    podst.o przynajmniej 0,2.Pierwsza i druga tempka nie musi spełniać tego
                    warunku.powinna byc nad linią podstawową.Zdarza się,że tempka spadnie, np
                    druga ma być wyższa, a ona spada na linię lub poza nią,wtedy nie jest tempką
                    drugą wyższą,należy zmierzyć następną tempkę na trzeci dzień. Spadek tempki
                    pod linie podstawowa moze byc tylko jednodniowy."

pozdrowka
                    • wiosenka1 Re: Ból owulacyjny 17.06.07, 09:11
                      linia sorki ale na poziomie 36,3

tak badanka robilam, i robie, i jestem w trakcie monitoringow cyklu, dzialam
                      nie czekam, ale jeszcze nie wszystko wyjasnione

pa
                    • agacia1976 Re: Ból owulacyjny 18.06.07, 11:02
                      18dc 36.4 sluz kremowy gęsty
                      19dc 36.5 j.w.
                      20dc 36.5 j.w.

Witaj Wiosenko:)Jak na moje oko to najwiecej tego sluzu było 14dc.W czym
                      pomaga to wyliczenielinie?
                      • wiosenka1 Re: Ból owulacyjny 18.06.07, 12:50
                        Agacia w 15dc tez byl sluz, wiec przyjelam tem dzien za szyt sluzu, bo to jest
                        ostatni dzien dobrej jakosci sluzu, a linie sie wyzancza bo ona oddziela temkpi
                        niskie od wyzszych, te wyzsze nie moga spadac pod nia, spada tempka przed lub w
                        trakcie @, prosze poczytaj u gory czerwone linki
                        • agacia1976 Re: Ból owulacyjny 20.06.07, 09:35
                          Wiosenko, dzis mi spadła tempka o 2 kreski, czy to normalne? Sądziłam że
                          powinna sie utrzymywać do @. Od 3 dni miałam 36.5, dzis mam 36.3
                          • agacia1976 Re: Ból owulacyjny 20.06.07, 19:22
                            dodam ze od wczoraj leje się ze mnie dziwny sluz kremowo-żółty ,w poprzednich
                            cyklach nic takiego nie miało miejsca, mam nadzieje że to oznacza cos dobrego,
                            czyli zagnieżdzenie:)
                            • wiosenka1 Re: Ból owulacyjny 20.06.07, 22:14
                              Agacia no tempka spadla na linie, troche niskie te Twoje tempki w drugiej
                              fazie. Sluzik taki moze wystepowac, moze swiadczyc o zagniezdzeniu, ale nie
                              musi.
                              Powodzonka, trzymaj sie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka