wiosenka1 16.06.07, 10:21 www.allegro.pl/item204030815_microlife_mt_1622_super_dokladny_wieczysta_gwar_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba133 Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 11.07.07, 09:10 no właśnie mam pewien zamęt informacyjny, na tym forum wiekszośc osob poleca ten termometr, a jednak wiekszość publikacji- na stronach o npr, w ksiązkach mówi, że powinno się używać tradycyjnego, rtęciowego, no więc jak to jest ? Odpowiedz Link
agafrytka Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 11.07.07, 10:23 Rtęciowy jest w porządku-15 lat mi służy. Natomiast chodzi o to,aby uzyc dobrego termometru elektr.Ten polecany przez Wiosenkę jest naprawdę dobry.Na rynku jest dużo termometrów elektr.,ale Microlife nadaje się do tego najbardziej,gdyż do pomiaru tempek musi być uzyty termometr dokładny z dwoma miejscami po przecinku. Mysę,że autorzy książek,aby uniknąć pomówień nt,że promują jakąś firmę po prostu wolą tradycyjny termometr polecać-nie wiem,to tylko moja interpretacja. Natomiast i rtęciowy i elektroniczny Microlife naprawdę są w porządku.A wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie. Odpowiedz Link
lolajna7 Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 11.07.07, 10:28 Ja taki stosuję tylko podobno ostatnia temp. się zapisuje i wyświetla przy kolejnym włączaniu termometru a u mnie nigdy nic nie ma-czy cos robię źle? Odpowiedz Link
aneczka001983 Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 11.07.07, 11:06 Też mam MT 1622. Termometr rzeczywiście zapisuje ostatnią temperaturę, a żeby ją odczytać musisz przy następnym włączeniu termometru dłużej przytrzymać guziczek - tak długo aż wyświetli się ta zachowana temperatura. Odpowiedz Link
lolajna7 Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 12.07.07, 10:15 Spróbuje w domku :-) Odpowiedz Link
mcz97 czy taki dla dzieci może być?:-) 13.07.07, 16:52 witam, dopiero chcę zacząć uczyć się NPR i w związku z tym mam pytanie odnośnie termometra. Mam w domu zwykły rtęciowy,czytałam że mierzy się nim temp. w buzi 8 min.,ostatnio widziałam w sklepie taki termometr elektroniczny dla dzieci, gdzie było podane że temperaturę mierzy się minutę, kosztował 10zł. Czy taki termometr też może być, czy jest on wiarygodny, jeśli tylko minutę? z góry dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: czy taki dla dzieci może być?:-) 13.07.07, 19:26 term dla dzieci odpada, bo ma dokl tylko do 0,1 st, a term rteciowy i pomiar w ustach dla początkoujących nie polecam Odpowiedz Link
mcz97 Re: czy taki dla dzieci może być?:-) 13.07.07, 23:08 dziękuję za odpowiedź, w takim razie dla początkujących o jaki termometr pytać w aptece i jaki pomiar jest najlepszy? Odpowiedz Link
agafrytka Re: czy taki dla dzieci może być?:-) 13.07.07, 23:33 Wiosenka na poczatku wątku podała namiary na elektroniczny: www.allegro.pl/item204030815_microlife_mt_1622_super_dokladny_wieczysta_gwar_.html Jeżeli wolałabyś jednak rtęciowy to najlepiej owulacyjny.Nie wiem,czy w aptece kupisz tak od razu,pewnie będziesz musiała poczekać aż sporowadzą albo kup na allegro. Polecam pomiar w odbycie-wg Rotzera to najlepsze miejsce na dokładny pomiar.Mierzy się przez 5 min-tręciowym,oczywiście. W pochwie też 5 min,w ustach-8 min/tutaj jest pewna niedogodność,w ustach jest różny rozkład tempek,najlepiej mierzyć pod językiem i trzeba w czasie snu mieć zamkniete usta/. Odpowiedz Link
mcz97 Re: czy taki dla dzieci może być?:-) 14.07.07, 11:39 no właśnie nie mam dostępu do Allegro dlatego pytałam aptekę, to nieźle jak trzeba aż zamawiać a prezerwatywy na każdym kroku chyba sobie poczytam więcej forum, w dotychczasowym materiałach nie znalazłam takich info - że w buzi różnie się temp. układa i książki specjalistyczne już sobie zamówiłam:-) dzięki bardzo za informacje pozdrawiam Odpowiedz Link
kiwi_77 termometr rtęciowy 14.07.07, 18:29 bardzo fajny termometr rtęciowy do celów NPR to ten dostępny w INER www.iner.pl/?x=4 ma dużą czytelną podziałkę i zakres pomiaru 35,5 do 38,5 mam ten termometr i bardzo go sobie chwalę no i kosztuje 6 zł plus koszty przesyłki oczywiście Odpowiedz Link
mcz97 Re: termometr rtęciowy 14.07.07, 23:04 chyba skorzystam z tej oferty,dzięki bardzo, byłam dziś w kilku aptekach i termometru owulacyjnego nie ma, zamówić tez nie bardzo można, szczerze mówiąc zaskoczona jestem, wydawało mi się że takie termometry są ogólnie dostępne Odpowiedz Link
majata Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 14.07.07, 18:55 również polecam termometr elektroniczny ale dobrej jakości, wyżej opisany służy mi juz 5 lat Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 14.07.07, 21:57 Mcz z tym pomiarem w usatch chodzi o to, że początkujace próbowały i w dodatku rtęciowym i wykresy poprostu szalały, nie były czytelne. Pomiar w usatch trzeba robić bardzo dokładnie, pod językiem, w stałym miejscu, buzi nie otwierać. Odpowiedz Link
nglka Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 15.07.07, 02:50 Mam oba. Zarówno MT 1622 i MT 16C2 (zdublowany zakup,niecelowo). Używam od dwóch lat MC 16C2 i jestem z niego bardzo zadowolona. Rtęciowy to by się chyba tłukł co kilka dni (do tej pory zdarza mi się wstać z łóżka z elektronicznym między udami :))) ). Poza tym ogromnie sobie cenię komfort "40 sekund mierz, wyłącz i śpij dalej a jak wstaniesz to sprawdź pomiar". Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 15.07.07, 11:28 MT1622 to pomiar nawet ok 10 s, i mozna w aptece go dostać, a jak nie mają to zamówią. Odpowiedz Link
nglka Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 15.07.07, 12:59 Oba mają tak samo krótki czas pomiaru. wiele zależy od organizmu. U mnie czasem pika już po 20 a czasem dopiero po 50sekundach. nigdy nie pikał po 10 (ani jeden,ani drugie) ale wiele pewnie zależy od człowieka i samego miejsca pomiaru. U mnie apteka nie zamówiła, bo hurtownie o Microlife nie słyszały (Szczecin). Jedynym moim ratunkiem było allegro i apteki netowe. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 15.07.07, 15:54 któraś Forumka zamówiła w aptece, może cos nam podpowie Odpowiedz Link
pumeczka Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 16.07.07, 11:23 zastanawiając się nad elektronicznym i owulacyjnym, kilka miesięcy założyłam wątek na temat wyboru termometru wahałam się nad elektronicznym, ale chciałam spróbować nowinek technicznych, termometr MT 1622 jest super, zamówiłam go sobie w aptece, nie ma nic w tym dziwnego, że niektóre rzeczy nie są na stanie aptek, bo jak może się orientujecie to są prężnie działające hurtownie i dostarczają one towar z prędkością DHL:) zamówiony towar miałam do odbioru już na drugi dzień, mój termometr działa sprawnie, czasami pika szybciej, czasami wolniej, niemniej jednak temperaturę mierzy dokładnie (testy porównawcze z rtęciowym:)) super dogodna jest pamięć tego sprzętu, tylko trzeba pamiętać że jest ona dostępna przy dłuższym przytrzymaniu przycisku zaliczyłam już z nim 4 cykle i będę korzystać nadal wszystkim polecam Odpowiedz Link
m.jadlowska Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 02.08.07, 16:57 słuchajcie, a ja jestem bardzo zawiedziona mt 1622 coś mi szwankował i gubił ostatni wynik, więc wymieniłam baterię, choć termometr był nowy. i oto wynik mojego dzisiejszego testu, cała gama od 36,62 po 36,85. co o tym sądzicie?? Odpowiedz Link
blaszany_dzwoneczek Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 02.08.07, 18:54 Mam MT 1622 i sobie go chwalę - no, chwaliłam, bo teraz mam przerwę w używaniu ;-). Z tym, że z moich testów wynika, że nie wystarczy trzymać do pikania, przynajmniej u mnie. Żeby wykres pokrywał się z wykresem mierzonym termometrem rtęciowym (mierzyłam przez jakiś czas równolegle) muszę mierzyć Microlifem ok.3 min (w pochwie) ignorując pikanie. W ustach zupełnie sobie nie dawałam rady - zresztą nie lubię, bo na śpiąco mi wypadał jak się nie skupiałam, żeby przyciskać językiem, co było dla mnie niewygodne. W celu NPR mi się sprawdzał, natomiast zupełnie mu nie ufam jeśli chodzi o takie zwykłe mierzenie temp. pod pachą, jak jestem chora, czy coś. Zupełnie nie wiem jak długo wtedy trzymać i pomiar termometrem rtęciowym zawsze wychodzi mi inny - przeważnie wyższy. Odpowiedz Link
m.jadlowska Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 02.08.07, 21:17 mam jeszcze pytanko techniczne dot. badania w pochwie: jak głęboko należy umieścić termometr? Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: MT 1622 termometr dla poczatkujacych 02.08.07, 22:21 3cm co by nie bolało w każdym razie Odpowiedz Link