Dodaj do ulubionych

zastanawiam sie nad NPR

21.06.07, 15:38
Witam,
zastanawiam się nad stosowaniem NPR w celach antykoncepcyjnych (na jakis rok).

Tylko jak skuteczne to bedzie jesli:
- wstaje o roznych porach miedzy 6 a 10
- prowadze niestety dosc stresujacy tryb zycia (na co moj organizm reaguje)
- mam skonnosci do roznych zakazen

Czy bede sobie w stanie poradzic z interpretacja obserwacji? Jesli tak to po
jakim czasie? (znam jedynie podstawy).

Prosze o rade i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: zastanawiam sie nad NPR 21.06.07, 16:12
      Zacznij stosować, to się okaże. Nie każdy organizm reaguje jednakowo na czynniki
      mogące (ale nie koniecznie) mieć wpływ na wynik obserwacji, np. temperaturę.
      Jeżeli chodzi o stresujący tryb życia, to często ma on wpływ na przebieg cyklu,
      a właśnie NPR to bardzo dobrze pokazuje. Tak więc spróbuj i przekonaj się.
      Jak dobrze pójdzie, to będziesz sobie radzić nawet od pierwszego cyklu. I na
      początek korzystaj tylko z niepłodności poowulacyjnej, bo to jest pewne. Naucz
      się też odróżniać śluz płodny, bo najłatwiej zinterpretować temperaturę i śluz
      łącznie.
    • lacitadelle Re: zastanawiam sie nad NPR 21.06.07, 16:46
      > - wstaje o roznych porach miedzy 6 a 10

to nastawisz sobie budzik codziennie na 6, zmierzysz tempkę i zaśniesz.
      Ważniejsze jest, żebyś wcześniej spała ciurkiem przez (z tego co pamiętam)
      przynajmniej 3 godziny.
    • wiosenka1 Re: zastanawiam sie nad NPR 21.06.07, 18:03
      dodam tylko tyle ze pobudka na pomiar elektronicznym termometrem trwa zalediwe
      20 s, przyzwyczaisz sie do tego, a term jeszcze zapamieta tempke i spr ja po
      przebudzeniu sie
      • yloco Re: zastanawiam sie nad NPR 21.06.07, 19:47
        A to mozna mierzyc temperature elektronicznym termometrem? Myslalam, ze sa za
        malo dokladne...
        • wiosenka1 Re: zastanawiam sie nad NPR 21.06.07, 23:05
          jest elektroniczny z dwoma miejscami po przecinku, kupisz na allegro lub w
          aptece
          prosze
          www.allegro.pl/item204030815_microlife_mt_1622_super_dokladny_wieczysta_gwar_.html
          • yloco Re: zastanawiam sie nad NPR 01.07.07, 20:08
            Kupilam ten termometr i zmierzylam kilka razy pod rzad temperature w ustach (pod
            jezykiem) i wyszlo: 36,33, 36,61, 36,21. Nie wiem co o tym myslec... Przeciez
            przy takiej niedokladnosci nie bede w stanie interpretowac wykresu.
            • wiosenka1 Re: zastanawiam sie nad NPR 01.07.07, 20:23
              popróbuj w pochwie
              ja do ust nie mam przekonania wogóle
              prawde powiedziawszy jak mierze kilkka razy to tez mam różne tempki, zawsze
              mierzę tylko raz
            • bystra_26 termometr elektronioczny 02.07.07, 10:25
              Rozkład temperatur w ustach jest zróżnocwany, dlatego przy mierzeniu w ten
              sposób, trzeba zawsze mierzyć w TAKI SAM SPOSÓB, mniej więcej w tym samym
              miejscu.

Lacitadelle pisała kiedyś, że nie wierzy pierwszej temperaturze po piknięciu,
              więc mierzy dalej te 5 minut i dopiero tę temperaturę zapisuje. Microlife pika
              jak przez 8 sekund nie zmienia się temperatura, ale jak poczekasz kilka minut,
              to ona jeszcze do 0.1 st może wzrosnąć (to też wpływ tego, że juz się obudziłaś
              i organizm się rozgrzewa).

Od trzech cykli robię podwójne wykresy - temp. po piknięciu i druga po 5-10
              minutach. Wykresy są średnio przesunięte o 0.1 st C i skok sie pokrywa. Ja mam
              MT 16C2.

Zawsze może to być też wina termometru, bo felerne egzemlarze też bywają.
              • lacitadelle Re: termometr elektronioczny 02.07.07, 10:38
                > Od trzech cykli robię podwójne wykresy - temp. po piknięciu i druga po 5-10
                > minutach. Wykresy są średnio przesunięte o 0.1 st C i skok sie pokrywa. Ja mam
                > MT 16C2.
                >
                > Zawsze może to być też wina termometru, bo felerne egzemlarze też bywają.

mam ten sam termometr, ale u mnie tempka po piknięciu wzrasta o jeszcze
                przynajmniej 0,2, czasem nawet 0,4. nie wiem, czy to felerny egzemplarz, czy
                może cecha osobnicza :)

A ten rozkład temperatur w ustach kiedyś widziałam na obrazku: faktycznie są
                bardzo duże różnice w zależności od miejsca, którego dotyka koniec termometru.
                Najlepiej chyba mierzyć pod językiem, zawsze po tej samej stronie.
                • bystra_26 do lacotadelle 02.07.07, 11:00
                  też myślę, że to zależy od konkretnego organizmu :)
                  ważne, by wychodziły prawidłowe wykresy

• yloco Re: termometr elektronioczny 02.07.07, 17:15
                  ja mierzylam pod jezykiem, po lewej stronie, tak samo gleboko :) i wyszlo jak wyzej
                  • bystra_26 Re: termometr elektronioczny 02.07.07, 21:31
                    Stawiam na felerny egzemplarz... jednak najpierw bym go jeszcze przetestowała
                    mierząc gdzie indziej, bo... może jesteś taką kobietą, dla której mierzenie w
                    ustach, niestety, odpada.
    • yloco chora... 06.07.07, 14:35
      Niestety, tego sie obawialam a propos NPR. Przeziebilam sie, na razie mam 36,15
      o tej porze (rano mialam 36,7). Wieczorem zapewne bede miala goraczke (mam juz
      szklane oczy).

Czy mam mierzyc dalej temperature rano?
      • yloco wykres do tej pory 06.07.07, 14:36
        www.fertilityfriend.com/home/1b07fe
      • lacitadelle Re: chora... 06.07.07, 14:40
        mierz tak, jak do tej pory i sama się przekonasz, czy przeziębienie wpływa na
        Twój wykres - ponoć nie u każdego tak jest i dziewczyny piszą, że można mieć
        temperaturę podwyższoną pod pachą, a w jamie ciała (piękna nazwa) wszystko
        zostaje bez zmian.
    • emiola71 Re: zastanawiam sie nad NPR 08.07.07, 20:08
      Ja kupiłam sobie komputerek do mierzenia temperatury i pokazywania płodnych dni
      Lady Comp.Tylko że to trochę kosztuje i akurat ja chcę korzystać z NPR dłużej,
      nie tylko rok. Korzystam z niego kilka miesięcy i zaczyna mi się podobać.U mnie
      to nie takie proste korzystać z NPR bo mam bardzo nieregularne miesiączki,ale
      może się uda.Pozdrawiam.
      • horpyna4 Re: zastanawiam sie nad NPR 08.07.07, 21:17
        Emiola71, właśnie przy nieregularnych cyklach sprawdza się NPR. Chodzi o to, że
        NPR nie polega na wyliczankach, tylko na badaniu aktualnych objawów. I każdy
        cykl powinien być traktowany indywidualnie, a nie w nawiązaniu do poprzednich.
        Przy najbardziej nieregularnych (ale z owulacją) cyklach NPR pozwala
        przewidzieć termin najbliższej miesiączki mniej więcej z dwutygodniowym
        wyprzedzeniem, a jak wiadomo, zaskoczenia mogą być przykre i kłopotliwe.
        • emiola71 Re: zastanawiam sie nad NPR 08.07.07, 23:08
          tak jest rzeczywiście.Właśnie się o tym przekonałam.Chciałam tylko dopowiedzieć
          że z tym komputerkiem jest mi łatwiej bo nie muszę niczego zapisywać ani robić
          wykresów bo on to wszystko ma w pamięci.A także mierzenie temperatury nie jest
          konieczne dokładnie o tej samej godzinie.Trzeba tylko zmieścić się w przedziale
          3 godzin i zmierzyć temperaturę zaraz po przebudzeniu.Ale kto sobie dobrze
          radzi ze zwykłym termometrem i wykresami to nie ma potrzeby niczego
          zmieniać.Myślę tylko że szkoda iż w dzisiejszych czasach bardzo mało osób
          korzysta z NPR i nie bardzo jest z kim porozmawiać o różnych trudnościach z tym
          związanych.Pozdrawiam.
    • yloco Re: zastanawiam sie nad NPR 10.07.07, 20:44
      Martwi mnie moj plaski wykres temperatury - to chyba nie jest normalne?
      Od piatku 6.07 jestem przeziebiona i mam temperature pod pacha ok 35,8 - 36,0.
      Takze licze, ze to wina przeziebienia.
      • agafrytka Re: zastanawiam sie nad NPR 10.07.07, 21:06
        Yloco,to,że tempka jest mniej wiecej na tym samym poziomie jest zupełnie
        normalne.Tak jest dobrze.Martwi mnie tylko jedna rzecz:tempki nie mierzy się
        pod pachą.To nie jest miarodajne!
        Są trzy miejsca do mierzenia tempki:usta,pochwa albo odbyt.Tempkę mierzymy w
        jamie ciała.
        • agafrytka Re: zastanawiam sie nad NPR 10.07.07, 21:12
          Ups,spojrzałam na Twój wykresik i coś mi się zdaje,że Ty mierzysz nie pod
          pachą/na wykresie/,bo podajesz w wątku niższe tempki/mierzone pod pachą/a na
          wykresie są wyzsze.Wybacz Yloco,muszę chyba sobie odpuscic na razie forum,bo
          oglądam film i czytam wątki.Tak się chyba nie da,bo później wychodzą takie
          kwiatki.Hi,hi
          Pozdrawiam,
        • yloco Re: zastanawiam sie nad NPR 10.07.07, 21:13
          Ta temp na wykresie to mierzona w pochwie. Pisalam o temperaturze pod pacha, bo
          w tej sposob zazwyczaj mierze temp, gdy jestem chora. Pod pacha mialam jakies
          36,0, a wiec duzo mniej niz w pochwie.
          • agafrytka Re: zastanawiam sie nad NPR 10.07.07, 21:24
            No to spoko.A płaski wykres jeżeli chodzi o tempki jest naprawdę ok.
            Zaznacz tylko na wykresie zakłócenie w postaci choroby,bo ta info przyda się do
            interpretacji.
    • yloco Re: zastanawiam sie nad NPR 17.07.07, 08:12

czy musze mierzyc temperature do konca cyklu?

jakos temp nie pokrywa mi sie z objawami sluzu.
    • yloco FF zmienil mi dzien owulacji 19.07.07, 10:54
      Do dzis byl to 18 DC, a dzis 20 DC. Czy FF ma racje?
      • horpyna4 Re: FF zmienil mi dzien owulacji 19.07.07, 11:05
        Nie przejmuj się w ogóle dniem owulacji wyznaczanym przez FF. To przecież tylko
        tępy program, liczy, a nie myśli. Często zmienia zdanie w miarę napływu
        kolejnych danych. Ważne jest, żebyś widziała, jak wyglądają te wykresy, po kilku
        razach nauczysz się sama dobrze je interpretować. Powodzenia.
      • yloco kiedy mialam owulacje? 23.07.07, 10:17
        Witam,
        czy ktoras moze mi pomoc z okresleniem dnia owulacji? FF twierdzi, ze to 22 DC.
        Mi sie wydaje, ze 20. Jesli rzeczywiscie 22 to martwie sie troche, ze mialam
        taka krotka faze lutealna.

pozdr :)
        • bystra_26 wyjaśnienie 23.07.07, 10:55
          1. czerwona kreska na FF to nie jest dzień owulacji!!! ona tylko oddziela faże
          niższych i wyższych temperatur! metody objawowo-termiczne pozwalają tylko
          wyznaczyć dni płodne i niepłodne, owulację przyjmując +/-2 dni w stosunku do
          skoku temperatury...

2. Gdyby ta temp 21 dc nie była zakłócona to by była większa pewność, że temp.
          zaczęła wzrastać już 19 dnia

3. w cyklach z chorobą często faza lutealna jest skrócona, więc się nie martw
          na zapas
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka