08.11.07, 08:48
witajcie właśnie dwa dni temu miałam owulację i kochałam sie z męzem bo
staramy sie o dziecko ale następnego dnia złapałam chyba jakiś wirus i jestm
chora mam gorączkę i boli mnie gardło mam antybiotyk i biorę paracetamol.
Chciałam zapytać czy jak by mi się udało zapłodnic komórkę w ten dzień
owulacji czy moze to wpłynąc na maleństwo. Bo słyszałam ze od zapłodnienia do
zagnieżdzenia potrzeba troszkę czasu i maleństwo jest pod ochroną czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • skrzynka3 Re: choroba 08.11.07, 10:15
      Na samym poczatku ciazy mialam angine. Gin mnie uspokajal ze na
      bardzo wczesnym etapie ciazy raczej dziala zasad wszystko albo nic.
      Czyli albo dojdzie do poronienia (moze byc w terminie miesiaczki
      wiec nie zostanie nawet zauwazone przez kobiete) albo z dzieckiem
      wszystko ok.
      Mala urodzila sie zdrowa :)

Jeszcze z uporem maniaka ;) dodam ze nie wiesz kiedy mialas owulacje
      bo poza sytuacja bycia akurat wtedy na monitoringu nie da sie
      okreslic dnia owulacji. Nie jest nia ani dzien pionowej kreski w FF,
      ani dzien szczytu sluzu, ani dzien pierwszej wyzszej tempki itd
      itd.....
      • nadin2009 Re: choroba 08.11.07, 11:48
        a więc to jest tak. Ja dokładnego dnia nie wiem ale biorę pod uwagę 4 dni
        ,najlepsze jest to ze po poronieniu zaczęłam dokładnie odczuwać dzień kiedy
        przychodzi owulacja boli mnie wtedy przez dwa dni podbrzusze, ni i z obserwacji
        śluzu. Tylko bałam się ze jak teraz biorę leki ze mogę zaszkodzić.
        A czy to prawda ze zanim komórka jest zagnieździ przez te 7 dni to jest pod ochroną?
        • nglka Re: choroba 08.11.07, 13:03
          Zakłada się, że pod ochroną zarodek jest przez pierwsze kilka tygodni a do czasu
          zagnieżdżenia tym bardziej.
          Ja też właśnie jadę na antybiotyku, aż do 6 dpo włącznie. Prócz tego do 3.12
          przyjmuję codziennie szczepionkę przeciw e-coli. Dostałam zielone światło
          przyjmowania dalej mimo ew. ciąży, nie zaszkodzi (mimo, że w ulotce napisane
          jest, by nie stosować w I trymestrze).
          Najważniejsze, by nie były to tetracykliny.
          • nadin2009 Re: choroba 08.11.07, 13:51
            ah to mnie uspokoiłaś ale co to są jeżeli można zapytać te tetracykliny?
            • nglka Re: choroba 08.11.07, 14:03
              To antybiotyki o działaniu tetragennym (w ulotce zawsze napisane jest, że lek
              jest pochodną tetracyklin, na przykład).
              Tetracykliny stosuje się przy zwalczaniu infekcji spowodowanych bakteriami
              wrażliwymi na tetracyklinę, między innymi przewlekłego zapalenia oskrzeli,
              zapalenia płuc, zapalenia cewki moczowej, zapalenia dziąseł, infekcje narządów
              rodnych, jak rzeżączka, kiła, infekcje spowodowane chlamydią. Tetracyklinę
              stosuje się w wielu zakażeniach przewodu pokarmowego. Profilaktycznie przed i po
              zabiegach chirurgicznych. Długotrwałe leczenie trądziku.
              Tetracykliny i ich pochodne wpływają a kształtowane kości u płodu. Ale to też na
              samym początku ciąży może nie mieć wpływu - jakkolwiek, t. w ciąży przyjmować
              należy tylko, gdy konieczność przewyższa ew. ryzyko uszkodzenia płodu (np lepiej
              wyleczyć matkę, niż dopuścić do zaostrzenia objawów chorobowych i/lub poronienia
              wiązanego ze zignorowaniem choroby) - i gdy nie ma możliwości zastąpienia
              tetracyklin bezpieczniejszym lekiem.
              • nadin2009 Re: choroba 08.11.07, 14:14
                ja mam antybiotyk AMOKSIKLAV i LACTIVUP no i biorę na gorączkę paracetamol
                • nglka Re: choroba 08.11.07, 14:22
                  Polecam ciekawą stronę. Korzystam z niej, gdy mam wątpliwości i brak lekarza pod
                  ręką. Warto mieć na uwadze, że wpis "nie powinno się" nie jest jednoznaczne z
                  "nie wolno". W praktyce to pierwsze oznacza szereg możliwości - od nieznanego
                  działania (za mała grupa badawcza, niejednoznaczne wyniki, czy po prostu
                  szkodliwość nieznaczna, nie uszkadzająca płodu i nie wpływająca na jego rozwój),
                  gdy określenie "nie wolno" oznacza, że może dojść do komplikacji lub innego
                  związku z rozwojem płodu. Zazwyczaj jest szerze wyjaśnienie.

www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=141
                  Amoksiklav to amoxycylina, jest bezpieczna w ciąży - natomiast zdecydowanie
                  bardziej niebezpieczna dla ciay jest nieleczona infekcja bakteryjna.

Lactive up to probiotyk, nie ma związku z ciążą, możesz go przyjmować zgodnie z
                  zaleceniem lekarza lub ulotki.
                  • nadin2009 Re: choroba 08.11.07, 14:37
                    Bardzo ci dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem bardzo sie denerwoawłam czy
                    moge wogóle brac antybiotyk. Chociaż wiem ze nie wiadomo czy mi się udało zajsć
                    w ciążę ale lepiej dmuchać na zimne. Leki przyjmuję ze spokojem i pełną nadzieją
                    .....buziaczki
                    • nadin2009 Re: choroba 22.11.07, 14:49
                      witaj mam miła nowinę jest zrobiłam dziś test i mam 2 kreseczki okres spóźnia mi
                      się dopiero 2 dni.Ale mam problem mam chyba jakieś zapalenie bo mama swędzenie
                      na ... i niewiem czy to nie zaszkodzi ciąży?
                      • horpyna4 Re: choroba 22.11.07, 16:55
                        Prawdopodobnie pod wpływem antybiotyku uaktywniły się jakieś grzybki.
                        To się często zdarza, lekarz powinien coś ci na to dać, bo po co się
                        męczyć.
                      • nadin2009 Re: choroba 22.11.07, 17:01
                        chciałam jeszcze zapytać czy lekarz moze wykryć tak wczesna ciążę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka