krocia76 19.03.08, 18:52 Dziewczynki czytam o tym iście cudownym leku, ale nadal nie wiem po co się go stosuje i na co pomaga. Czy mogłybyście udzielić mi odpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiosenka1 Re: Castagnus 19.03.08, 22:04 szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=castagnus Odpowiedz Link
agafrytka Re: Castagnus 25.03.08, 18:49 Krocia,może jeszcze ja dodam swoje trzy grosze.Castagnus- to wyciąg z owoców pieprzu mnisiego/niepokalanka.Główny mechanizm działania leku polega na zmniejszeniu wydzielania prolaktyny prez przysadkę móżgową,a tym samym obniżeniu stężenia jej w surowicy.Nadmiar prolaktyny może być przyczną różnych zaburzeń cyklu,do zahamowania jajeczkowania włącznie. Castagnus przyjmuje się również w przypadkach cykli nieregularnych,w skróconych fazach ciałka żółtego,w zespole napięcia przedmiesiączkowego/PSM/,przy bolesnym napięciu gruczołów piersiowych,przy plamieniach i krwawieniach śródcyklicznych i przedłużających się miesiączkach,również w trudnościach z poczęciem dziecka - castagnus ułatwia jajeczkowanie. We wszystkich przypadkach castagnus stosuje się 1 lub 2 tabletki/odpowiednio do masy ciała<lub >60 kg/rano,na czczo,przez 3 miesiące.Można dodatkowo stosować preparaty magnezu.Lek jest dostepny bez recepty,opakowanie zawiera 30 tabletek. Odpowiedz Link
agnese_zb Castagnus w ciąży? 25.03.08, 19:13 Na ulotce jest że nie może być zażywany w ciąży. Jeżeli staram się o dzidziusia to jak to będzie jeżeli zaciążę. Mam go zażywać po mniej więcej stwierdzonej owulacji czy odstawić? Przed poprzednią ciążą zazywałam go 3 miesiące, non stop. Zaciążyłam w pierwszym cyklu po odstawieniu castagnusa. Pewnie wyregulował cykle, ale nie zaszłam w ciąże przez te trzy miesiące. Odpowiedz Link
tija1977 Re: Castagnus w ciąży? 28.03.08, 18:58 No to ładnie... Ze względu na dziedziczność piersiową łykam castagnus od stycznia ubiegłego roku. I dziwię się, że od 8 miesięcy nie zachodzę w ciążę. Dzięki! Już leżą w koszu! Odpowiedz Link
agafrytka Tija 1977 29.03.08, 09:20 Tija,nie przez castagnus nie możesz zajść w ciążę. Prowadzisz jakieś obserwacje swojego cyklu? Odpowiedz Link
abi19822 Re: Castagnus 25.03.08, 19:28 wiecie może od jakiego dnia cyklu mam go zacząć brać??? gdzieś czytałam że od pierwszego ale nie jestem pewna!! ma to znaczenie??? Odpowiedz Link
agnese_zb Re: Castagnus 27.03.08, 06:37 Podnoszę, bo może któraś z was zna odpowiedź na nasze pytania. Odpowiedz Link
obymama Re: Castagnus 27.03.08, 08:22 na jakichś innych forach czytałam wiele wypowiedzi dziewczyn, które pytały o to gina - wszyscy zgodnie twierdzili, że w pierwszych dniach ciąży na pewno nie powinien zaszkodzić, a jak się okaże że ciąża, to wtedy od razu odstawić. też się do niego przymierzam :-) Odpowiedz Link