dosiadpl 04.07.08, 08:13 Mozecie sprawdzic czy to juz 3 faza od dzisiejszego wieczoru? www.fertilityfriend.com/home/207ea3 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra_26 niestety nie! 04.07.08, 08:39 Niepłodność bezwględna zaczyna się 3 dnia wyższych temperatur, które wystapiły po DNIU SZCZYTU ŚLUZU pod warunkiem, że trzecia z tych temperatur jest conajmniej o 0.2 C wyższa od najwyższej z 6 temperatur bezpośrednio poprzedzających pierwszą wyższą (ale tu już nie chodzi o tę po szczycie tylko w ogóle pierwszą). Więc: primo nie widze dnia szczytu śluzu - bo niby masz W 11dc, ale dzisiaj też masz, a w poczatkach fazy niepłodnej raczej nie pojawia się śluz płodny, bo na początku ciałko żółte produkuje w zdecydowanej przewadze progesteron. Nawet jesli uznać 11 dc za dzień szczytu (ale jak odkładasz to bym tego nie robiła i w ogóle zastosowała regułę temperaturową), to pierwsza wyższa NIBY jest dopiero 15 dc. Temp. 9-14 dc to tzw. szóstka przedwzrostowa, z czego najwyższa ma 36,51 C (9dc) i na tym poziomie będzie linia pomocnicza. Tylko, że teraz widać że temp. z 15 dc nie da się uznać za pierwszą wyższą, bo żeby temp. w ogóle zaliczyć do wyższych to musi ona byc conajmniej 0.05 C nad linią!!! Czyli jak na razie niestety nie masz ani jednej temperatury, która by była wyższa o minimu 0.05C od sześciu poprzedzających ją niezakłóconych wczesniejszych. Czekamy więc na rozwój wypadków. Odpowiedz Link
dosiadpl Re: niestety nie! 04.07.08, 09:57 Zalamalas mnie, bo ja nei potrafie zinterpretowac mojego sluzu, dizs mam bardzo mokry i sliski, ale to dlatego zapewne ze wczoraj o polnocy dlugo sie kochalismy.. mimo ze w gumce to jednak u mnie zawsze potem przez kolejne 20 godzin jest sluz mokry i sliski... a ze kochalismy sie w tym miesiacu dosc duzo to zupelnie nie umiem/ nie moge sluzu zinterpretowac, widzac jednak moja ochote na seks niestety nadal chyba jestem w 2 fazie... Pisalas mi o wiesiolku na uregulowanie, jak to sie bierze? Odpowiedz Link
bystra_26 wyszukiwarka 04.07.08, 10:05 Niestety nie biorę, ale było ileś tam wątków o tym na forum. Tyle, co wiem, to bierze się tylko do skoku. Odpowiedz Link
leluchow1 do bystrej 04.07.08, 10:14 a co jesli żadna nie jest o con 2 kreski wyzsza? a potem spada i jest okres? nie ma pewnej III fazy? Odpowiedz Link
bystra_26 nie ma :( 04.07.08, 10:22 Jak trzecia wyższa temp. po szczycie jest za niska, to się czeka na czwartą. Ta z kolei wystarczy, że jest 0.05 C nad linią, żeby uznać, że jest po owulacji, więc 4 dnia wyższych po szczycie sluzu zaczyna się niepłodnośc bewzględna. W czasie karmienia persią albo jakichś zaburzeń faza lutealna (wyższych temperatur) może być mocno skrócona, tak że zanim na dobre zacznie się niepłodność bezwględna, przychodzi okres. W takim przypadku wysoce prawdopodobne jest, że cykl był bezowulacyjny. (jak to bywa w NPR, wiemy o tym niestety dopiero po fakcie) Jeśli w poprzednim cyklu nie było minimum 4 dniowej fazy lutealnej, trzeba założyć, że w obecnym płodność zaczyna się 1 dc. Odpowiedz Link
dosiadpl Re: nie ma :( 04.07.08, 10:33 Resaumujac FF zle wyznaczyl mi linie? Kompletnie nei moge sie nauczyc tej interpretacji, myslalam ze bedzie prosciej po jakims czasie a dla mnie im bardziej w to brne tym bardziej jets to czarna magia.. Odpowiedz Link
bystra_26 ff to algorytm 04.07.08, 12:21 I to jeszcze napisany pod starających się... więc jak się nie planuje dziecka, to należy do jego "interpretacji" podchodzić z dużą dozą sceptycyzmu. Krecy są przerywane, a to znaczy, że FF sie pogubił/nie jest pewny i wyznacza te linie tak na oko, bo albo objawy bardzo odstają od książkowych albo jest dużo zakłóceń. Linia pozioma jest za nisko!!! Bo ona powinna być na poziomie NAJWYŻSZEJ z sześciu temperatur poprzedzających pierwszą wyższą. Gdyby uznać temp. z 15 dc za 1 wyższą, to bierzesz temp. z 9-14 dc. Patrzysz, która jest nawyższa - ta z 9 dc. Ile ma ?- 36.51 (napisz dokładnie). Teraz weryfikujesz, czy tą z 15 dc można na pewno uznać za 1 wyższą, czyli czy jest minimum 0.05 C nad linią. Ile ma ta z 15 dc? (chyba ostatnio coś jej za mało dałam na oko) Odpowiedz Link
bystra_26 ponowna interpretacja 04.07.08, 12:42 Zakładając, że temp. z 15 dc jest minimum 0.05 C nad linią wyznaczona przez wysokość temp. z 9 dc. i nie mogąc się połapać w śluzie, stosujemy INNĄ regułę - temperaturową. Linia na wysokości temp. z 9 dc. I wyższa 15 dc II wyższa 17 dc Ale żeby z reguły temperaturpwej wyznaczyć III fazę potrzebujemy conajmniej 4 wyższych, z których 3 kolejne są minimum 0.2 C nad linią. Więc na razie mamy 2 wyższe i na razie żadna nie spełnia tego warunku :( Gdyby śluz był czytelny i dzień szczytu przypadł przed 15 dc, to byś miała: 15 dc I wyższa 16 dc spadek pomijamy 17 dc II wyższa 18 dc jeśli temp. będzi przynajmniej o 0.2 C wyższa od linii, to tu wieczorem zaczęłaby się III faza. Ale śluzu nie ma czytelnego. Odpowiedz Link
bystra_26 propozycja 04.07.08, 12:44 Może na czas uczenia się metody ograniczcie trochę pełne współżycie w fazie płodnej? Łatwiej ci będzie rozróżnić śluz i przekonać się, czy to sa pozostalości po nawilżaczu gumki, czy Twoja wydzielina. Pyt. - używanie zwykłych czy ze środkiem plemnikobójczym? To drugie zakłóca bardziej. Odpowiedz Link
dosiadpl Re: propozycja 04.07.08, 13:20 Niestety, nie ma na to szans, moge zrezygnowac w III fazie, ale w II to mysle o seksie non stop... :0 to tak jakby ktos zabral mi to co najlepiej smakuje:) O NIE! :) Jesli chodzi o gumki to zwykle durexy fioletowe z mala iloscia nawilzacza. To nie durexy sprawiaja, ze jestem wilgotna a moja wydzielina,zwiazana z podnieceniem, ktora dlugo po utrzymuje sie obficie.. Odpowiedz Link
bystra_26 test szklanki wody dla śluzu 04.07.08, 13:35 Polega na tym, że umieszcza się pobrana wydzieliną śluzopodobną w szklance/naczyniu z ZIMNĄ wodą. Jak to jest śluz, to powinien pływać po powierzchni w formie zwartej, jak co innego rozpuści/rozejdzie się/zanurzy. Ale w przypadku śluzu wodnistego pt. nie widać nie ma co pobrać <ciężko się zastanawiająca>... Odpowiedz Link
dosiadpl Re: test szklanki wody dla śluzu 04.07.08, 13:57 To jest sluz:) sprawdzilam, ale teraz czy jest to sluz wytworzony na skutek stosunku /orgazm itp/ czy tez plodny?? tego sie chyba nie dowiem..Wyglada jak dla mnie tak samo, jak bialko jajka, tylko badziej przezroczysty Odpowiedz Link
dosiadpl wzrost tempi bialy sluz 05.07.08, 10:59 Dzis temperatura jest wyzsza 36,85, skok o 3 kreski,a le sama nie wiem co myslec, bo mam zapalenie cewki moczowej i pecherza i od wczoraj biore furagin. Za to obraz sluzu jest klarowny bo wczoraj nic nie bylo w sypialni, jest bialy i gesty i kleisty.. To jets ta III faza czy jej nie ma? Odpowiedz Link
bystra_26 jeszcze nie ma!!! 05.07.08, 13:15 Sorry, ale reguły są po to, żeby ich sie trzymać, inaczej nie ma gwarancji 100% niepłodności :( Dzisiejsza temp. jest zakłócona, więc jej do żadnje interpretacji się nie bierze. Fazy wyższych temperatur na razie nie widać. Odpowiedz Link
dosiadpl Re: jeszcze nie ma!!! 07.07.08, 10:25 jak dla mnie przerabane:( nie wiem juz na czym stoje... Odpowiedz Link
bystra_26 npr :/ 07.07.08, 11:33 Stoisz na tym, że NPR w sumie jest czytelny w wersji nie kombinowanej za bardzo... czyli, gdy się jednak stosuje w okolicach owulacji metodę szklanki wody zamiast. :/ Uzanwszy, że 17 dc był dniem szczytu (bo 18 dc jest STICKY), to masz 19 dc zakłócona, 20 dc I wyższa, 21 dc II wyższa, i jak jutro temp. sięgnie 36.8 C, to zacznie się III faza. Jak nie sięgnie, to wytarczy, że 4 będzie minimum 36.65 C. Odpowiedz Link
dosiadpl Re: npr :/ 07.07.08, 12:24 Mysle ze cala jetsem rozregulowana, bo od stycznia schudlam 8 kg wiec zastanawiam sie co tu zrobic, czy to jets metoda dla mnie.. a jesli nie to , to co...??? Mam wiele watpliowsci, bo cuzje sie przy tym jak ptaszek w klatce:( Odpowiedz Link