Dodaj do ulubionych

Pomiar temp w uchu a NPR

24.07.08, 18:28
Witajcie!
Niby wszędzie piszą, że temp należy mierzyć w pochwie bądź w ustach, ale ja chciałabym wiedzieć - a dlaczego nie można w uchu? Termometrem dousznym? Mam male dziecko, zrywam się z łóżka gdy mały zapłacze, nie mam pięciu minut, by spokojnie zmierzyć temperaturę... A w uchu pomiar zajmuje sekundę i nie byłoby problemu... Może jednak da się tak? Ktoś wie? Bo ja wyjścia innego nie widzę:(
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bystra_26 musi być w jamie ciała 25.07.08, 08:13
      Uxho odpada, bo pomiar PTC musi być w jamie ciała - przy styku ze
      śluzówką, któej w uchu nie ma.

Poza tym pomiar trwający "tylko sekundę" jest obarczony za dużym
      błedem, by można było na takiej podstawie dobrze interpretować cykle.

Polecam elektroniczny - pomiar do minuty. Tyle dziecko może sobie
      popłakać - nic mu nie będzie, a poza tym to chyba dziecko ma też
      tatę.
      • aribeth1 Re: musi być w jamie ciała 25.07.08, 08:48
        Dziecko ma tatę, ale tata jest już w pracy, kiedy mały się budzi:) A o
        elektronicznym pomyślę:)
        • bystra_26 godzina mierzenia musi być do 7.30! n/t 25.07.08, 09:17

• aribeth1 Re: godzina mierzenia musi być do 7.30! n/t 25.07.08, 09:25
            No proszę, o tym to nie wiedziałam, człowiek uczy się całe życie:) Właśnie zakupiłam na allegro Microlife MT 1622, mam nadzieję, że się nada:)
          • pelna_watpliwosci Re: godzina mierzenia musi być do 7.30! n/t 27.07.08, 15:27
            Ale każdym termometrem czy tylko elektronicznym?
            Gdzieś mi wpadło w oko, że można nawet do 10.30.
            • bystra_26 temometr i godzina 27.07.08, 18:59
              Termometr wystarczy zwykły rtęciowy, ale wtedy nie radzę mierzyć w ustach
              zwłaszcza jak ma się tendencję do przyspypiania w trakcie pomiaru.

Najlepszy jest rtęciowy owulacyjny - ma rozciągniętą przedziałkę, co pozwala
              zopisywać z dokładnością do 0.5C.

Jesli elektroniczny, to tylko taki sprawdzony do celów NPR z dwoma miejscami po
              przecinku np. Microlife 1622, 16C2.
            • bystra_26 godzina mierzenia 27.07.08, 19:03
              Do NPR należy kilka metod: Billingsów, Roetzera, angielska, niemiecka, Kippleyów
              itd. Każda ma swoje zasady i wybrawszy jedną trzeba się jej ściśle trzymać
              zarówno co do zasad obserwacji, jak i interpretacji.

Roetzer mówi o pomiarze do 7.30, dlatego, że później krzywa PTC zmienia
              właściwości, co związane jest z wyrzutem do krwi jakiegoś hormonu, nie pamiętam
              teraz jakiego.

Metoda angielska natomiast pozwala mierzyć później, ale jak chcecie skutecznie
              odkładać, wówczas do interpretacji i wyznaczania I fazy, musicie stosować jej
              reguły.

Ja interpretuję zasadniczo według Roetzera, jak są dziwne cykle, to podaję też
              wg angielskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka