Dodaj do ulubionych

Progesteron

14.04.09, 20:52
Witam, mam pytanie do ekspertek :)

oto moje wyniki progesteronu:
6dc: <0.02 (faza folikularna 0.27-2.61)
15dc: 2.75 (faza owulacyjna 5.25-38.63)

jak się do tych "świetnych" wyników ma to, że:
14dc ból około owulacyjny,
płodny śluz 10-15dc
16dc- pierwsza wyższa
kolejne dwie też spełniają warunek fazy wyższych temp.

Z obserwacji cyklu na te 99% owu była, ale wyniki....

Obserwuj wątek
    • ochra Re: Progesteron 14.04.09, 20:55
      W 15 d.c nie robi się progesteronu, test powinien być 7 dni po
      owulacji.
    • bartemi Re: Progesteron 14.04.09, 21:10
      a do tego wynik LH i FSH z 15dc;
      LH: 5.85 (f. folikularna 1.0-18.0; f. owulacyjna 24.0-105.0)
      FSH: 5.89 (f. fol. 4.0-13.0; f. owu. 5.0-22.0)

Pogubiłam się, wydawało mi się, że rozumiem własne ciało,
      dziś 8dzień wyższych temp. robiłam trzeci zestaw badań, aż się boję wyników...
      • bartemi Re: Progesteron 14.04.09, 21:17
        zestaw badań robiłam w 6dc, 15dc i 23dc a na badaniach mam oddzielne normy dla
        fazy folikularnej, owulacyjnej i lutealnej

W moim przypadku ten 15dc to linia oddzielająca temp. niższe od wyższych a 23dc
        to 8-ma wyższa
        • ochra Re: Progesteron 14.04.09, 22:00
          Ale nie podałaś wyniku z 23 dnia.
          • bartemi Re: Progesteron 14.04.09, 22:29
            jutro będę miała to podam, ale już te co mam są nieciekawe. Zadałam pytanie bo z
            obserwacji cyklu owu była około 15dc a badania z tego dnia nie potwierdzają
            tego: progesteron i LH w normach folikularnej, estradiol też i tylko FSH niby w
            normie ale tu zakres folikularnej i owulacyjnej ma podobne normy.

W dodatku chyba nie mam co liczyć obecnego gina, bo na poprzedniej wizycie
            pierwszym pomysłem był duphaston 16-25dc, nie wyraził konieczności potwierdzenia
            owu, choć mówiłam, że bywają u mnie cykle w których skok temp. następuje w 18dc...

Zadałam pytanie bo uważałam, że najprostszym potwierdzeniem owu jest obserwacja
            cyklu, z wykresu owu była, a badania nie potwierdzają jej i jestem zdezorientowana
            • ochra Re: Progesteron 14.04.09, 22:59
              Bartemi, ja na NPR się nie znam, choć czasem tu zaglądam, ale jeśli
              chodzi o hormony to wiem, że potwierdzeniem owulacji jest
              progesteron siedem dni po owulacji, a jego poziom przed owulacją
              jest nieistotny.
              • bartemi Re: Progesteron 14.04.09, 23:16
                Bardzo dziękuję za odpowiedzi, Ochra :)
                z tego co wiem, faktycznie progesteron 6-8 dni po owu, ale gin zalecił w całym
                cyklu i normy podane były dla wszystkich faz i tu mi się rozjechało: normy
                jedno, NPR drugie, poza tym inne badania też nie "dobiły" do owulacji...

Mierzyłam temp., obserwowałam śluz i byłam przekonana, że mam owu a tu wyniki
                słabiuuutkie

• djpa Re: Progesteron 15.04.09, 07:01
                  Owulacja występuje okresie od 4 dni przed skokiem temp do 2 dni po skoku temp.
                  Możliwe, że w momencie gdy robiłaś badania w 15dc owulacji jeszcze nie było.
                  Trzeba poczekać na wyniki badań z 23 dc.
                  • bartemi i co z tymi wynikami? 15.04.09, 18:24
                    wyniki z 23dc
                    progesteron: 14.44 ng/ml, (f.lutealna 3.28-38.63)
                    prolaktyna: 42.95 (1.39-24.20)

Co to znaczy????
                    • ochra Re: i co z tymi wynikami? 15.04.09, 21:08
                      Owulacja była mimo podwyższonej prolaktyny.
                      • bartemi Re: i co z tymi wynikami? 15.04.09, 22:00
                        To ja taki dziwak jestem: wyczytałam, że wysoki poziom prolaktyny hamuje
                        owulację, jutro idę do gin, ciekawe co on powie na te moje wyniki, taką
                        prolaktynę to powinno się leczyć, prawda?
                        • ochra Re: i co z tymi wynikami? 15.04.09, 23:52
                          Może prolaktyna podskoczyła ci dopiero przed testem. Napisz co
                          powiedział gin.
                        • bystra_26 prolaktyna 16.04.09, 08:45
                          To nie do końca tak, że prolaktyna blokuje owulację.
                          Prolaktyna MOŻE utrudniać lub czasowo blokować owulację. Może, a nie
                          musi, bo to jak odpowie organizm konkretnej kobiety w danym cyklu na
                          podwyższony poziom prolaktyny to sprawa indywidualna.

Dowodem na to jest powrót płodności po porodzie przy karmieniu
                          piersią, które w naturalny sposób podwyższa prolaktynę. Małej grupie
                          kobiet płodność wraca mimo ekologicznego karmienia przed 6-tym
                          miesiącem zycia dziecka, innym jak zaczynają prowadzać np. mieszankę
                          na noc, ale też jest wiele kobiet, które dopiero kilka miesięcy po
                          całkowitym zaprzestaniu karmienia piersią mają owulację. Czyli dla
                          jednych poziom prolaktyny X blokuje owulację, a u innych wcale.
                          Tak samo prolaktyna winna jest w tym okresie nieregularnym cyklom,
                          bo utrudnia organizmowi owulację, więc ten próbuje do niej nawet
                          kilka razy podejść w cyklu, co objawia się wielodniowym pojawianiem
                          się śluzu szyjkowego.
                          • magda010 Re: prolaktyna 16.04.09, 15:21
                            Dokladnie, prolaktyna dziala w zaleznosci od organizmu, u kazdego
                            troche inaczej. Ja tez mialam za wysoka (teraz jestem na
                            Bromergonie), i u mnie owu niby wystepowala, ale raz wczesniej, raz
                            pozniej, nieraz nie wystepowala, w kazdym razie byla utrudniona,
                            progesteron mimo wszystko mialam niby dobry 7 dni po owulacji
                            (chociaz badany byl tylko raz) i faza lutealna tez jest dobrej
                            dlugosci, tylko ze mam plamienia przed okresem. Czasem prolaktyna
                            hamuje owulacje, czasem wplywa na skrocenie fazy lutealnej i niski
                            progesteron, wszystko zalezy jak to reaguje.
                            • bartemi Re: prolaktyna 16.04.09, 20:51
                              Właśnie wróciłam od gina. Zapisał mi bromergon pół tabletki dziennie i duphaston
                              16-25dc, na sugestię, że miewam skoki temp ok. 18dc albo zdarza się 14dc
                              stwierdził, że mimo to mam brać od 16dc, "dla uśrednienia" :(

jak brać ten duphaston, pomijając dzień cyklu w którym należy zacząć go brać nie
                              mam przekonania przerwania jego brania po tych 10dniach, przecież przerwanie
                              jego brania powoduje wywołanie @

Przy okazji pytanie do ekspertek:
                              mam wyraźną fazę śluzową, która gwałtownie zanika w dniu skoku temperatury, w
                              dniu przed skokiem często mam jeszcze niższą temperaturę i odczuwalny ból jajników,

i pytanie: czy przy takich symptomach można założyć, że owu nastąpiła przed
                              skokiem?

• jogna1 Re: prolaktyna 17.04.09, 06:56
                                Nie chce wprowadzac zametu,ale prolaktyna w fazie poowulacyjnej
                                zawsze jest wyzsza.
                              • bystra_26 do bartemi :) 17.04.09, 10:02
                                bartemi napisała:

> Właśnie wróciłam od gina. Zapisał mi bromergon pół tabletki
                                dziennie i duphasto
                                > n
                                > 16-25dc, na sugestię, że miewam skoki temp ok. 18dc albo zdarza
                                się 14dc
                                > stwierdził, że mimo to mam brać od 16dc, "dla uśrednienia" :(

Jaki niedouczony!

Po co organizm porodukuje progesteron? M.in. po to, żeby jak już
                                kobieta zajdzie w ciążę, nie zachodziła w kolejną (nie pozwala na
                                koeljną owulację), bo byśmy mieli cyrk pt. jedno dziecko 9-ty
                                miesiąc ciąży, drugie 5-ty w tej samej macicy.

> jak brać ten duphaston, pomijając dzień cyklu w którym należy
                                >zacząć go brać nie mam przekonania przerwania jego brania po tych
                                >10dniach, przecież przerwanie
                                > jego brania powoduje wywołanie @

Brać od momentu, w którym zaczyna się niepłdoność bezwględna
                                (wieczór trzeciego lub czwartego dnia wyższych temp. po dniu szczytu
                                śluzu/szyjki)! Nie wcześniej, bo może zablokować owulację.

Jak rozumiem, chcesz zajść w ciążę? Po co ci ten duphaston - masz
                                stwierdzoną niedomogę lutealną?

Normalnie to zasada jest taka - zanim odstawisz robisz test, jak
                                jest pozytywny, to nie odstawiasz tylko bierzesz dalej (o ile to
                                jest uzasadnione, że Twój organizm produkuje sam za mało
                                progesteronu).

> Przy okazji pytanie do ekspertek:
                                > mam wyraźną fazę śluzową, która gwałtownie zanika w dniu skoku
                                >temperatury, wdniu przed skokiem często mam jeszcze niższą
                                >temperaturę i odczuwalny ból jajników,
                                >
                                > i pytanie: czy przy takich symptomach można założyć, że owu
                                >nastąpiła przed skokiem?

NIE MOŻNA!!!!
                                Badania Vollmanna (jak nie przekręciłam) dowodzą, że ból
                                okołowulacyjny potrafi być +/-3 dni w stosunku do owulacji. Poza tym
                                niekoniecznie owuluje się z tego jajnika, po której stronie boli
                                (USG), bo zasadniczo bóle okołoowulacyjne to bóle mięśni spowodowane
                                podwyższonym stężeniem estrogenów.

Co do śluzu, to też niestety (dla stosujących NPR dla odkładania
                                poczęcia) nie można nic wywnioskować - owulacja może być +/-3 dni w
                                stosunku do dnia szczytu śluzu. Bo zanik śluzu może być zarówno
                                przed owulacją (gwałtowny spadek estrogenów do 48h przed pikiem LH),
                                jak i po (oddziaływanie estrogenów nagromadzonych w tkankach na
                                szyjkę, mimo że pęcherzyk domininujący już pękł).
                                • bartemi Re: do bartemi :) 17.04.09, 23:05
                                  bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
                                  A tak dla doprecyzowania: (mam brać 2x1tabl. duph.) Trzecią wyższą temp
                                  stwierdzam rano, czy już rano mogę wziąć pierwszą tabletkę, poczekać do wieczora
                                  czy dopiero następnego dnia po trzeciej wyższej?

Padło pytanie czy mój organizm produkuje za mało progesteronu.
                                  Moje wyniki z tego miesiąca dotyczące tego hormonu:
                                  6dc <0.2ng/ml (faza folikularna 0.27-2.61)
                                  15dc 2.75ng/ml (faza owulacyjna 5.25-38.63) - 15dc to ostatni dzień niższych
                                  temperatur;
                                  23dc 14.44 (faza lutealna 3.28-38.63)
                                  A do kompletu prolaktyna 42.95 (1.39-24.20)

Patrząc na te wyniki ma sens duphaston?
                                  • nglka Re: do bartemi :) 18.04.09, 00:51
                                    bartemi napisała:

> bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
                                    > A tak dla doprecyzowania: (mam brać 2x1tabl. duph.) Trzecią wyższą temp
                                    > stwierdzam rano, czy już rano mogę wziąć pierwszą tabletkę, poczekać do wieczor
                                    > a
                                    > czy dopiero następnego dnia po trzeciej wyższej?

Jeśli trzecia wyższa spełnia warunek bycia nie niżej niż 0,2 nad linią - to
                                    możesz brać od wieczora dopiero. Tak, jak Bystra napisała - od rozpoczęcia
                                    niepłodności poowulacyjnej a ta rozpoczyna się wieczorem trzeciego dnia
                                    niezmiennie podwyższonej temperatury po szczycie śluzu, gdy trzecia spełnia
                                    warunek (a jak nie spełnia, to czekamy do czwartej).
                                    Możesz natomiast, jeśli trzecia spełnia warunek - brać dopiero od 4 wyższej,
                                    jeśli wolisz rano. Lub od 5 wyższej rano, jeśli trzecia nie spełni warunku a
                                    czwarta tak.

> Padło pytanie czy mój organizm produkuje za mało progesteronu.
                                    > Moje wyniki z tego miesiąca dotyczące tego hormonu:
                                    > 6dc <0.2ng/ml (faza folikularna 0.27-2.61)
                                    > 15dc 2.75ng/ml (faza owulacyjna 5.25-38.63) - 15dc to ostatni dzień niższych
                                    > temperatur;
                                    > 23dc 14.44 (faza lutealna 3.28-38.63)
                                    > A do kompletu prolaktyna 42.95 (1.39-24.20)

Pytanie: ile przeciętnie wynosi Twoja faza lutealna? Bo jeśli więcej niż 12 dni,
                                    to taki wynik może być jak najbardziej wystarczający do utrzymania ciąży, bez
                                    potrzeby wspomagania.
                                    • bartemi Re: do bartemi :) 19.04.09, 21:34
                                      nglka: moja lutealna nie jest zbyt długa: 12-13 dni w tym ze dwa dni plamień, a
                                      sama @ króciutka 1-3dni i po wszystkim :(
                                      • magda010 Re: do bartemi :) 04.05.09, 14:48
                                        prolaktyne na pewno powinnas zbic, ja mialam wynik 25,70 i juz
                                        mialam utrudniona owulacje.. teraz jestem na drugim cyklu z
                                        bromergonem, prolaktyna spadla do 7,70. Faze lutealna mam dlugosci
                                        okolo 14 dni, z tym, ze zawsze mam plamienia. Raz badalam
                                        progesteron 7 dni po owulacji i byl 18.70, wiec ladny wynik. Moj
                                        lekarz nie zapisal mi duphastonu. Ty sie zastanawiasz, czy dobrze,
                                        ze Twoj ci zapisal, a ja z kolei czy dobrze, ze moj nie zapisal, bo
                                        niby progesteron dobry i faza lutealna ok, ale to wszystko przeciez
                                        wynika tylko z moich obserwacji - moze owulacja jest 2 dni wczesniej
                                        lub pozniej, niz ja zakladalam :( nie mialam robionego monitoringu.
                                        No i martwia mnie te plamienia, ktore moga swiadczyc o niedomodze
                                        lutealnej.
                                        • bartemi Re: do bartemi :) 04.05.09, 21:22
                                          A mówiłaś lekarzowi o tych plamieniach?
                                          Na to chyba faktycznie luteina.., ale może ekspertki wypowiedzą się. Ja
                                          zmodyfikowałam zalecenie gina i nie biorę Duphastonu od 16dc tylko czekam na 3
                                          wyższą temp. (dziś chyba już pierwsza). Bromergon biorę od 2 tygodni - nie
                                          badałam po nim jeszcze prolaktyny, mam nadzieję, że spadła
                                          • magda010 Re: do bartemi :) 05.05.09, 11:32
                                            Mowilam lekarzowi o plamieniach, nawet bylam u dwoch lekarzy, jeden
                                            calkowicie to zlekcewazyl i mowil, ze to nic nie znaczy, a drugi z
                                            tego powodu zbadal mnie na usg i mowil, ze nic tam zlego nie widac,
                                            no i kazal zbadac hormony - progesteron 7 dni po owulacji wyszedl
                                            ladny (ponad 18), ale mam zbadac teraz jeszcze raz na wszelki
                                            wypadek, no i faza lutealna wydaje sie odpowiedniej dlugosci u mnie,
                                            takze sama juz nie wiem o co chodzi z tym plamieniem. Jedynie
                                            prolaktyna byla za wysoka, mi lekarz kaze ja badac co 3 tyg, spadla
                                            bardzo ladnie, ale plamienia zostaly.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka