pwysocki 20.07.07, 23:29 Doszły mnie słuchy, że na polach w okolicach Łąk, można spotkać żmije i to podobno jadowite. Czy ktoś mógłby zdementować lub też potwierdzić fakt występowania żmij na tym terenie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
picooz Re: Żmije?! - węże. 20.07.07, 23:42 Zaskrońce to tak..bo sam mam takiego na podwórku...a nie mieszkam w Łąkach O żmijach nie słyszałem. Pozdr Odpowiedz Link
met_aa Re: Żmije?! - węże. 20.07.07, 23:50 Ja słyszałem jak jedna pani drugiej pani opowiadała w kolejce w jednym sklepie o akcji wyławiania węży w rzece Rządzy . Odpowiedz Link
szifox Re: Żmije?! - węże. 21.07.07, 05:18 teoretycznie, obszar występowania żmiji zygzakowatej obejmuje cały kraj ... jednak w polu to raczej ciężko ją spotkać - na podmokłych łąkach, polanach leśnych owszem, jakkolwiek ja jeszcze takiej nie widziałem ... a w tych plotkach to może chodzi węże .... ... strażackie Odpowiedz Link
rembel Re: Żmije?! - węże. 21.07.07, 10:19 Wszystkie gatunki rodzimych węży są pod ścisłą ochroną, dlatego nie może być mowy o takich "akcjach" No chyba że jakieś anakondy nam sie zalęgły na Rejentówce. Myślę że sprawcami zamieszania są poczciwe zaskrońce, które w oczach ludzi "rosną" do niebotycznych rozmiarów. Odpowiedz Link
krzysztofkaminski1 Re: Żmije?! - węże. 21.07.07, 13:51 Z tego co mi wiadomo w Polsce występuje tylko jeden gatunek żmii. Poniżej zamieszczam 2 linki. Sami zobaczcie różnicę między żmiją zygzakowatą, a naszym "kochanym" zaskrońcem . pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBmija_zygzakowata pl.wikipedia.org/wiki/Zaskroniec_zwyczajny Odpowiedz Link
zbyszekpp Re: Żmije?! - węże. 21.07.07, 18:22 Źmije występowały w okolicach Nowego Słupna.Tam tereny są częściowo bagniste.Kilka lat temu w mojej rodzinie została ukąszona dziewczynka.Po zgłoszeniu się do szpitala w Radzyminie stwierdzono ukąszenie żmiji.Zaaplikowano surowicę i opuchlizna ustąpiła.Surowicę przywieziono z Wołomina,w Radzyminie szpital jej nie posiadał,ale było to ładnych kilka lat wstecz. Odpowiedz Link
x_alicia_x Re: Żmije?! - węże. 24.07.07, 23:32 Moja sąsiadka mieszkająca na nasłonecznionym skraju lasu twierdzi, że kilkakrotnie widziała żmiję. Jest przekonana, że nie był to zaskroniec. Nie do końca chciało mi się wierzyć to, ale na wszelki wypadek zapytałam weterynarza. Powiedział, że żmija mogła faktycznie pojawić się na tych terenach, ponieważ ma sprzyjające warunki - np właśnie nasłonecznione polany na granicy lasu. Można się w prosty sposób zabezpieczyć przed ewentualnym spotkaniem z potworą, zakładając długie spodnie i buty, najlepiej kalosze. Poza tym nie każde ukąszenie żmii jest jadowite. Najbardziej należy chronić dzieci, bo one są narażone na największe ryzyko. Na wszelki wypadek nie zabierałabym dziecka na przechadzki w miejsca potencjalnego bytowania żmii. Z prostego powodu - polskie oddziały pogotowia ratunkowego nie posiadają wystarczających zapasów surowicy na jad żmiji. Surowica jest nietrwała i w Polsce produkuje się jej niewiele. Odpowiedz Link
nefrolepis Re: Żmije?! - węże. 25.07.07, 16:37 kilka lat temu pojawiały się żmije w okolicach Łąk i Beniaminowa Odpowiedz Link