wiwi1 22.02.13, 19:13 Pomyslalam, ze kupie sobie maszyne do lodow. W lecie kupujemy lody ale ten sklad jest odpychajacy. Macie? Robicie lody? Wychodza takie same jak te ze sklepu? (znaczy konsystencja). Jaka maszyne polecacie? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miwah Re: Lody, lody 22.02.13, 21:09 mam 3 maszyny ;) Wszystkie magimixa. Jedna mala ktora byla na poczatek( chyba 0.7l) , pozniej trafilam na kolejna wieksza ( 1l) za funta. I pozniej na jeszcze kolejna tez w tej cenie wiec szkoda bylo nie brac. A sie okazalo ze w lecie przydaja sie obie wieksze, zwlaszcza gdy mamy gosci. Mniejsza przyobiecana jednym takim co sie rozsmakowali. Konsystencja msz zadowalajaca. Magimix b dobrze mrozi w porownaniu do takiego np Philipsa ktory tez przez krotki okres wyprobowywala. prosto z maszyny taka countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/08/passion-fruit-and-lime-icecream.html countrybeehive.blogspot.co.uk/2011/06/fathers-day-strawberry-coconut-sorbet.html a w trakcie sesji zdjeciowej w sloncu juz np taka ;) countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/07/frozen-yogurt-ice-cream.html countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/06/espresso-pecan-ice-cream.html czyli jak to lody... ale i tak pyszne ;-) Zawsze mozna tez przelozyc do pojemniczka i przechowac w zamrazarce. Tylko do mikstury warto dac odrobine soli dzieki czemu nie zamarzna na kosc ze bedzie trzeba pozniej rabac siekiera :) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Lody, lody 27.02.13, 23:57 Miwah jak zwykle dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. W opisie magimixa na Amazonie pisze, ze mam non stick miske w srodku, czy Twoja jest czyms pokryta? Cos takiego znalazlam: www.amazon.co.uk/Magimix-Glacier-Cream-Maker-Chrome/dp/B00008WFDE Czy mozna w sieci szukac przepisow i dostosowac do maszyny czy raczej musza byc z dolaczonej (jesli jest) ksiazeczki z przepisami? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Lody, lody 28.02.13, 00:24 Ten ma dobre opinie i cene: www.amazon.co.uk/Andrew-James-Sorbet-Yoghurt-Machine/dp/B003UFNJ1Y/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1362007079&sr=1-1 Odpowiedz Link
miwah Re: Lody, lody 28.02.13, 22:00 wiwi, moja nie jest non-stick. Jest ze stali( to w srodku) , ale musze dodac ze moje Magimixy sa z tych starszych. Tzn wygladaja jak ten z linku, ale maja tak pewnie po 10 lat, wiec niewykluczone ze wspolczesna wersja jest w tym wzgledzie inne. Andrew James rzeczywiscie dobrze wyglada. Z drugiej strony, ja sie skusilam na pamietna gofrownice AJ ktora tez miala swietne opinie i niestety, przewiozlam na tym non-stick ktory zaczal zlazic platami po kilkukrotnym uzyciu. Z trzeciej strony, skoro to jest zimne a nie gorace, to moze jednak nie bedzie zlazic. Z czwartej strony, to mieszadlo w sumie ma kontakt ze sciankami i dnem wiec ryzyko, ze non-stick zeskrobie jesli bedzie marnej jakosci ( czego na pierwszy rzut oka nie widac a i przy rzadkim uzytkowaniu nie wyjdzie) A z piatej strony, skoro Magimix wspolczesny jest non-stick ( Phillips tez byl), to tez jest to samo ryzyko No trudno mi powiedziec... z przepisami mozesz improwizowac. Ja nigdy z ksiazeczki nie korzystalam, tez ze wzgl na wymogi dietetyczne, ale i tak jakos latwiej mi bylo z glowy i na wyczucie. Jesli chcesz dietetyczne inspiracje, sluze podpowiedziami, ew linkami z roznych stron Maria tez chyba ma kilka. Albo :) www.roostblog.com/roost/blood-orange-prosecco-thyme-sorbet.html/ W sumie to nie moze sie nie udac ;) Uwazaj tylko by nie dodawac za duzych kawalkow a np takie rzeczy jak kawalki orzechow czy owoce, dopiero pod sam koniec bo inaczej moga stopowac mieszadlo zanim masa lodowa jest dobrze wymieszana i przymrozona ( blokujacy kawalek maszyna odbiera jako zamrozone na kosc, pora sie wylaczyc z akcji`) Inna opcja to maszyny ktore nie wymagaja mrozenia miski ( Gaggia itp) ale to juz wyzsza polka cenowa i tez raczej niezbedne gdy produkcja naprawde intensywna Taka z miska zajmuje wiecej miejsca w zamrazarce, za to duzo mniej w szafce. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Lody, lody 09.03.13, 23:01 Kuopilam ta Andrew James, bo cenowo calkiem niezla, jest pokryta jakas powloka non stick, ale wszystkie sa. Jesli sie sprawdzi wtedy bede szukac jakiejs lepszej. Miwah wspomnialas o przepisac, jesli bedziesz miala chwilke czasu to poprosze o kilka;) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Lody, lody 17.03.13, 18:37 Maszyna wyrobowana robilam lody bananowe, nie wiem ile tluszczu bo wiecej niz w przepisie mleko mialam bardzo tluste ponad 4% i smietane 44 % do tego dojrzaly banan i troszke cukry kokosowego. Pyszne lody. Poprosze i przepsy:) bede probowala robic nowe smaki. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Lody, lody 02.03.14, 00:11 aha. mam przystawke do lodow do KitchenAid wychodza swietnie ale trzeba je jesc w ciagu 1 tyg bo nie maja konserwantow Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Lody, lody 30.09.14, 14:17 www.southbeachprimal.com/avocado-creamsicles/ chocolatecoveredkatie.com/2012/08/01/strawberry-smoothie-popsicles/ janessweets.blogspot.co.uk/2010/07/have-happy-heat-wave-with-mango.html Odpowiedz Link