Dodaj do ulubionych

Bezsenność

15.10.13, 16:52
Ostatnio miewam kłopoty z bezsennością. Jakie moglibyście polecić książki, przy których łatwiej się zasypia?
Obserwuj wątek
    • Gość: brnXB Gra w klasy IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.13, 17:38
      "Gra w klasy" Cortazar, ułatwi zaśnięcie na 100 %, chociaż podobno są ludzie którym się ta powieść podobała.
    • eeela Re: Bezsenność 15.10.13, 17:46
      Eseje Derridy ;-)
    • nchyb Re: Bezsenność 15.10.13, 18:01
      sprawa trudna, jednego Stąd do wieczności zanudzi, a inny uzna to za arcydzieło. Jeden uśnie przy stenogramach z debat sejmowych, a kto inny uzna to za sensacyjne teksty...

zdarzało ci się zasnąć już kiedyś przy czytaniu książki?
      • iwanow17 Re: Bezsenność 15.10.13, 19:24
        > sprawa trudna, jednego Stąd do wieczności zanudzi, a inny uzna to za arcydzieło
        > . Jeden uśnie przy stenogramach z debat sejmowych, a kto inny uzna to za sensac
        > yjne teksty...

Niewątpliwie masz rację. Ale chyba w jakimś stopniu istnieje coś takiego jak - nuda obiektywna?

> zdarzało ci się zasnąć już kiedyś przy czytaniu książki?

Nie. Nieskromnie wyznam, że wyrobiłem sobie skuteczny system przechwytujący interesujące książki. Niestety, teraz, w zaistniałej sytuacji, to się trochę mści.
      • scoutek Re: Bezsenność 15.10.13, 19:30

nchyb napisała:
        > zdarzało ci się zasnąć już kiedyś przy czytaniu książki?

ale poza totalnym uśpieniem książka może spowodować wyciszenie, uspokojenie emocji, rozluźnienie, spadek napięcia, oderwanie od rzeczywistości bez podnoszenia ciśnienia czytającego, a tym samym dobry podkład na szybki sen
        w tym sensie pisałam w innym wątku o tym, że książka może pomóc zasnąć
        nie każda, rzecz jasna;))
        • staua Re: Bezsenność 15.10.13, 19:39
          Generalnie przy bezsenności poleca się nie czytać przed snem, a szczególnie - nie w łóżku.
          Mnie to nie dotyczy, więc nie przestrzegam ;-)
          • nchyb Re: Bezsenność 15.10.13, 20:27
            > Mnie to nie dotyczy, więc nie przestrzegam ;-)

mnie też, więc ja też :)
          • eeela Re: Bezsenność 21.11.13, 12:26
            Mnie dotyczy, ale i tak mam to w nosie ;-)
    • staua Re: Bezsenność 15.10.13, 18:24
      Jedyną książką, jaka powodowała u mnie senność, były "Lata z Laurą Diaz".
    • ada08 Iwanow 15.10.13, 18:56
      Czechowa
      Dla tych, których Czechow nudzi.
      a.
    • great_librarian [...] 21.11.13, 12:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • eeela Re: Bezsenność 21.11.13, 12:57
        Bibliotekarzu, jeśli nie zmienisz sygnaturki na niekomercyjną, wszystkie twoje posty będą wycinane.
    • jeepwdyzlu Myśliwski 21.11.13, 13:56
      wszystko jedno która pozycja...
      jeep
      • iwanow17 Re: Myśliwski 21.11.13, 15:23
        Myśliwski?

Czy to jest autor, który lubuje się w mniej więcej takim stylu?:

Odsunąłem krzesło. I usiadłem przy stole. Poprawiłem obrus, na który był wazon. Hania postawiła talerz i łyżkę. Rosół był gorący. Parował i zachęcał zapachem. Za oknem było już ciemno. Hania zasunęła firany i usiadła przy stole. Jedliśmy w milczeniu. Potem Hania zabrała puste talerze i przyniosła ciasto. Zaczęliśmy rozmawiać o przeszłości. O niej. O mnie. O nas.
        • nioma Re: Myśliwski 21.11.13, 15:34
          czytaj swoje posty, zaśniesz na 100%
          • jeepwdyzlu Re: Myśliwski 21.11.13, 17:08
            czytaj swoje posty, zaśniesz na 100%
            -----------------
            mnie się zaczynają podobać
            powoli się przekonuję ale jednak :-)
            j.
        • Gość: f Re: Myśliwski IP: *.cnow.pl 05.03.14, 20:52
          Łomatko! Czy on naprawdę tak pisze? Pytam całkiem serio, ponieważ właśnie przymierzam się do "Traktatu o łuskaniu fasoli".
    • basia.gfd Re: Bezsenność 05.03.14, 18:08
      Jak radzić sobie z bezsennością?
      W walce z bezsennością stosowane są różne metody leczenia. Im wcześniej zostaną tu podjęte odpowiednie kroki – tym lepiej dla pacjenta. Głównym celem leczenia może być usuniecie przyczyny bezsenności (a zazwyczaj jest to stres lub nieprawidłowy tryb życia) oraz wzmocnienie tych procesów, które są odpowiedzialne za sen człowieka. Ważny jest tu m.in. odpowiedni rytm okołodobowy oraz zwiększanie aktywności fizycznej. Za pomocą odpowiednich terapii można nauczyć się regulować zarówno długość, jak i głębokość snu, co pozwala rozwiązać wiele problemów związanych z bezsennością.
      polecam leczeniebezsennosci.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka