Gość: booboo IP: 62.29.248.* 08.05.06, 08:42 no to może taki wątek.....? wasze typy książek, które mają najbardziej nieoczekiwane zakończenie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pavvka Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 08.05.06, 09:00 "Pachnidło" (zakończenie co prawda kiepskie, ale jednak bardzo zaskakujące) Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 08.05.06, 09:29 M. Huberath- Gniazdo swiatów Odpowiedz Link Zgłoś
kot_z_cheshire Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 08.05.06, 11:25 Może nieszczególnie ambitne, ale prawie wszystkie zakończenia Anne Rice. Nigdy nie wiem ani o co chodzi ani jak sie właściwie skończyło:) Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 08.05.06, 11:53 A sam niczego nie zaproponujesz? ja zazwyczaj słabo pamiętam fabułę przeczytanych książek ale kilka z nich zaskoczyło mnie (może niesłusznie). Na pewno "Zestaw do śmierci" Susan Sontag gdzie na końcu dopiero okazuje się, że wszystko to było wizją agonalną Dudusia. Również "Pod słońcem szatana" Bernanosa, "Nostromo" Conrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: booboo Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? IP: 62.29.248.* 08.05.06, 12:50 sam czy coś zaproponuję? ok Śpiąc w płomieniu - Jonathan Carroll Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 08.05.06, 13:19 "Zamek" Kafki - a właściwie brak zakończenia - no ale K. po prostu ksiażki nie skończył :). Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 09.05.06, 13:05 I bardzo dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 12.05.06, 19:53 Miałem tego "pecha", że czytałem egzemplarz, w którym było również dośc obszerne posłowie. Jak odwróciłem kartkę, w napięciu czekając na dalszy rozwój wydarzeń, i zobaczyłem wyśrodkowany wyraz "posłowie", aż mi ciśnienie podskoczyło. Byłem (i jestem) wściekły na K. No niby wiedziałem wcześniej, że on tej powieści nie skończył, ale żeby w takim momencie urywać??? Tak czy owak do Kafki mimo wszystko się nie zraziłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 13.05.06, 16:44 A ja uwazam, ze ta powiesc z natury swojej powinna zostac niedokonczona. Mam zupelnie inne doswiadcznia-zauroczyla mnie, ale czytajac NIE WIEDZIALAM, ze nie zostala dokonczona.I o dziwo uznalam to za genialne rozwiazanie-alegoria w rodzaju szuka szuka i da capo al fine:-) Nie wyobrazam sobie jak zakonczenie mogloby Zamek uczynic lepsza ksiazka-wszystko i tak zostalo powiedziane wczesniej... Nawiasem mowic, klimat to ona ma powalajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 14.05.06, 13:19 Babo, zgadzam się z tobą bezwarunkowo, że klimat powieści jest niesamowity. I zgadzam się też, że brak "zakończenia" idealnie w ten klimat się wpisuje. Tylko że ta powieść po prostu sie nagle urywa! W Procesie też nic się nie wyjaśniło, ale "zakończenie" (i to jakie!) było. Po prostu zabrakło mi jakiegoś wyrazistego finału :) Odpowiedz Link Zgłoś
szkolnydetektyw [...] 08.05.06, 15:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 08.05.06, 17:31 "Zlodziejka" Sarah Waters. Waters zreszta lubi zaskakiwac czytelnika, takze "Affinity" ma niespodziewane zakonczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 08.05.06, 19:00 "Smętarz dla zwierzaków" Stephena Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_k10 Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 09.05.06, 00:13 "Kobieta z wydm" Abe Kobo Odpowiedz Link Zgłoś
jot58ka Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 09.05.06, 12:59 Zaskakujące, ale logiczne. "Czarodziejska góra" za lapidarność. Odpowiedz Link Zgłoś
adao Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 09.05.06, 12:04 "Sklepik z marzeniami" Kinga. no żeby wężem-zabawką? i to w samego Diabła? Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 09.05.06, 13:07 Sprawa Rogera Acroyta A. Christie. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 09.05.06, 19:31 anioly i demony, naprawde nie spodziewalam sie, ze po moze malo ambitnych, ale milych w odbiorze set stronach, nagle taka porazka. no nie spodziewalam sie az tak tragicznie tandetnego zakonczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
krowa_w_kropki Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? 10.05.06, 13:48 Przez długie lata nie mogłam pogodzić się z zakończeniem "Tristana 1946" Kuncewiczowej i nie dawało mi ono spokoju. Teraz wiem, że konsekwentnie wynikało z treści całej ksiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W105N4 Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? IP: 62.233.187.* 10.05.06, 15:35 gra szklanych paciorkow - hesse (zakonczenie nr1 - bezkonkurencyjne) kocia kolyska - vonnegut rozpoznanie wzorca - gibson --------------------------- na koncu konca widac poczatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? IP: 212.126.17.* 12.05.06, 11:32 M. Huberath- Gniazdo swiatów J. Carroll - Kraina Chichów S. Waters - Złodziejka R. Cook - Mutant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: booboo Re: najbardziej nieoczekiwane zakończenie? IP: 62.29.248.* 12.05.06, 16:41 czesc monika_kot... znowu tu... śpiąc w płomieniu... kiedy do drzwi nagle puka..... ale ciiiiiii...... Odpowiedz Link Zgłoś
marquis John Fowles 12.05.06, 19:56 "Mag" i "Larwa" (ta ostatnia już w połowie była jednym wielkim nieoczekiwanym rozwjoem wypadków). A z innego rodzaju zaskoczeń, to taki "Apokryf Agłai" Sosnowskiego - nikt mi nie powiedział, że ten pan lubi SF. ja tu sobie piekną historię miłości czytam, samo życie i w ogóle, aż tu nagle jak obuchem w łeb: ROBOTYKA!!! Takim sposobem przeczytałem pierwszą powieść SF ;))) Mimo wszystko, byłem zachwycony. PS. Ale SF nadal nie czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: John Fowles IP: *.icpnet.pl 12.05.06, 21:15 Hek marquis! Sweietnie że napisales o tej książce bo zupełnie wyleciala mi z głowy. Tak "Apokryw Agłai" ma rewelacyjne zakończenie i ten zwrot akcji kiedy pozornie historia o miłości okazuje się zupełnie inną książką! A jeśli jesteśmy przy SF to swego czasu z polskiej fantastyki powaliły mnie zakończenia "Kontaktu" Gabrieli Górskiej i "Bogowie naszej planety" Szymańskiej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś