Dodaj do ulubionych

Ciąża nieświadoma

21.09.10, 11:18
Okazuje się, że wiele kobiet było w ciąży i do dziś nie wie o tym -

"Należy pamiętać, że nie wszystkie zarodki zdołają zagnieździć się w ścianie macicy. Często zapłodniona komórka jajowa jest usuwana z organizmu kobiety po kilkunastu dniach. W takim wypadku kobieta nie jest najczęściej świadoma tego, że była w ciąży - właśnie dlatego, że tak wczesna ciąża nie daje objawów. Szacuje się, że nawet 1/3 zarodków obumiera podczas DRUGIEGO tygodnia po zapłodnieniu.
Obserwuj wątek
    • mantis_after_dinner Re: Ciąża nieświadoma 21.09.10, 12:09
      Ja bym raczej powiedziala ze 1/3 ma szanse zostac.

Dosyc latwo to wydedukowac: skutecznosc IVF to jakies 25%-30%, a przeciez tam zarodek juz jest i nawet jest w macicy. Aby doszlo do ciazy musi 'jedynie' sie zagniezdzic i wytrzymac jakies tydzien. Udaje sie to w 1/4 - 1/3 przypadkow.
      Std prosty wniosek ze w 70% sie to nie udaje.

Tylko co? to jakis news dnia mial byc?
      • loppe Re: Ciąża nieświadoma 21.09.10, 12:23
        Cóż, przecież poważnie traktujemy "być w ciąży", a jak się okazuje nawet nie mamy zdefiniowanego tego pojęcia
        • mantis_after_dinner Re: Ciąża nieświadoma 21.09.10, 12:29
          Kto nie ma ten nie ma.

Ja tan powaznie traktuje kazda ciaze od 12 tygodnia wzwyz. Wczesniej to raczej palcem na wodzie pisane ...
          • loppe Re: Ciąża nieświadoma 21.09.10, 12:36
            :)

a mnie jakoś kręci że bardzo prawdopodobne jest że zapłodniłem znacznie więcej niż mi się do dziś wydawało i to jest dla mnie news
    • vitek_1 Re: Ciąża nieświadoma 21.09.10, 12:42
      Nie mówcie o tym głośno bo zaraz kościół z pisem powołają jakiś Komitet Obrony Zarodków a parlament przegłosuje odpowiednią ustawę :)
      • brak.polskich.liter Re: Ciąża nieświadoma 21.09.10, 12:57
        I co? Uroczyste pochowki tamponow, te sprawy?
        W kazdym zenskim kiblu mini-pomnik trrrrragicznych podpasek?
        "Twoj Mooncup grobem niewiniatek?"
        Czad :D
    • magnolia59 Re: Ciąża nieświadoma 21.09.10, 13:55
      No chyba, ze tabletki biorą...nie ma owulacji to nie ma czego zapłodnić to nie ma sie nawet co zagnieżdżać...
    • m00nlight Słabo... 21.09.10, 16:48

nic odkrywczego.

A mialam nadzieje ze to będzie o tych ciążach o ktorych kobiety (i reszta gawiedzi) dowiadują się w momencie porodu ;)

Bo są takie przypadki!

Ba, nawet mialam jeden taki w sąsiedztwie mieszkając dawniej w bloku- gruba baba po 40stce myslala ze ma menopauzę i zaliczyla wielkie zdziwko, gdy z bolami brzucha udala sie do szpitala gdzie stwierdzili ze to porod i ciąża na oko 8 miesiąc ^^

BTW to o czym piszesz to nic dziwnego- moj lekarz mowil że generalnie z ciąży można się zacząć cieszyć najwczesniej w 6 tyg, gdy na usg widac ze bije serce. Do tego czasu może byc tzw 'puste jajo płodowe' ktore przestalo się rozwijać i obumarło. Różnie może byc.
      • loppe Re: Słabo... 21.09.10, 19:00
        No wiesz, kobiety pewnie więcej o tym wiedzą. Ale wydaje mi się, że wiele kobiet również nie wie że były prawdopodobnie w ciąży parę razy więcej niż im się zdawało.

Ty się akurat dobrze orientujesz.
        Czyli - ważne pytanie - do 6. tygodnia profesjonalne przerywanie ciąży przez zainteresowaną parę nie ma większego sensu, dopiero po 6. tygodniu?
        • sofi75 Re: Słabo... 21.09.10, 21:41
          do 6. tygodnia to rzadko ktora wie ze jest w ciazy :)

Co do tego serduszka - tak sie kiedys mowilo. Teraz sprzet USG wykrywa bicie serca o wiele wczesniej niz 10 lat temu i nie jest to zadna gwarancja. Tak wiec poczekalabym z ta radoscia.

U mnie serce bilo za kazdym razem, a ciaza zakonczyla sie w 12 tc - i co?
          • loppe Re: Słabo... 21.09.10, 21:52
            > do 6. tygodnia to rzadko ktora wie ze jest w ciazy :)

Sofi, nie jestem ekspertem, lecz wydaje mi się że wiele pań wymiotuje z rana już po 2 tygodniach i zaraz po tym idzie po próbę ciążową? Nie mówić o typowym a dającym do myślenia braku miesiączki - też po 2 tygodniach od zapłodnienia średnio.
            • sofi75 Re: Słabo... 21.09.10, 21:57
              juz po 2 tygodniach od czego?

Wiesz - ja tam sie zorientowalam w 7 :)

A z tym wymiotowaniem to bym nie przesadzala :)
              • loppe Re: Słabo... 21.09.10, 22:00
                no chodzi o 2 tygodnie bycia w ciąży oczywiście (vs. 6 tygodni)...
                • e.i.t.h.e.l Re: Słabo... 22.09.10, 00:31
                  Są kobiety, które nie mają mdłości, są też takie, które jeszcze po zapłodnieniu dostają czegoś na kształt okresu, a są też i takie, które nie notują kiedy ten okres być powinien i w sumie mogą dopiero po 1.5 mies. zauważyć, że coś jest nie tak :)
        • sofi75 loppe - odpowiadajac na Twoje pytanie 22.09.10, 08:56
          Czyli - ważne pytanie - do 6. tygodnia profesjonalne przerywanie ciąży przez zainteresowaną parę nie ma większego sensu, dopiero po 6. tygodniu?

Miedzy 4 a 12 tygodniem obumiera jakies 30% ciaz - to czesciowo odpowiada na Twoje pytanie.

Do 9 tc mozna ciaze przerwac farmakologicznie - nieco traumatyczne przezycie, ale ...
          Po 9 tc niestety trzeba sie wysilic na powazniejsza interwencje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka