mojemail3
02.10.13, 10:40
Do otwarcia tego wątku natchnęła mnie wypowiedz Kitty, jej "off-top" gejowski i pytanie, na jakich mężczyzn wyrosną dzisiejsi kilku i nastolatkowie.
Mnie też żywo ten problem interesuje i dotyczy, tak więc:
Trochę poszukałam i natknęłam się na taką oto publikację ( proszę o wybaczenie wszystkich przeciwników linków;-)
www.kulturaihistoria.umcs.lublin.pl/archives/4250
cytuję fragment:
"Artykuł wyróżnia cztery sposoby rozumienia kryzysu męskości, obecne w myśli socjologicznej, psychologicznej, kulturoznawczej i filozoficznej. Zgodnie z pierwszym rozumieniem, kryzys wynika z obowiązywania równocześnie dwóch wzorów kulturowych męskości: tradycyjnego i nowego. Zgodnie z drugim podejściem, kryzys męskości jest ściśle powiązany z kryzysem heteroseksualizmu. Trzecie podejście charakteryzuje kryzys męskości jako proces zaniku męskości. Czwarte ujęcie zaprzecza występowaniu kryzysu(...)"
Czy to nie jest tak,że na przełomie wieków XIX/ XX kobiety zakładały garnitury i paliły cygara, bo bycie mężczyzną było wtedy łatwiejsze i atrakcyjniejsze, a dzisiaj łatwiej być kobietą? ( w cywilizacji zachodnio-europejskiej)
Jeśli się powtarzam, lub ujęcie tematu jest zbyt uproszczone i naiwne, proszę o storpedowanie błyskotliwymi wypowiedziami, chętnie się wyedukuję w tym temacie...