Dodaj do ulubionych

Olanzapina

02.06.12, 04:13
Mam pytanie, czy ten lek działa szybko? Bliska mi osoba ma chyba manię, robi rzeczy, których normalnie by się wstydził. Skupiony na sobie i w razie zadania pytania, rozmowy, która mu się nie podoba reguje natychmisst agresją. Jeździ po mieście rowerem obwieszony różnymi przedmiotami, zaczepia ludzi, jestem przerażona. Jeszcze trochę a ja nie wytrzymam.
Obserwuj wątek
    • dr.zabba Re: Olanzapina 03.06.12, 19:39
      Na mnie zadziałał b.szybko. Zwalił z nóg, zapadłam w kilkunastogodzinny sen i obudziłam się bez tego szaleńczego napędu... Paru tygodni wymagało, żeby znikneły nieprawidłowości w myśleniu i postrzeganiu. Ale napęd został stępiony niemalże natychmiast.
      • mala03 Re: Olanzapina 03.06.12, 22:18
        A jaką dawkę brałaś? Mąż powinien brać 50 mg, ale bierze 25crying
        • dzedlajga Re: Olanzapina 03.06.12, 23:40
          Też żywiłam się olanzapinką, ale już nie pamiętam dawek (coś mi się kołacze 5-10mg), ale brałam w pakiecie z depakiną i walczyłam z sennością.
          Pewne jest jedno: na początku leczenia duże dawki, później można zmniejszać.

Co do indywidualnej dawki, to wszystko zależy od osoby - jak stwierdziła doktor podczas ostatniej hospitalizacji, ja szybko reaguję na leki, więc mogę brać mniejsze dawki.
        • dr.zabba Re: Olanzapina 04.06.12, 19:20
          > A jaką dawkę brałaś? Mąż powinien brać 50 mg, ale bierze 25crying

Oj, to chyba o kwetiapinę chodzi... 50 mg olanzapiny to byłaby astronomiczna dawka. Daje się 5 - 10 - 20 mg... Ja w ostrej manii dostałam pierwszą dawkę 10 mg.
    • lolinka2 Re: Olanzapina 03.06.12, 23:22
      mój lekarz, gdy zgłaszałam górkę, mawiał "To wyjmij z szafki olanzapinę i powąchaj... a jak nie przejdzie, to poliż. W ostateczności 1/8 tabletki weźmiesz".
      Na mnie działała jak chloroform. Trup na kolejne kilkanaście godzin.

---
      Ad maiorem interpret(ation)is gloriam smile
      • minic05 Re: Olanzapina 04.06.12, 05:58
        A czy po Olanzapinie występuje przyrost masy ciała?
        • lolinka2 Re: Olanzapina 04.06.12, 14:10
          tzw. carbohydrate craving, czyli po naszemu "wpier^&*%czka na słodycze" smile owszem występuje - podobnie jak po większości leków psychiatrycznych.
          • dzedlajga Re: Olanzapina 04.06.12, 16:30
            ja to miałam po rispolepcie, po olanzapienie nie, choć mimo to przytyłam. Ale również na olanzapinie udało mi się ładnie schudnąć. Choć dzięki beznadziejnym nawykom ale tym razem na zupełnie innym leku, znów przytyłam, co widać poniżej.
            • dr.zabba Re: Olanzapina 08.06.12, 20:31
              skąd wziąć takie liczydełko? ważę 88, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • ledwonw Re: Olanzapina 11.06.12, 18:42
      jest odpowiedz na podobnym ->
      [ url="www.psychiatria.info.pl/forum/viewtopic.php?p=95634&sid=be2d28f19f1797a5256485b92faf74be#95634" ] FORUM [/url]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka