lajla.l 11.02.13, 15:51 witajcie! od prawie 2 lat biore kombinacje lekow lamitrin+ketrel odpowiednio 50 i 100 mg. czy wie ktos z was moze ile czasu musi minac miedzy odstawieniem lekow a zajsciem w ciaze? jakis link gdzie znajde info. dziekuje! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
za_mszowe Re: planowanie ciąży 12.02.13, 20:49 spokojnie, nikt pewnie nie był w identycznej sytuacji. mnie np. "na zaś" straszą ciążą na lamotryginie, w najgorszym wypadku. a co na to Twoi lekarze prowadzący? Odpowiedz Link
madau Re: planowanie ciąży 14.02.13, 18:08 ja mam troche inaczej bo choruje na schizofrenie i biore kwetiapine 900. Ale mialam problem podobny do Twojego majac nagle silne instynkty macierzynaskie ( niestety naturalnie nie moge zajsc w ciaze). Bylam w szpitalu i pytalam sie czy mozna polaczyc schizofrenie i ciaze i dostalam odpowiedz ( od naprawde fachowcow) ze sa leki na ktorych ciaze mozna poprowadzic niemalze ksiazkowo. Niestety nie powiedzial jakie. Ale dal przyklad dziewczyny, ktora akurat byla w szpitalu i miala kilkuletniego synka. Ona chorowala na schizoafektywnosc i ciaze prowadzil jej wlasnie t(ejn moj szpitalny psychiatra wspolpracujac z ginekologiem. Niestety wlasnie "wychodzilam", nastepnego dnia ze szpitala i nie zdarzylam sie zapytac co brala. Ale wiem ze takie leki sa. Odpowiedz Link
za_mszowe Re: planowanie ciąży 14.02.13, 20:05 lamotryginę zdaje się, liberica brała podczas ciąży (proszę poprawcie mnie, jesli wprowadzam w błąd). Odpowiedz Link
lolinka2 Re: planowanie ciąży 15.02.13, 13:33 1) leków NIGDY nie odstawia się bez współpracy (ścisłej) z lekarzem prowadzącym 2) zawczasu zorganizuj dostęp do ginekologa, który orientuje się w problematyce chorób psychicznych i jest gotów współpracować z psychiatrą 3) dobry psycholog (dostęp telefoniczny całodobowy) mile widziany 4) jeśli psych prowadzący jest na tak - można odstawiać i planować ciążę co do leczenia w czasie ciąży www.psych.waw.pl/dokumenty/12.pdf Odpowiedz Link
nastylolo Re: planowanie ciąży 05.11.14, 23:33 hej! i jak poszukiwania informacji? szukam dokładnie tych samych jeśli możesz się podzielić - byłbym wdzięczny Odpowiedz Link
iunae Re: planowanie ciąży 07.11.14, 08:20 Hejka Ja miałam sobie spokojnie własnym rytmem odstawiać kwetaplex i lamilept wcześniej brałam jeszcze, troszkę na życzenie, fluoksetynę, ale odstawiłam od razu, jak pojawiła się myśl o dziecku, żeby zobaczyć, czy to nie czasem jakiś hipomaniakalny zryw Brałam 200 lamo rano - 50 kwetaplex przed drzemką w dzień - 150 kwetaplex na noc. Wpierw zrezygnowałam z tej 50tki i tak przez tydzień. Po tygodniu tylko 100 lamo i 100 kwetiapiny. Później co tydzień schodziłam niżej. Jestem już prawie miesiąc bez leków. Na początku miałam problemy z zasypianiem (i to duuże). Teraz się w miarę uspokoiło. Tylko czekać na dwie kreski. Podobno hormony ciążowe są w stanie ochronić przed fazą depresyjną, natomiast trzeba się spodziewać mega nawrotu po porodzie. Tyle wiem od moich dwóch lekarzy, mam nadzieję, że pomogłam Odpowiedz Link
jasminka28 Re: planowanie ciąży 09.11.14, 21:37 Ja planowałam i odstawiałam lamitrin przez 3 miesiące...jeszcez byłam na jak pojawiły sie dwie kreskiJestem w 5 miesiącu to moja pierwsza ciąża ale jestem mega szczesliwa. Powodzenia życzę Odpowiedz Link
iunae Re: planowanie ciąży 05.02.15, 15:49 Hejka Jasminko, ja tak typowo mam do Ciebie pytanie. Jakie dawki lamo brałaś w ciąży i czy jakoś Ci zaszkodziły? Mi się jeszcze nie udało (myślałam, że to szybciej wyjdzie... z synkiem udało się od pierwszego kopa), a zaczynam się rozsypywać, niestety Odpowiedz Link