Dodaj do ulubionych

ChAD - okres remisji

16.12.13, 12:00
Witajcie. Mam zapytanie o okresy remisji w Chad, bo z punktu widzenia "książkowego" jest naprawdę różnie, są i tacy, co o remisji mogą jedynie pomarzyć. Z drugiej jednak strony mój psychiatra zarzekał się, że zna osobę z remisją już 18 letnią i nie zanosi się na zmiany. Oczywiście ciągle bierze leki - podstawą w tym przypadku ma być lit.(nie psychiatra, tylko jego pacjent wink )
A jak sprawa wygląda w Waszych ogniskach domowych?
Sama miałam 2,5 roku względnej stabilizacji. Teraz wyszłam z dołka i szczerze liczę na dłużej wink
Podzielcie się proszę doświadczeniem, bo mój ChAD jest jeszcze młody i chce wiedzieć więcej o swoim gatunku wink
pozdrawiam- czarnanocna
Obserwuj wątek
    • lisek.chytrusek Re: ChAD - okres remisji 16.12.13, 18:59
      Po wprowadzeniu litu miałam pół roku remisji (najdłuższa od początku choroby) - właśnie się skończyło i znów wpadłam w dołek, ale nie tak strasznie głęboki, jak to drzewiej bywało.
      Ale znajomy lekarz rodzinny ma pacjenta, który od 30 lat bierze lit i jest kompletnie zaleczony, żyje normalnie.
      No i podobno 30% chorych to idealni "biorcy" litu, nigdy już nie mają nawrotów. I trzeba mieć nadzieję, że się do tych 30% należy smile
      • czarnanocna Re: ChAD - okres remisji 16.12.13, 19:51
        lisek chytrusek, wolałabym, aby było odwrotnie wink 70% biorców nie ma nawrotów wink jednakowoż nie tracę nadziei, że nastąpi przełom w naszej sprawie i jakiś geniusz - psychiatra ogarnie terapię, lub inny dajmy na to naukowiec odkryje w lasach równikowych jakąś cudowną roślinę, że choroba stanie się uleczalna - coś się w mózgu zablokuje czy co? Czy leczenie laserem? smile takie tam fantazje. Sama będę się starać wspomagać hamowaniem, czyli w stanach maniakalnych, hipomaniakalnych nie zaganiać się, wyhamowywać. Będę chciała latać? Siądę. Będę chciała zrobić 1000 rzeczy? - Poleżę z książką. I zobaczę, czy to w ogóle możliwe smile
        • eulalia11 Re: ChAD - okres remisji 30.12.13, 00:08
          Mój m. nie ma nawrotu od sierpnia 2012, nie bierze litu ale "depakine" (jakoś tak to się nazywa) i setraline
          • czareg Re: ChAD - okres remisji 30.12.13, 16:33
            Najdłużej - teraz=4,5 roku.
            Początkowo depakina, od 3 lat lamotrygina.
            w 2002 w IPiN poznałem faceta w pierwszej depresji po 16 latach remisji. Był na licie (w latach 80 nic innego nie było).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka