arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 26.10.14, 21:30 Czuję się jakby moje ciało żyło, a mózg został wyłączony Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 27.10.14, 07:50 Powiem Ci, że kiedyś na Lerivonie czułam tylko połowę ciała. Co rusz sprawdzałam, czy mam prawą rękę. O pustce w głowie nawet nie warto wspominać. Z trudem radziłam sobie z przejazdem komunikacją miejską. Teraz to tylko wspomnienie. Arsen: CIERPLIWOŚCI Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 27.10.14, 17:23 Zastanawiam się nad odstawieniem... Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 27.10.14, 18:38 Jeśli odstawienie to tylko w porozumieniu z lekarzem. Macie też tak jak ja,że mało siły człowiek ma?Chwilami wrażenie jakbym mial zaraz sie przewrócić z bezsilności.Jest to zauważalne zwłaszcza podczas pracy fizycznej.Do tego czasem takie jakby zawroty głowy i w czasie chodu wrazenie,że sie idzie krzywo-ciężko to wytłumaczyć. Hm? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 27.10.14, 18:48 Żaden psychiatra nie odstawi leków. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 27.10.14, 19:35 Czasem sam mam wrażenie że skutki uboczne leków przewyższają objawy choroby. Ale czy warto odstawiać? Jeśli tak to dojsc do porozumienia z lekarzem zeby jakoś stopniowo ograniczać dawkę np bo nagłe odstawienie źle się kończy-wiem po sobie Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 08:19 dwubiegunowiec napisał(a): > Czasem sam mam wrażenie że skutki uboczne leków przewyższają objawy choroby. Mam wykrystalizowany stosunek do leków i ich skutków ubocznych: tak bardzo boję się depresji, że wolę wszystko inne, co mnie przed nią jako tako chroni. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 10:29 A ja bardzo boję się tego bezczucia Okropny stan. Chociaż droga avi_co mam jakieś uczucia wiesz? Bo to że mnie wszystko drażni ,to rozdrażnienie to jest jakieś uczucie?Nie wiem co o tym myśleć.Zastanawiam sie nad ostawieniem któregoś z leków. Myślę,że Fluanxol może na mnie źle działać. lit,mirtazapinę i citalopram bym póki co może zostawił. Muszę zacząć coś robić,nie mogę tkwić w tej bezczynności,koszmarnie się czuję.Ciężko mi wykonać jakąkolwiek czynność, jest taka niechęć do jakiegokolwiek działania. Kyoś z tego forum pisał ,że po SSRI ma takie objawy ze nic sie nie chce robić,ogólna niechęc do działania, może na mnie te SSRI też tak działają? Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 12:12 dwubiegunowiec napisał(a): > A ja bardzo boję się tego bezczucia Okropny stan. Wiem. > mnie wszystko drażni ,to rozdrażnienie to jest ja > kieś uczucie?Nie wiem co o tym myśleć. Z cała pewnością coś czujesz. Zastanawiam się, czy nie popadłeś w stan mieszany: trochę depresji, trochę manii. > Zastanawiam sie nad ostawieniem któregoś > z leków. Myślę,że Fluanxol może na mnie źle działać. lit,mirtazapinę i citalopr > am bym póki co może zostawił. Muszę zacząć coś robić,nie mogę tkwić w tej bezcz > ynności,koszmarnie się czuję.Ciężko mi wykonać jakąkolwiek czynność, jest taka > niechęć do jakiegokolwiek działania. Kyoś z tego forum pisał ,że po SSRI ma tak > ie objawy ze nic sie nie chce robić,ogólna niechęc do działania, może na mnie t > e SSRI też tak działają? Czy potrafisz twardo przedstawić lekarzowi swoje racje? Niechże pomyśli, jak zmienić Ci koktajl. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 13:50 Wizytę dopiero będę miał koło 10 grudnia. Powiem wtedy lekarzowi co mnie trapi,choć mówiłem mu już do tej pory i nic nie poradził.Raz już chciałem zmienić lekarza i źle się to skończyło bo jak ten "nowy" pocudowal z lekami to mało co na oddziale nie wylądowałem,ba sam już chciałem tam jechać.Tak więc pokornie wróciłem do dotychczasowego lekarza i tak tkwię w tym bezczuciu;/ avi_co jakie masz doświadczenia z lekami które zażywam? Odliczając mirtazapinę,bo po niej mi ani lepiej ani gorzej- co możesz powiedzieć o flupentiksolu?citalopramie i ogólnie o SSRI-jak je tolerujesz i czy próbowałaś jakiejś alternatywy do SSRI-jakiej i jak tolerowalas? Mam wrażenie ,że blisko jest do tego żeby polepszyć to wszystko,ale wraz yto nie jest to co być powinno. Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 15:21 dwubiegunowiec napisał(a): > avi_co jakie masz > doświadczenia z lekami które zażywam? Odliczając mirtazapinę,bo po niej mi ani > lepiej ani gorzej- co możesz powiedzieć o flupentiksolu?citalopramie i ogólnie > o SSRI-jak je tolerujesz i czy próbowałaś jakiejś alternatywy do SSRI-jakiej i > jak tolerowalas? Nie znam Twojego zestawu leków. Sama zażywam lit, tegretol i olanzapinę. Nie dociekam nawet, z jakiej grupy są to leki. O mój koktajl troszczy się lekarz Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 15:46 O mój też,ale dlaczego ciągle jest mi źle,nie mogę swojego miejsca odnaleźc,mało aktywny jestem,tylko bym leżał;/ tak mialas w tym bezczuciu też? Okropnie mnie to męczy,nie wiem ile jeszcze dam radę wytrzymać. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 15:48 to spłycenie afektu mnie zamęczy całkiem;/ Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 15:58 Coś Ci poradzę; zarzuć literaturę przedmiotu. Zamiast tego zacznij prowadzić dziennik choroby. Przekonasz się, że nie każdy dzień jest tak samo zły. Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 15:55 dwubiegunowiec napisał(a): > dlaczego ciągle jest mi źle,nie mogę swojego miejsca odnaleźc,mał > o aktywny jestem,tylko bym leżał;/ tak mialas w tym bezczuciu też? Oczywiście. > Okropnie mni > e to męczy,nie wiem ile jeszcze dam radę wytrzymać. Chcesz wylądować w psychiatryku? Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 19:12 Do szpitala za żadne skarby nie pójde,boję się tego.Tylko bardzo ciężko mi przychodzi wykonywac codzienne czynności a jeszcze ciężej komunikowanie sie z ludźmi, gdy jest teraz spłycenie afektu.Dziennik choroby- hmmm może i spróbuje go prowadzić bo kązdy dzień wydaje się być tak samo beznadziejny. Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 07:14 Zmęczenie ciągle mi towarzyszy. Czasem jest lepiej, wtedy podciągam ogony, ale na ogół mnie odstępuje. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 01:23 www.youtube.com/watch?v=8NjbGr2nk2c dla wszystkich maniaków Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 16:37 Kochani moja koleżanka dała mi rozwiązanie do braku myśli u mnie. Czy jeśli byłem w szpitalu 3 miesiące i nic nie robiłem dosłownie, patrzyłem tylko w ściany i zadręczałem się to możliwe jest, że moje myślenie się wyłączyło, bo ja jakoś w to wątpię. Powiedziała, żebym zaczął czytać to ma mi pomóc w myśleniu. Ja raczej upieram się, że to jest wina jakiegoś leku. Co wy o tym myślicie? Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 18:57 Moim zdaniem nie ma wyłączenia myślenia i nie jest to kwestia leków. To po prostu faza choroby,która minie.Tak sobie tłumacz.Też to w tej chwili przechodzę.Wszystko jest przejściowe a książki i owszem czytaj na pewno nie zaszkodzą-ja obecnie czytam Kod Leonarda da Vinci Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 20:13 Nie ma? To dlaczego mam totalną pustkę w głowie i brak myśli? Myślisz, że sobie to wymyśliłem? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 20:23 Co byście zrobi: czekali aż to przejdzie czy zgłosić się do lekarza. Ten stan utrzymuje się od ok.września. Myślałem, że to jest taka pustka po szpitalu i przejdzie z czasem ale to się ciągnie do dziś i mam tego dosyć. Odpowiedz Link
za_mszowe Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 20:33 zacznij coś robić, choćbyś miał się do tego zmuszać. znajduj sobie jakieś zajęcia poza pobytem w ośrodku dla osob z podobnymi mocno przewleklymi problemami. nie odstawiaj leków - możesz zmniejszyć dawki w porozumieniu z lekarzem. poza tym, miales dosyc inwazyjną próbę samobójczą wiele lat temu, mogły zostać jakieś mikrouszkodzenia mózgu i być może leki nie działają w 100% idealnie. Ale zajmij się czymś poza czytaniem tekstów o chorobie w internecie. zmiany zachodzą z czasem - pamiętam Twoje posty z września i było znacznie gorzej, uwierz Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 20:44 Myślę, że nie mam raczej jakichś uszkodzeń mózgu, gdyż miałem robioną tomografię oraz rezonans magnetyczny. Czaszka nie została naruszona. Napisałem maila do lekarza... Odpowiedz Link
armeno77 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 22:21 Witam cie arsen chetniej cie pomoge o ile bedzies chcial juz cie kiedysz pisalem. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.10.14, 22:32 Na czym miała by polegać Twoja pomoc? Odpowiedz Link
armeno77 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 29.10.14, 14:29 Dam cie namiar swietniego lekarza nawet jak chcesz moge jechac z toba.widze kolego ze czasamy nie dajesz rade.cie swietniej rozumie tez mialem podobna.ja zanim trafilem do tego lekarza odwiedzalem kilkanascie moze i kilkadziesiat lekarzy za granica tez Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 29.10.14, 19:03 Myślę, że mam bardzo dobrego lekarza. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.10.14, 19:09 Źle nawet bardzo zastanawiam się czy te leki już mi mózgu nie uszkodziły? Może dlatego mam taką pustkę? A co u Ciebie? Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 01.11.14, 11:23 Też mam pustkę.Spokojnie musisz przez to przejśc. Gdy masz chwile zwątpienia pomyśl, że ja mam podobne problemy to będzie Ci raźniej Czytałem,że chcesz leki odstawiać.To Twoja decyzja, ale musisz podjąc ją świadomie bo może mieć różnorakie skutki.Wszystko minie tylko trzeba czasu.Trzymaj sie!!! Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 29.10.14, 07:53 arsen92 napisał(a): > Powiedziała, żebym zaczął czytać to ma mi pomóc w myśleniu. Bardzo dobra rada. Ja dorzucę, abyś zaczął od książek o prostej fabule. Może jakiś lekki kryminał, a może coś, co już kiedyś czytałeś? Nawet czytanie mechaniczne, bez zrozumienia i ogarniania całości, potrafi pięknie zasypywać czarną dziurę w mózgu. Odpowiedz Link
za_mszowe Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 29.10.14, 08:25 może sięgnij po komiksy? ostatnio mam niechęć niemal do wszystkiego, ale odkurzyłam pięknie ilustrowane Persepolis (tłumaczenie na PL chyba<?> nie wyszło, ale jest film) Odpowiedz Link
39.a Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 29.10.14, 16:31 też polecam film, cudna postać dziewczynki. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.10.14, 19:58 Żałuję tylko, że psychotropy zniszczyły mi życie i , że zacząłem brać to g**** Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.10.14, 20:42 Zatem rzuć to g...o. Zobaczysz, co odzyskasz. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.10.14, 21:08 Myślę, że mogę wrócić do normalnego stanu sprzed kilku lat. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.10.14, 21:10 Większość myśli, że te leki to jest jakiś złoty środek na wszystkie problemy, a każdy zdycha. Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.10.14, 21:14 Ja właśnie dzięki lekom nie zdycham, a świadomie rozwiązuję swoje problemy. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.10.14, 21:12 Jeszcze chciałbym zapytać o jedną kwestię. Większość ludzi odstawiało leki z dnia na dzień albo bardzo szybko i źle na tym wychodziła, a jakby odstawić bardzo ale to bardzo powoli stopniowo pod kontrolą? Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.10.14, 21:17 Kontrolę odstawienia leków może zapewnić Ci tylko lekarz. Jeśli chcesz odstawiać leki bez jego pieczy, rób to naprawdę powoli, stopniowo zmniejszając dawki. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.10.14, 21:31 Mam pewnego lekarza, który jest psychiatrą oraz psychoterapeutą i myślę, że mógłby się tego podjąć. Nie mogę się cały czas pogodzić, że mam to cholerne zaburzenie nastroju Słyszałem od wielu ludzi jak to się kończyło takie odstawianie ale nie wiem co zrobię... Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 01.11.14, 08:11 Wymogłam na lekarzu zgodę na odstawienie litu. W efekcie wylądowałam w szpitalu. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 01.11.14, 12:14 Jak się czułaś po odstawieniu litu? Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 01.11.14, 12:55 Całkowicie przestałam fizycznie funkcjonować. Godzinami leżałam i gapiłam się w sufit. Nabrałam przekonania, że jeśli mój stan się nie poprawi, pozostanie mi ostateczne wyjście. W szpitalu postawili mnie na nogi. Pierwsze, co zrobiono, to znów ustawiono mnie na licie. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 01.11.14, 13:30 Doskonale wiem co mnie czeka, gdy odstawie leki. Głęboka depresja lub ostra mania. Zastanawiam się tylko co powoduje obecny stan w, którym jestem. Czy leki czy choroba? Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 02.11.14, 12:33 Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie-gleboka depresja badz ostra mania.Ja eż często sie zastanawiam co to powoduje, ze sie czuje jak sie czuje. Jak jest u Ciebie z libido? Mnie to dziwi ze wgl nie interesuje mnie teraz płeć przeciwna.Nie przebieram nogami jak widze piękną kobietę i tak samo zachowuje sie przy kobietach jak i przy facetach. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 02.11.14, 13:41 Kiedyś miałem duże libido nawet bardzo ale teraz nic tak samo jak u Ciebie. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.11.14, 15:17 Byłem dzisiaj u lekarki i zmniejsza mi Gabapentyne, chce ją odstawić. Planuje, żebym został na licie i olanzapinie. Miałem już dosyć tego stanu. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 06.11.14, 18:33 To Ty w końcu u dra Święcickiego sie leczysz czy u jakiejs innej lekarki?Jak samopoczucie? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 06.11.14, 18:46 Wiesz co nie mogłem już wytrzymać tym stanie co byłem, więc udałem się do mojej byłej lekarki i odstawia mi Gabapentyne. Święcicki nie miał już terminów na ten rok, więc mnie miałem wyjścia Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 06.11.14, 19:09 Będzie dobrze.Aby do Nowego Roku,dni będą coraz dłuższe i będzie coraz lepiej Odpowiedz Link
ditta12 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.01.15, 08:04 lit czy nie lit pustka jest dalej. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 09.11.14, 02:07 Jestem na zmniejszonej dawce gabapentyny i mam problemy ze snem Chyba wrócę do tego leku. Myślicie, że po tygodniu mogło się coś wydarzyć? Odpowiedz Link
ditta12 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 09.11.14, 10:31 Przepraszam,że się wtrącę,ale..... Strasznie gadatliwe towarzystwo jesteście. Nie wstyd Wam? Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 09.11.14, 13:50 Jak jest problem to trzeba rozmawiac Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 09.11.14, 12:04 Odczekaj jeszcze,jak się nic nie zmieni to kontakt z lekarzem.Po tygodniu już można odczuć w kościach zmiany Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 21.11.14, 11:27 wiesz co,jakby trochę lepiej,taki bardziej żywy się zrobiłem.poza tym postanowiłem ze zmieniam lekarza bo do obecnego stracilem juz zaufanie.po 20 grudnia dopiero mam wizytę.wgl kusi mnie żeby te leki całkiem w cholerę odstawić i wtedy może nie byłoby tylu skutków ubocznych m.in. libido spadek,problemy z pamięcią itp.A jak ty sie czujesz? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 21.11.14, 11:54 Kiepsko znowu jestem w pustce z brakiem myśli. Powiedzcie jak u was jest z myślami? Ja mam coś takiego, że od rana do wieczora pustka i tak w kółko. To, chyba nie jest normalne. Zapominam na amen. Rozmawiałem z Profesorem ale on powiedział, żeby nie zmieniać leków. Może zmienić lekarza skoro źle się czuję. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 21.11.14, 14:50 Ja jakieś tam myśli mam,ważne,że nie ma już jak kiedyś samobójczych.Skoro tak uważasz to zrób tak jak ja-zmień lekarza skoro ten Ci nie pasuje i mu nie ufasz. A jak wygląda Twój codzienny dzień?Coś działasz czy siedzisz w domu,bo to najgorsze? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 21.11.14, 15:03 Chodzę na terapię na co dzień, będę miał niedługo pracę, więc nie jest źle. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 22.11.14, 09:33 o proszę,całkiem nieźle.Gdzie zamierzasz pracować? Odpowiedz Link
sisi7878 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 24.11.14, 10:54 witam, trafiłam na to forum przypadkiem , u mojego brata stwierdzono CHAD i dodatkowo jest uzależniony od marichuany, oczywiście nie chce sie leczyc , zawsze po wyjściu ze szpitala obiecuje że pójdzie na odwyk ,a jak jest oki to oczywiście temat umiera , czy macie pomysł jak mu pomóc albo przekonać go Odpowiedz Link
sisi7878 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 24.11.14, 10:59 dodam jeszcze ,że obecnie nie ma gdzie mieszkać nie wiem czy to go jakoś zmusi do zmiany decyzji wszyscy piszą o manii a tak naprawdę nikt tego dokładnie nie opisuje ,w każdym razie jazdy mojego brata przerażają mnie w szpitalu mają to w nosie Odpowiedz Link
za_mszowe Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 24.11.14, 12:51 jest takie forum dla członków rodzin. proszę, to link do niego: forum.gazeta.pl/forum/f,74622,CHAD_Grupa_wsparcia_rodzinom.html - nie jest publiczne, ale wpuszczają, jeśli napiszesz choć 1 zdanie o swojej sytuacji rodzinnej. tu raczej nie pisuje nikt kto znalazł się w podobnej/identycznej sytuacji jak Twój brat - ludzie na tym etapie (o tym przebiegu choroby) nie zaglądają w ogóle na fora i nie mają nawet szczątkowej świadomości na temat tego, że to jest stan przewlekły i wymaga stałej kontroli. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 29.11.14, 09:25 całkiem nieźle sie trzymam jak na obecne warunki,może dlatego,że mam wspomagaczeniedługo tj 22.12 mam wizytę u nowego lekarza,do tego co chodze stracilem zaufanie i poważanie,a jak u Cb? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 29.11.14, 14:45 Znośnie też zmieniłem lekarza i zmniejszyła mi olanzapine, bo było tragicznie. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 14:07 Witam, dawno mnie tutaj nie było ale mam pewien problem, jestem bardzo nie zdecydowany. Byłem tydzień temu u lekarza i zmniejszył mi olanzapine z 10mg na 7,5. Powodem tego była niewyraźna mowa, wrażenie otępienia, problem z myśleniem, gorsza pamięć, plamki przed oczami, usta same mi się otwierały podczas chodzenia. Na 10 mg mimo tych efektów ubocznych jak wysiadałem z metra i włączałem sobie muzykę na słuchawkach czułem muzykę, czułem się szczęśliwy, taki stan mi odpowiadał. Od około tygodnia po zmniejszeniu leku, pojawił się u mnie z rana niepokój, uczucie spadku energii oraz duży zjazd w dół. Zastanawiam się nad powrotem do poprzedniej dawki licząc na powrót tamtego stanu ale obawiam się znowu o działania niepożądane pomóżcie... Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 20:49 Arsen,widzę ,że masz podobne problemy jak ja,tez nie możesz znaleźc odpowiedniej dawki i odpowiedniego leku.Ja u mnie mam nadzieję ,że wszystko będzie dobrze jak nowego lekarza o zdanie spytam i on zadecyduje co dalej.To na jakich lekach się najlepiej czułeś? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 21:45 Wiesz co dobrze się czułem na tych lekach co brałem czyli na Licie, Gabapentynie i większej dawce Olanzapiny(10mg) Czułem się wtedy stabilnie i szczęśliwy ale miałem sporo efektów ubocznych. Teraz jestem przyklapnięty jakby depresyjnie. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 21:47 Przeczytałem też, że Olanzapina działa też przeciwdepresyjnie i jest dobra w ciężkich stanach depresyjnych i przeciw nawrotom w tej dawce. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:00 ja to juz czasami mam dośc tej choroby, ostatnio stwierdziłem że na wiosne bede probował odstawić leki bo mam doścv tych skutkow ubocznych typu małel libido,problemy z pamięcią i tp. Wierzę ze ten pieprzony Chad da sie zaleczyć,wyleczyć czy jak to tam nazwać Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:07 Nie odstawiaj leków, bo to się bardzo źle się kończy, widziałem ludzi, którzy odstawiali i było z nimi tragicznie. Wyleczyć może nie ale można wyłapać remisje. Sama avi_co z tego co pamiętam odstawiła lit i patrzyła się w sufit, bo była w tak tragicznym stanie. Może lepiej żyć z tymi skutkami ubocznymi i się dobrze czuć niż źle. Tak jak mi ktoś ostatnio powiedział nie można mieć wszystkiego. Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:14 dwubiegunowiec napisał(a): > Wierzę ze ten pieprzony Chad da sie zaleczyć,wyleczyć > czy jak to tam nazwać Z chadem można nauczyć się żyć. Przy dobrych wiatrach będzie dawał Ci kilkuletnie remisje, ale nigdy Cię nie opuści. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:20 Arsen92 ale ja sie nie czuję dobrze i mimo to biorę leki,mysle ze bez nich byłoby podobnie.to po co sie dodatkowo truć chemia?Ja chcę odstawiac nie sam tylko w porozumieniu z lekarzem,żeby mnie w tym prowadził. avi_co wiem że można żyć i pragnę tej remisji jak nie wiem co bo to bezczucie mnie zamęczy na smierć Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:24 Leczysz się prywatnie czy na NFZ? Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:28 prywatnie,do nowego lekarza umowiony jestem na 22 grudnia jak pisalem Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:31 Mogę Ci polecić fajną babkę, która zna się na Chadzie. Poczytaj opinie www.znanylekarz.pl/marlena-sokol-szawlowska/psychiatra/warszawa Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:35 mam dość tych skutków ubocznych, małe libido,płeć przeciwna mnie przestala interesować,ponadto problemy z pamięcią, wydaje mi sie ,że to przez te leki, mam nadzieje ,że lekarz sie zgodzi na wiosne to odstawiać Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:40 Może masz za dużo leków, poczytaj o tym lekarzu co Ci poleciłem. Ja też miałem mnóstwo skutków ubocznych, a teraz nie mam prawie wcale po zmniejszeniu dawki. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 22:44 No poczytam choć już wizyta zaplanowana to tu pójdę ewentualnie gdyby nie wyszlo tam. Byc może że ja mam za dużo tych leków,cholera wie,mam dośc tego wszystkiego wierzę że ten nowy lekarz pomoże bo zwariuje Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 23:00 Możesz przypomnieć jakie leki bierzesz? Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 23:02 Fluanxol brałem 1mg , zmniejszyłem na 0,5 i Citalopram 10mg teraz a wcześniej bralem 20,nawet 30. Żadnej zmiany nie zauważam ani w górę ani w dół po zmniejszeniu dawki to do cholery czy te leki wgl nie działają?czy to placebo? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 23:14 Powinieneś mieć jakiś stabilizator może lamotrygina? Nie wiem czy to jest dobry pomysł jechać na samych antydepresantach. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 23:24 oj przepraszam jeszcze do tego lit 500mg rano i 500mg wieczorem,litu nie ruszalem z dawkami jak dostalem tak biore,te dwa zmniejszylem juz ponad tydzien i nic?to placebo?nie dzialaja?jak to nazwać? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 23:30 Ja bym na Twoim miejscu był na licie i zapytał się lekarza o lamotrygine. Ile czasu już bierzesz te antydepresanty? Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 23:33 od końca sierpnia w różnych dawkach.myślisz o lamotryginie?po co dwa stabilizatory skoro już lit jest? chcialbym brac minimalne dawki brac jeśli już muszę Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 23:50 Czasem, ze względu na swoją specyfikę (częste lub bardzo częste zmiany faz), choroba wymaga stosowania kombinacji dwóch lub więcej leków. Polecam Ci poradnik droga do siebie nie wiem czy już czytałeś. Tam jest wszystko opisane prostym językiem. drogadosiebie.pl/choroba_afektywna_dwubiegunowa Poczytaj, a zrozumiesz tą chorobę Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.12.14, 23:58 Trochę czytałem ,ale mam tak słabą pamięć ,że przeczytam i dalej nie pamiętam;/ u mnie nie ma częstych zmian faz, jest tylko ciągłe bezczucie i bezsens-też je masz cały czas bo miales wczesniej? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 04.12.14, 00:03 Teraz mam raczej spadek energii i bardziej depresyjny stan. Trochę w tym wszystkim się pogubiłem. Ciągłe zmiany w dawkowaniu nie poszły mi na korzyść. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 04.12.14, 07:08 ja mam podobnie,czuję sie pogubiony w tym wszystkim i sam nie wiem już kto mi może pomóc,czuję taki ból istnienia,boli mnie to ze jestem Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 06.12.14, 13:17 Kiepsko nie mogłem spać do 3 rano i mam duży niepokój. Wracam, chyba do, większej dawki olanzapiny. A Ty jak? Odpowiedz Link
bla01 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 06.12.14, 13:56 Może po prostu za dużo tych zmian w dawkowaniu lekami. Wiadomo że leki psychotropowe albo hamują albo pobudzają pewne obszary w mózgu a czasami wręcz zatruwają. Tak było w przypadku mojego syna, gdzie leki wywoływały chorobę a nie leczyły. Powoli odstawił leki i jest dobrze od półtora roku. Miał zdiagnozowany zespół paranoidalny, póżniej CHAD- był dwa razy w szpitalu. Im więcej brał leków tym było gorzej. Należy wrócić do pierwszego epizodu i dokładnie prześledzić co ten epizod wywołało. Być może zostaliście żle zdiagnozowani a teraz męczycie się z tymi lekami. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 06.12.14, 15:46 Arsen ja z kolei dalej tkwię w tym bezczuciu,anhedonia do tego-nic nie cieszy mnie w poniedzialek ide do nowej lekarki i może ona coś pomoże,może faktycznie jesteśmy źle zdiagnozowani tak jak mówi bla01?dołączam sie do pytania co Ty na to Avi_co? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 07.12.14, 00:45 Ja jak chciałem odstawić leki to wpadłem w manie. Odpowiedz Link
bla01 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 07.12.14, 08:43 Te leki właśnie tak działają, że przy raptownym odstawieniu, raptownym zwiększaniu dawki czy tez niesystematycznym braniu powodują nawrót choroby. Przeczytaj artykuł " O lekach, które mogły być gorsze od choroby". Przez trzy lata szukałam przyczyn mani i jak się okazuje jest ich wiele, nie musi to być od razu choroba psychiczna. Mogą to być leki antydepresyjne, środki psychoaktywne, zatrucia, wszelkie nadczynności gruczołów dokrewnych, awitaminozy, neuroinfekcje, pasożyty,itd. Nikogo nie namawiam do odstawienia leków tylko do szukania przyczyn tej choroby. Mój syn miał robionych tysiące badań i każdy wynik nieprawidłowy analizowałam, bo większość psychiatrów nie zna się na tym. Nawet w szpitalu miał wyniki nieprawidłowe i nikt się tym nie przejął. Może napiszesz coś więcej o początkach swojej choroby to może coś doradzę. Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 07.12.14, 12:43 bla01 napisał(a): > Mój syn miał robionych tysiące badań i każdy wynik nieprawidłowy anal > izowałam, bo większość psychiatrów nie zna się na tym. Nawet w szpitalu miał wy > niki nieprawidłowe i nikt się tym nie przejął. Jakie to były badania i ich wyniki? Lekarze mają dobre rozeznanie jeśli chodzi i chad. Spotykają się z nim zaraz po schizofrenii. Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 07.12.14, 12:39 Chad jest chorobą bardzo niejednorodną. Każde z nas choruje inaczej. Trzeba szukać właściwej dla siebie ścieżki leczenia. Gdy zapadłam na chorobę, odrzucona efektami ubocznymi leków, zaprzestałam je przyjmować. Miałam poczucie zdrowia psychicznego, zaburzanego jedynie przez leki. W efekcie podważania diagnozy psychiatry wylądowałam w szpitalu. Od tego momentu skupiłam się na poszukiwaniu sensownego lekarza. Udało mi się za którymś podejściem. Teraz już nie śnię snów o zdrowiu, a koncentruję się, aby chad zanadto nie zaburzał mi życia. Znam moje chorowanie jak własną kieszeń, a i to potrafi mnie czasem zaskoczyć. Jestem pod opieką mądrego lekarza, do którego mam zaufanie. I jakoś to się toczy dzień po dniu. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 07.12.14, 13:27 U mnie zaczęło się od nerwicy natręctw. Później była depresja z próbą samobójczą. Jakiś czas po podaniu w szpitalu leku przeciwdepresyjnego wpadłem w hipomanie. I stąd to rozpoznacie. "Nieumyślne wywołanie fazy hipomaniakalnej przez podanie leku przeciwdepresyjnego wskazuje na pewną ukrytą skłonność do dwubiegunowości" - prof. Łukasz Święcicki Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 07.12.14, 13:29 avi_co czy 10mg olanzapiny to jest dużo? Odpowiedz Link
bla01 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 07.12.14, 16:41 Morfologia krwi z rozmazem - gdzie miał znacznie podwyższone leukocyty i eozynocyty. Z witamin- awitaminoza witaminy D3. Minerały- podwójnie podwyższone żelazo, niedobór cynku. Być może były to skutki uboczne leków. Nie brał regularnie leków .Po neuroleptykach zawsze miał silną depresję. Zwiększał dawki bez porozumienia z lekarzem i to powodowało nawrót choroby. Po ostatnim pobycie w szpitalu brał Olzapinę i Depakine. Ze względu na to że znowu zaczął wpadać po Olzapinie w depresję, powoli zaczął odstawiać neuroleptyk biorąc cały czas Depakinę. Depakinę brał jeszcze 3 miesiące po odstawieniu neuroleptyku Po pół roku zmniejszania dawek odstawił wszystkie leki . Jeszcze podczas zmniejszania dawek zaczął brać witaminę B-complex, Omega 3 , wyciąg z czarnego orzecha. Nie wiem co będzie dalej, ale jak na razie od półtora roku jest dobrze. Właśnie kończy studia i jest nareszcie sobą. Zmieniał lekarzy i ostatni nie miał nic przeciwko temu aby odstawił leki. Od czasu do czasu chodzi do lekarza aby pogadać. Nie namawiam nikogo do odstawienia leków samodzielnie, tylko poszukać lekarza który w tym pomoże. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 09.12.14, 10:12 Sory,że nie w temacie, byłem u pani doktor,którą poleciła mi za_mszowe, jestem bardzo zadowolony po wizycie,Dostałęm arketis(paroksetynę) 1 tabl. 20mg rano,Abilify czyli arypiprazol 15mg mam brac 1/4 tabletki na rano przez 4 dni,od piątego pół tabl. no i lit mam zmniejszyć z 4 do 3 tabletek/dobę. Powiedzcie mi proszę ludziska czy przyjmowaliście te dwa pierwsze leki i jak je oceniacie? Ja dostałem je pierwszy raz Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 23.12.14, 01:23 Mam pytanie do tych co biorą/ brali olanzapine. Jak się po niej czujecie i czy was też tak wyłącza z życia. Chodzi mi o myślenie itd. Czujecie się po niej otępiali. Proszę o opinie z góry dzięki. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 23.12.14, 15:52 Po większości tych durnych leków czułem się otępiały jak cholera.No i czuję to nadal. Odpowiedz Link
obecna_xyz Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 23.12.14, 16:16 Mnie Olanzapina i Depakina Chrono oraz antydepresanty nie szkodzą zupełnie. Szkodzi mi choroba nie leki. Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 23.12.14, 16:26 Może u mnie jest podobnie,nie wiem już sam,czuję ciągły bezsens istnienia,aż dziw że jeszcze mysli samobójczych nie mam,święta mnie wcale nie cieszą i nic nie cieszy,obojetne wszystko mi jest,dobrze ze zmienilem lekarke to nie trace nadziei jakos jeszcze Odpowiedz Link
obecna_xyz Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 24.12.14, 12:20 To po prostu depresja.Ja wstaję codziennie niechętnie i korzystam z każdej okazji żeby położyć się do łóżka w ciągu dnia. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 24.12.14, 15:26 Życzę wszystkim Wesołych Świat oraz udanego Sylwestra, dużo zdrowiaaaa Dziękuję kochani za wsparcie mam nadzieję, że wspólnie dotrzemy do 300-go postu Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 27.12.14, 00:41 Mam jeszcze jedno pytanie do was. Czy miał ktoś kiedyś po lekach uciski w głowie? Jakiś czas temu zauważyłem to u mnie po prawej stronie głowy. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.12.14, 00:13 avi_co co tam u Ciebie, jak ze zdrowiem? Stęskniłem się za Tobą Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 28.12.14, 09:51 Świętowałam w dobrym zdrowiu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
armeno77 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 31.12.14, 18:54 Zycze wszystkim forumowicza zeby problemy zdrowotne zostaly ze starym rokiem a z nowym rokiem zycze wam wszystkim duzo zdrowia Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 01.01.15, 00:16 Szczęśliwego Nowego Roku, dużo zdrowia, bo to dla nas najważniejsze Pozdrawiam Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 01.01.15, 15:12 Nawzajem wszystkim życze przede wszystkim zdrowia. Żyję,arsen,żyje ale marnie,caly zas taki apatyczny jestem i jeszcze zielsko popalam co jakiś czas z tego bezsensu;/ a jak u Cb? Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 02.01.15, 21:36 U mnie bez zmian ciągle brak myśli, pustka od rana do wieczora Odpowiedz Link
ditta12 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 03.01.15, 08:06 Zrobiłam Wam na 300 żebyście się już tak nie męczyli.Co Wy na to? Teraz na 400?He? Odpowiedz Link
dwubiegunowiec Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 04.01.15, 12:11 za_mszowe - odpisałem Ci na maila,odezwij sie bo potrzebuje z Tobą porozmawiać. Odpowiedz Link
ditta12 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 04.01.15, 19:47 Choruję ponad 40 lat na chad typ maniakalny,odstawiałam psychotropy,choroba wracała. Myślę że nie ma jeszcze leku który by wyleczył zupełnie. Czy takie doświadczenie wystarczy? Może komuś się udało ale nie czytałam jeszcze takiego wpisu a jeśli są, to mało prawdopodobne. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 04.01.15, 23:19 I to jest konkretna odpowiedź, chyba nie mam nic do dodania. Ja niestety jestem typem depresyjnym i uważam, że jest to trudniejsze w leczeniu. Twoje doświadczenie mi zaimponowało, jesteś z Warszawy? Odpowiedz Link
ditta12 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 05.01.15, 00:24 Tak.Z Warszawy jestem. W manii miewam fajne filmiki czasem dlatego sobie nie radzę z nią bez leków. Depresja jest bolesna i szara.Współczuję. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 08.01.15, 20:50 Zastanawiam się po co ludzie biorą w ogóle psychotropy i dziwne jest to, że jest tyle Chadowców na tym forum. Czyżby moda na CHAD? Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 11.01.15, 10:19 To forum gromadzi osoby chore na Chad, więc nie dziwota, że jest tu ich tak wiele. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 11.01.15, 00:55 Chciałbym zapytać na koniec tego wątku czy wie ktoś gdzie w Polsce można odstawić pod kontrolą specjalisty psychotropy? Chodzi mi jakiś ośrodek albo odwyk? Odpowiedz Link
avi_co Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 11.01.15, 10:20 Wystarczy dojść do porozumienia z lekarzem prowadzącym stałą opiekę. Odpowiedz Link
arsen92 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 11.01.15, 01:16 opsychiatrii.pl/psychotropy-powoduja-zaburzenia/ dla tych, którzy wierzą, że da się żyć bez leków Odpowiedz Link
bla01 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 11.01.15, 15:35 Jestem przekonana, że leki przeciwpsychotyczne powodują chorobę a nie leczą. Jak je wynaleziono, to leczono nimi całkiem inne choroby: np. infekcje, nadciśnienie. To wymyślono choroby psychiczne do tych leków, a nie znaleziono leki na te choroby. A jak już się je zacznie brać, to ciężko odstawić. Poczytaj na stronie Anty-Psychiatria, tam jest artykuł jak odstawić psychotropy. Nigdy nie wolno je odstawić raptownie. Szukaj młodych lekarzy którzy już trochę inaczej myślą. Ci z dużym stażem pracy leczą jeszcze według psychiatrii Sowieckiej. Może też idż do lekarza od medycyny naturalnej, który pomoże Ci oczyścić organizm z tej chemii. Nie wierzę w choroby psychiczne. Uważam, że zaburzenia psychiczne są objawem jakiejś innej choroby / najczęściej infekcji wirusowej, bakteryjnej czy pasożytniczej/ lub nadużywania środków psychoaktywnych / w tym leków psychotropowych/. Odpowiedz Link
bubapi Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 18.01.15, 22:47 Odstawiłam we wrześniu. Brałam 3 lata Convulex, dobowo 2500. Poszłam na ostatni dzień, nie było lekarki, na urlopie, leki najwcześniej na wtorek, czyli za tydzień. Nie miałam skąd wziąć, nie miałam zaświadczenia, że biorę. Przez trzy lata buntowałam sie przeciwko temu świństwu i w końcu znalazłam powód żeby rzucić. Nie miałam żadnych objawów odstawienia, aż sie dziwiłam. Po około dwóch, trzech tygodniach przyszły nocą pierwsze lęki. Mocne. Do teraz prawie co drugą noc. Znów się do nich przyzwyczaiłam. Wróciły nerwy, coraz to znów więcej agresji. Sama to widzą. Chyba po nie wrócę, chociaż schudłam 12 kilo i to tylko mnie hamuje. Ale k. lepiej być chudą czy potworem? Odpowiedz Link
bla01 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 19.01.15, 21:32 Zanim wrócisz do leku spróbuj uzupełnić witaminy z grupy B a w szczególności B1, B6 i B12 kwas foliowy, witaminę D - mają one istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, a lek który brałaś zaburzał wchłanianie tych witamin i na pewno masz ich niedobór. Aby się upewnić zbadaj poziom tych witamin. Możesz dorzucić jeszcze magnez ,wapno, cholinę, Omega 3 i duże dawki witaminy C. Myślę że w aptece znajdziesz jakiś preparat który zawiera łącznie te witaminy i minerały - żeby nie kupować każdą osobno. Bliska mi osoba brała preparat STRESS MANAGEMENT który zawiera te witaminy i minerały i kwasy Omega 3 - EYE Q - po odstawieniu leków. Odpowiedz Link
bla01 Re: ODSTAWIENIE PSYCHOTROPÓW 27.01.15, 10:20 Warto przeczytać. www.puritan.pl/artykul/witaminy-i-biopierwiastki-a-czynnosc-mozgu,303 Odpowiedz Link