Dodaj do ulubionych

psychoterapia w Chad

31.10.04, 00:13
Witajcie. Jestem tu nowa, choć od czasu do czasu wcześniej tu zaglądałam.
Czy moglibyście mi odpowiedzieć na pytanie czy warto z Chad wchodzić w
terapię psychodynamiczną. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam serdecznie wszystkich piszących dzięki, którym moja wiedza o
chorobie jest bogatsza.
Obserwuj wątek
    • awanturka Re: psychoterapia w Chad 31.10.04, 08:30
      Z tego co mi wiadomo(a moja wiedza może być niepełna i niekompletna) najjbardziej polecanymi w CHAD sa psychoterapia poznawcza oraz behawioralna. Psychodynamiczna raczej sprawdza się przy nerwicach i depresjach o podłozu nerwicowym.

Ale myslę, że z psychodynamicznej tez mozna odnieśc korzyści jeżeli tylko terapeuta będzie zorientowany na co chorujesz i będzie miał o chorobach efektywnych jako takie pojęcie (a trafia się na takich co nie maja, wiem cos o tym). Niebezpieczenstwa jakie widze to:

-szukanie "na siłę" problemów, których po prostu nie ma (rozumowanie niekompetentnego terapeuty jest takie - pacjent ma sine zaburzenia psychiczne to znaczy, że u podstaw tych zaburzeń leżą równie silne konflikty wewnetrzne i traumatyczne doswiadczenia z dzieciństwa, które trzeba koniecznie wydobyć z podświadomości)

-dażenie do wywołania silnych emocji zwiazanych trudnymi , traumatycznymi wydarzeniami (w nerwicy to "oczyszcza" i "odciaża" psychikę, w CHAD może prowadzić do pogorszenia stanu, w tym wypadku z tym trzeba ostrożnie).

A moje ostrzeżenia przed niekompetentnymi psychoterapeutami nie są bezpodstawne. Kiedys trafilam na psychoterapeutkę, która mimo, że została powioadomiona o diagnozie podważała sensowność podawania mi leków w sposób ciagły, namawiała do przerwania przyjmowania leków na czas psychoterapii, twierdziła, że nie ma chorób, które są endogenne i nawet schizofrenię daje się wyleczyc psychoterapią docierajac do jej żródeł, które leża w przezyciach dzieciństwa.

Ponieważ wiem co nieco o chorobie na jaka cierpię moja pierwsza wizyta u niej była zarazem ostatnią... I pomysleć, że kobieta przyjmowała w Stowarzyszeniu Psychologów Praktyków! Długo myslałam o tym czy nie powinnam na nia poprostu "donieść", ale nie wiedziałam gdzie i jak i dałam sobie z tym spokój.

Absolutnie nie chcę Cię zniechecac do psychoterapii, większość moich doswiadczeń z psychoterapią jest dobra.

Polecam wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15184&w=11688560&a=11688560

- awanturka
    • aga964 Re: psychoterapia w Chad 31.10.04, 15:58
      Dziękuję awanturko za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam. Nie mam już nastu lat,
      nie wiem czy na takie rewolucyjne zmiany jeszcze mnie staćsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka