07.10.04, 21:44
jak czytam niektóre wypowiedzi to żal mi się robie ,zastanawiam się nad
jednym czy wy byłyście kiedyś dziećmi????,hmmmm chyba nie ,czy wasze mamy nie
chwaliły się waszymi sukcesami???????????(no chyba macie mamy?)czy wy się aby
na pewno nie chwalicie swoimi sukcesami??????????? nigdy nie mów
nigdy!!!!!,Coś mi się wydaje że większość z was boi się tego że w
dzisiejszych czasach nie sprostacie temu żeby być matką,ja mam 2 dzieci nigdy
nie mówiłam że jest sielanka i że jest bardzo łatwo ,nie jestem super mamą
która wychwala swoje dziecko ale dziecko trzeba pochwalić (nie wychwalać) a
nie zamieniłabym tych lat na nic na świecie .Niektóre z was mają klapki na
oczach mam tylko nadzieje ze gdyby któraś z was została matką zmieniła swoje
zdanie ,zyczę zdrowia
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: bieda 08.10.04, 00:57
      a ja tobie troche więcej rozsądku i ... nie, nic.
    • athalia Re: bieda 08.10.04, 10:13
      bas10 napisała:

> ale dziecko trzeba pochwalić (nie wychwalać)

A gdzie jest rozwiniety wczesniej post na temat braku checi chwalenia dzieci
      przez nas? Nie wiem do czego odnosisz swoja wypowiedz.

> nie zamieniłabym tych lat na nic na świecie .Niektóre z was mają klapki na
      > oczach

Ok. Masz radosc z posiadania dzieci? No to gratuluje i zycze powodzenia w
      dalszym wychowywaniu. Ciebie to cieszy, nas niebardzo. I kto tu ma klapki na
      oczach? My, bo nie mamy radochy z tego co ty? Czy ty, bo pojac nie jestes w
      stanie, ze mozna miec inny punkt widzenia?

> mam tylko nadzieje ze gdyby któraś z was została matką zmieniła swoje
      > zdanie ,

A dlaczego? Czy ja zycze ci, zebys przestala sie cieszyc posiadaniem dzieci? A
      czy ja wedlug ciebie MUSZE zmienic zdanie? W stosunku do czego? Nie jestesmy tu
      morderczyniami niewinnych stworzonek. Czesc z nas posiada dzieci i je dobrze
      wychowuje. Co mamy zmienic wedlug ciebie? Bo mam wrazenie, ze chyba nie do
      konca wiesz o co chodzi na forum.

> zyczę zdrowia

Ja rowniez.
    • athalia Re: bieda 08.10.04, 10:13
      Aha. Ale o co chodzi z "bieda"?
    • i_robot Re: bieda 13.11.04, 15:26

Otoż właśnie w tym tkwi problem! Nie widze nic zabawnego w posiadaniu dzieci i
      nie rozumiem, czemu zwolenniczki ich posiadania automatycznie zakladają, że
      odczuwa się dume i radość w trakcie wychowywania potomka. Sama byłam dzieckiem
      znerwicowanym, wycofanym, zamnknietymj w sobie, a nawet lekko depresyjnym. Moja
      Mama nie miala pojecia o zasadach wychowywania dzieci i swoja niewatpliwa
      miłosc do mnie okazywała poprzez bezustanne zamartwianie się o mnie,
      zabranianie mi wszystkiego co tylko sie dało i roztaczaniem przede mna wizji
      pełnego niebezpieczeństw swiata. Nie chwaliła mnie, lecz krytykowała, bo wtedy
      w Polsce nikomu sie nie śniło o pozytywnym mysleniu.
      Nie chciałabym zatem wydać na swiat istoty podobnej do mnie - przewrazliwionej,
      dajacej sie zaszczuwać przez rowiesników, słabej...Obawiam sie, ze moje uczucia
      dalekie by były wówczas od owej przywoływanej często i chętnie "dumy" z
      posiadania potomka.
      • kag1 Re: bieda 12.01.05, 13:59
        Nie bardzo rozumiem dlaczego powstało to forum. Jeżeli ktos niechce mieć
        dzieci, z jakichkolwiek przyczyn, to dlaczego miałby je mieć? Przeciwnie
        powinny zrobić wszystko żeby nie zajść w ciążę i nie unieszczęśliwić siebie i
        dziecka. Nie widzę powodu dla którego należałoby się tłumaczyć z niechęci do
        posiadania dzieci lub z tego że jest się dumną mamą! Każdy ma inny pomysł na
        życie. I dlaczego osoby które dzieci nie mają i mieć nie chcą zaglądają na
        forum o dzieciach i dla rodziców ?
        Sama jestem dumną mamą przedszkolaczka i niedługo również niemowlaczka i daje
        mi to bardzo dużo szczęścia, ale nie zawsze tak było. Jeszcze 5 lat temu myśl o
        dzieciach powodowała u mnie dreszcze, dzieciaki omijałam z daleka i z
        politowaniem traktowałam koleżanki matki. Dzisiaj uwielbiam wszystkie maluchy.
        • julie_bella2001 Re: bieda 13.01.05, 19:21
          Kag zyjemy w wolnym kraju i kazdy ma prawo tworzyc forum o czym chce nie
          sadzisz? po co osoby ktore nie chca dzieci zagladaja na forum o dzieciach
          pytasz? a co Ty Kag "dumna mamo przedszkolaczka" robisz tutaj?! Dla pelnego
          obrazu ja np kocham dzieci i bardzo chce miec kilka w przyszlosci a wchodze tu
          od czasu do czasu zeby zrozumiec inny pubkt widzenia...ale nikogo nie
          krytykuje...Jestem tu tylko gosciem i mimo ze nie identyfikuje sie z pogladami
          tych dziewczyn nie poddaje w sens istnienia forum...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka