Dodaj do ulubionych

Jaka waga rocznego wczesniaka ?

25.02.04, 16:19
To pytanie jest do mam troche starszych wczesniaczków .Ile przybyło na wadze
wasze dziecko przez rok czasu.

Pozdrawiam Kasia
Obserwuj wątek
    • minkapinka Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 25.02.04, 18:41
      Moja Zosia ważyła 6990g, ale waga urodzeniowa 830 g.
      Kasia
      • mab5 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 11.03.04, 11:35
        ufff! jaka ulga! a już myslałam, że mam kolejny powód do zmartwień...
        Moja Agatka skończyła roczek z wagą 6660g, ale startowała od 810 smile))
        Widac, te najmniejsze panny wcale nie spieszą się do nadrabiania zaległych
        kilogramów...
        Pozdrawiam
        Magda
    • mamapauli Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 26.02.04, 08:27
      Moja Paulinka ważyła 5950 g na tydzień przed skończeniem roczku.
      Pozdrawiam
      • malech Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 26.02.04, 09:40
        Mój Jasiek wazył na dwa tygodnie pzred swoimi urodzinami 10880g!!!A urodzil sie
        w 32 tygodniu z waga 1690g.Serdecznie pozdrawiam Gonia
        • minkapinka Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 26.02.04, 10:41
          MOja Zosia na 6 tygodni przed drugimi urodzinami wazy 10 kg smile
          Kasia
          • mama_sloneczka Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 26.02.04, 16:27
            Mój Szymuś na dwa tygodnie przed drugimi urodzinami ważył 12,400 kg a na dwa
            tyg odnie przed pierwszymi 8700 przy wadze urodzeniowej 800 g. Za dwa tygodnie
            kończy 3 latka i waży nniecałe 13 kg.

pozdrawiam
            Ewa
            • minkapinka Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 28.02.04, 20:04
              Potwierdza się wiec opinia lekarzy, ze szczuplośc mojej Zosi nie wynika ze
              wczesniactwa, wiekszośc wczesniakow w tym wieku prawie dogania rowiesnikow.
              A 13 kg na 3 lata to tez raczej nie za dużo smile

Pozdrawiam
              Kasia
    • bornholmka Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 28.02.04, 01:19

• kkolina Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 05.03.04, 09:16
        To tak jak moj Lukaszsmile)
        Waga urodzeniowa 2300 - na 1 urodziny : 10600smile)
    • gruchotka Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 29.02.04, 11:43
      Pierwsze urodziny moje dzieciaki obchodziły z wagą:
      Mat 6.100 g. z 930 g.
      Miki 8.600 g. z 2000 g.
    • aina80_80 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 06.03.04, 11:15
      Kacperek w swoje pierwsze urodziny ważył ok.10,5 kg. Mając 13 miesięcy -
      dokładnie 11,100g. Waga urodzeniowa- 2660g.
      • iwta Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 22.11.05, 13:09
        Mój Robercik ważył na 1 urodzinki 9.600.Waga urodzeniowa 2.230.Pozdrawiam !!!!
    • agniesz76 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 08.03.04, 23:37
      Mój synek na roczek ważył 6080 gram ale na starcie 1340 gram , no i urodził się
      chory, przeszedł 2 operacje i kilkanaście zabiegów.
      Pozdrawiam Agnieszka z Patrykiem
    • piechotka1 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 13.03.04, 22:46
      Przeczytałam wszystkie dotychczasowe wypowiedzi i jestem zaskoczona wagą mojego
      synka. Zauważylam, że maluszki z wagą urodzeniową poniżej kilograma zazwyczaj
      nie przekraczaly 7 kg. Miłosz urodził sie z wagą 700 gr ( spadek do 630 gr), a
      na tydzień przed pierwszymi urodzinami wazył 8400. Niestety, w momencie gdy
      zaczął chodzić, a raczej biegać, a przestał lubić jedzenie, jego waga przestała
      byc powodem mojej radościwink Na bilansie dwulatków ważył 11kg, a teraz, na
      miesiąc przed trzecimi urodzinami waży zaledwie 12,700 sad((((
      Ania
    • axamit1 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 18.10.04, 22:06
      no i wreszcie mozemy sie tu dopisac wink
      Krystian, 2 dni przed pierwszymi urodzinami, wazyl 7950g. Waga "startowa" to
      1310g.
    • hanti Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 19.10.04, 06:58
      Mój Kubuś urodził się ważąc 2650g (35 tc), kończył roczek ważąc 11,5 kg, na
      bilansie dwólatka ważył 15,200. W tej chwili Kuba ma 2 lata i 9 miesięcy i moje
      "maleństwo" waży 18,5 kg i ma 100 cm wzrostu big_grin
      A Karolcią będę mogła pochwalić się za dwa miesiące, narazie ma 10 miesięcy i
      waży 8300g i mierzy 70 cm. Karola urodziła się ważąc 1700g (30 tc)
      • oyate Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 19.10.04, 07:40
        Szczerze powiem, że nie wiem jaką miały wagę moje córeczki jak miały roczek.
        Ale jestem pod wrażeniem niektórych wyników, które tutaj przeczytałam. Moje
        córeczki w wieku 2 lat i 2 miesięcy ważyły Kasia(1750 start) 10kg i jest to
        nasz ogromny sukces!!!! Asia (2kg start) 10,7 kg. Kruszyny z nich ale taką mają
        urodę po mamusi i tatusiu.
        Serdecznie pozdrawiam!!!
      • emilka74 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 03.06.05, 11:24
        no hej kochani rodzice po przeczytaniu tego postu pomyślicie że takie rzeczy
        sie nikomu nie przydarzają ale nasza księżniczka urodzona 30.06.2004 roku w 33
        tyg. z wagą 1140 gram waży dzisiaj to jest w 11 miesiącu życia 4470 gram może
        ktośpobije ten rekord !!!!!a może chyba jednak lepiej nie. wielkie pozdrowienia
        dla wszystkich szczęliwców urodzonych jako wczesniaki mała Emilia no i jej
        Tatuś oraz Mamusia
        • emilka74 11 miesiąc i waga 4470 rekordzik mamy co !!!!!!!!! 03.06.05, 11:33
          zobaczcie poscik wczesniej ale i tu pozdrowienia dla wszystkich
    • pestka_wp Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 19.10.04, 07:42
      Mój Danielek, który skonczył roczek 29.10. tego roku ma wagę miedzy 9kg a 10
      kg. Jego waga urodzeniowa 1740 g w 31/32 tygodniu ciąży.

Pzdr
      Dorota M.
      • mamaigora1 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 19.10.04, 07:47
        Pestka,
        danielek chyba skończył roczek we wrzesniu, a nie w październiku??? (29
        pażdzirnika dopiero będzie...)

Usmiechy
        • pestka_wp Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 25.04.05, 13:05
          oj tak, tak smile
    • pszafran Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 19.10.04, 09:28
      Kubuś urodził się z wagą 980g spadek do 895 miesiąc przed ukończeniem roczku
      ważył 8200, 23 skończy rok i niestety do tej pory jadł wspaniale, ale chyba go
      przechwaliłam i teraz każdy posiłek je w 3 podejściach, już nie wiem co robić,
      może mu nie smakuje moja kuchnia, po prostu tragedia
    • basiaf1 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 19.10.04, 10:05
      Jasiek ma teraz 11 miesięcy i waży 8300 g. waga ur. 810 g., 30 tc, spadek do
      710 g. Jadł bardzo dobrze, później b. słabo, w dwa i pół miesiąca przybrał
      niecałe 800 g. Teraz wcina po prostu ciągle no i efekty są. W dwa tygodnie 600
      g.! teraz je dużo ale przybiera troszkę wolniej. Mam nadzieję, że roczek
      skończy z waga przynajmniej 8500smile)) będzie to pewnie trudne ze względu na jego
      żywotność, cały czas w ruchu, ani chwili spokojnie nie usiedzismile))
      Pozdrawiamy
      Basia i Jaś
      • konszacht do basiaf1 19.10.04, 10:28
        cześć,
        u mnie jest podobna historia. Amelka urodziła się w 30tyg. z wagą 970. Od
        początku jadła jak zwariowana. A teraz ma 7.5 miesiąca i od 3 tygodni po prostu
        dramat!!!! Mleka je dużo mniej a jak widzi łyżeczkę to dostaje spazmów. Z
        deserami już spasowałam, wciskam jej trochę zupki. Ile u Jaśka trwało
        to "bardzo słabo"?
        Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie: zdaje się,że to gdzieś w Waszej historii
        czytałam o wylewach dokomorowych 3 stopnia. Amelka też taki miała. Na pierwszej
        wizycie u neurologa usłyszałam: "to kończy się w 90% porażeniem mózgowym."
        Teraz już trochę wyluzowałam, po prostu czekam, ale przez pierwszy miesiąc nie
        mogłam spać spokojnie. Ciebie też tak straszyli? I jak rozwija się Jasiek?

Pozdrowienia,

Justyna i Amelka
        • basiaf1 Re: do basiaf1 19.10.04, 11:54
          Witajsmile
          Jasiek słabo jadł jakieś 2, 3 miesiące. Tak jak piszesz- dramat. Nie chciał
          jeść kompletnie nic. Troszkę kaszki i koniec. Nudził się jedzeniem po minucie.
          Przeszlismy na łyżkę bo smoka wcale nie chciał ciągnąć i jakoś mu wmuszaliśmy
          ale było strasznie. Płakał on, płakałam ja. W końcu na szczęście nadszedł dzień
          wizyty kontrolnej i pani doktor z anielskim spokojem powiedziała, ze ma jeść
          tyle ile będzie chciał i żeby go nie zmuszać. Tak też zrobiliśmy i po kilku
          dniach już się poprawiło. Było to mniej więcej w tym okresie , w którym jest
          teraz twoja córeczka , więc pewnie to to samo i niedługo miniesmile))
          Co do wylewów to nam mówiono, że jakieś niepoządane skutki mogą miec dopiero
          wylewy V i VI stopnia i to wcale nie porażenie mózgowe!!!! Nie wiem co za
          lekarz takich głupot ci na opowiadał i skąd mu się biorą takie statystyki?
          Mnie mówiono , że przy większych wylewach moga byc np problemy z uczeniem się w
          szkole. jasiek miał wylew 2 z progresją na 3 stopień, wchłonął się jeszcze
          przed wyjściem ze szpitala i jak stwierdziła pani prof. Helwich- główka jest
          ślicznasmile)) jak rozumiem nic się nie stałosmile Jasiek rozwijał się i rozwija
          świetnie. Nigdy nie miał zadnych problemów neurologicznych, nawet
          najmniejszych. Nie było potrzeby rehabilitacji i nigdy nie był rehabilitowany.
          Ma teraz 11 miesięcy, 8,5 korygowanego i od ponad miesiąca sam siedzi, zaczyna
          raczkować, gada po swojemu i ogólnie jest straszny cwaniaksmile)) Wszyscy lekarze
          sa zgodni , że absolutnie nic mu nie dolega.
          Nie przejmuj się więc, dziwny neurolog ci się trafił, bo nawet jeśli tak
          faktycznie miałoby być ( a gwarantuję , że nie jest! zobacz na naszym forum ile
          jest dzieciaczków i ile miało wylewysmile) to nie powinnien was straszyć nie
          widząc u Amelki nic niepokojącego! Spokojnie czekaj, niedługo znowu Amelka
          zacznie jeść a jeśli nic cię nie niepokoi w jej zachowaniu to daj spokój i
          olej tego neurologa, lepiej znajdź innegosmile)
          Życzymy dużo zdrówka Amelce (śliczne imięsmile) i cierpliwości i spokoju Tobie
          Justynkosmile
          Gdybyś miała jeszcze jakieś problemy czy pytania służymy pomocąsmile
          Basia i Jaś
          • konszacht Re: do basiaf1 19.10.04, 21:48
            Dzięki za słowa otuchy. Tego neurologa olałam już po pierwszej wizycie.....ale
            strachu mi napędził. Teraz już trochę się zdystansowałam. Chodzę na
            rehabilitację, napięcie mięśniowe już prawie minęło, Amelka ładnie leży na
            brzuszku, trzyma główkę i podtrzymywana siedzi. Robimy po prostu swoje.
            Jeszcze raz dziękuje.

Twój Jasiek to naprawdę śliczny dzieciaczek. Gratuluję!
            Pozdrowienia
            Justyna i Amelka
    • kasia_kp czy ktos nas pobije ???? ;o) 20.10.04, 21:01
      wiecie wydaje mi sie ze moje dziecko bije wszelkie rekordy w wieku 12 miesięcy
      wazy około i tu UWAGA : ok 11 kilo. (to z regóły lepiej niz chłopcy rówieśnicy )

Zakładając ten wątek nawet o tym mi sie nie sniło - mimo ze zadatki juz były na
      to wcześniej :o)

i tak waga startowa 1970 (1690) po 12 miesiacach 11 kilo !!!

Pozdrawiamy Kasia i Jas bambaryłka
      • tiya Re: czy ktos nas pobije ???? ;o) 21.10.04, 01:34
        Pogadamy za 5 miesięcy smile))). Moja piękna skończyła 7 mies. z wagą 8600. Na razie tylko szyja jej nie chce urosnąć (nie widać smile)) ).
    • zorka7 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 21.10.04, 08:31
      Bartuś pojutrze kończy roczek (!!!), urodził się z wagą 1300g, a wczoraj ważył
      9200. smile
      • gosiasur Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 24.10.04, 11:45
        Jędrek nie należy do grupy gigantów wagowych 7840 ważył w swje urodziny. Ja
        jestem zachwycona bo po okresie stagnacji nieźle ruszył do przodu. Już nie
        narzekam że nie jje i że jest niejadkiem, stał się smakoszem. Gosia
    • mamaigora1 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 01.03.05, 11:30
      Odgrzebałam taki wątek

Igor (waga urodzeniowa 850g) gdy skończył rok ważył ok. 7250g i mierzył 70cm
    • mamafilipa26 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 07.03.05, 22:19
      Moj Filip w sobotę skończył roczek i waży 8050kg, a ważył 1105 kg (27tc).
      Pozdrawiam!
    • hanti Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 08.03.05, 08:29
      Karolinka skończyła rok dawno temu a ja zapomniałam uzupełnić....co teraz czynię

Kubuś (35 tc) 2650 g i 50 cm, po roku 11 500g i 78 cm
      Karolinka (30 tc) 1700g i 47 cm, po roku 9000 g i 76 cm
    • asiaaa25 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 22.04.05, 21:12

dopiszemy się
      Kamilek w dzień pierwszych urodzin ważył 8750 i 78cm, na starcie: 1200, spadek do 1030 i 39cm.
      Pozdrawiam Asia i Kamilek
      • alex331 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 26.04.05, 11:45
        Aga z wagą urodzeniową 1600 16 kwietnia w dzień pierwszych urodzin ważyła całe
        6200g. "Waga ciężka"
        • marzka1 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 25.05.05, 11:30
          Mój Dominiś, waga urodzeniowa 810 g., w wieku 12 miesięcy waży równiutko 7 kg.smile

Pozdrawiam

Marzka
    • asia_233 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 23.06.05, 19:15
      My na czysto gdzieś troszkę ponad 10 kg.Pozdrawiamy.Pa
      • mamaemmy Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 22.11.05, 12:43
        I my możemy się tu dopisać wreszciesmile
        Emka na roczek ma 6810 ale start z wagi 690smile
        Czyli prawie 10 razy tylebig_grin
        No,które dziecko donoszone po roku czasu ma ponad 30kgsmile)??Hehehbig_grin
        • ancia11 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 22.11.05, 17:17
          Mój Danielek (26 tc waga 980 gram) ważył na roczek niecałe 10 kilo a obecnie
          (zaraz kończy 4 latka) 18 kilo. Taki chudzielec-widelec.
          Ania
          • mlagodna Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 22.11.05, 22:04
            I my się dodamy smile)
            10 dni i godzinkę temu, przy urodzeniu, Grześ ważył 990g i mierzył 39 cm
            (spadek do 820).
            Po 365dniach smile) ważył 7800g i mierzył 71 cm.
            Jeszcze nie jest tak źle z nami smile. Powiem jednak szczerze że zjada tyle co ja,
            tylko spala śmigając - pełzając i próbując raczkować smile)
            pozdro
    • mamajedrusia Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 23.11.05, 16:39
      Jęddruś przy urodzeniu ważył 1150 po roku ważył 9100
    • gosiaszek Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 27.11.05, 01:03
      Mój misiaczek za trzy dni skończy dopiero 6 miesięcy, a już waży ponad 6 kilo
      (dwa tygodnie temu ważył dokładnie 5950 gramów). Urodził się z wagą 950. Chyba
      jakiś słodki tłuścioszek mi rośnie smile))
    • monia23 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 27.11.05, 01:25
      Chętnie podałabym dokładną wagę ale raz że dokładnie rok po urodzeniu Kacpra
      nie ważyliśmy dwa ważony był około tego terminu ale nie pamiętam dokładnie....
      Orientacyjnie ważył coś 9 kg. ;o)
      • aja9 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 27.11.05, 22:47
        Moje drogie mamy ja niestety mam problem.Wagi waszych dzieci są imponujace.Maja
        moja córka urodziła sie z waga 750 g w 30 tc.Gdy skończyła rok wazyła
        3600g.Teraz ma 5 lat i waży 10 kg 700 g i 100 cm wzrostu pozatym
        zdrowa.Metabolizm komórki dobry, morfologia krwi lepsza niż moja,gazometria
        norma.CZD w Warszawie rozkłada ręce. Typowy niejadek, dobrze,że przestała
        wymiotować.Dalej obiady miksowane na grubo.Co robic?

Pozdrawiam serdecznie Ania
        • baszkas Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 28.11.05, 09:41
          A moze zajrzysz tutaj? Jest to dosc duzy watek o 'niejadkach' - https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=17608001&s=0
        • emilka74 do aja9 29.11.05, 15:21
          Witaj!!!mamy podobny problem.Przeczytaj nieco wyżej osiągnięcia Emilki.Nasza
          córeczka ma obecnie 17 m-cy i waży ok 6 kg.To i tak wielki sukces bo ostartnio
          w krótkim czasie przybrała aż kilogram(wcześniej jej sie nie zdazało)Mieży ok
          69 cm.Parę dni temu odstawiłam ją od piersi.Teraz jest już taki etap że je
          wszystko prócz mleka i kaszek,ale miała już ponad rok i jedynym jej pozywieniem
          było moje mleko.Emilka urodziła się w 33 tyg z wagą 1140.Ma za sobą wszelkie
          możliwe badania genetyczne które nic nie wykazaływinkJest zdrowa,wesoła bardzo
          ładnie sie rozwija.Napisz proszę jak wygląda i wyglądało u was karmienie.Co
          Maja teraz je i co na to lekarze-u nas domysłów było wiele,a teraz tłumacza
          wagę Emi tym że ja jestem drobna(naciągane 160cm,46 kg)mała podobna do taty a
          on z kolei wysoki ale szczuplak od zawsze.Pozdrawiamy i życzymy z całego
          serducha cennych kilogramów Mai.A swoją droga takie drobne dzieci wyglądają
          uroczo-zdjęcia naszej pchełki do zobaczenia na forum.Odpisz proszę
          mama Emi
          • aja9 Re: do emilka74 30.11.05, 20:37
            My tez mamy za soba badania gnetyczne.Podejrzewano mikrosomie.Jeżdzimy do
            centrum zdrowia dziecka.Ostatnio zasugerowano nam abyśmy skorzystali z osrodka
            który jest bliżej bo oni juz wyczerpali mozliwości.Ja też jestem niewysoka 157
            cm i tym też zaczęli tłumaczyć.Majka była na respiratorze 115 dni.Zanikł oddruch
            ssania.Trzeba było ja nauczyc.Nigdy nie ciągnęła mojej piersi,no bo jak.Na smum
            poczatku był po 10-15 mililitrów przez godzinę zanim wypiła.Działo się tak
            ponieważ bardzo się męczyła przy jedzeniu,zaraz szarzała.Maja była tlenozależna
            do 1,5 roku swego życia.Bardzo szybko przeszła na łyżeczkę, poniewaz gęste mleko
            łatwiej połykała.Prawdopodobnie ma niewielkie zwiotczenie krtani.Do trzciego
            roku życia jedzenie miksowane ma maxa - krem.Dalej miksujemy obiady.

pozdrawiam ania
    • blusia1 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 30.11.05, 13:19
      Michał: waga urodzeniowa 1.450, 41 cm. Na roczek ważył 10.500 i 76 cm.
      • kasiunia.fm6 Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 01.12.05, 13:37
        Kacperek to od urodzenia taki małay "przecinak" smile Wazył 1190 gram a w dniu
        swoich pierwszych urodzin 9,5 kg.
    • anna_sla Re: Jaka waga rocznego wczesniaka ? 06.02.06, 23:23
      Moja Magda na roczek ważyła 9 kg,ale startowała od 2,6 kg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka