Dodaj do ulubionych

Terapia zachowań...

29.08.11, 15:56
Nie, nie dla mnie wink. Dla Eryka smile
Słyszał ktoś o tym? Szczególnie ponoć polecana dla dzieci z ZA i ADHD.

Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • zbiszkopcik Re: Terapia zachowań... 29.08.11, 16:07
      hehehehe, jak to NIE DLA CIEBIE tongue_out?
      Sorki, zarcik sie mnie trzyma wink
      A tak serio, to mysle, ze warto smile
      • tolka11 Re: Terapia zachowań... 29.08.11, 17:10
        Tak, Milosz od urodzenia jest prowadzony taka terapia. Najpierw przeze mnie, potem jako autystyk przez terapeute. Wywodzi sie jak wiesz z teorii behawioralnej, kiedys sporo o tym pisalam. U nas juz na etapie Bobath zauwazylam, ze mlodego najlepiej stymuluje praca typu bodziec-reakcja czyli uczenie ciala, mozgu i sfery emocjonalnej wlasciwych zachowan wlasnie w ten sposob. W przypadku mojego syna jest to model optymalny. Z moich obserwacji zawodowych wynika, ze dobrze sprawdza sie z aspergerem, ADHD i ADD, prawie zawsze, ale wiadomo, ze i tak sa wyjatki i niektore dzieciaki na to nie reaguja.
        Znasz swojego syna, wiesz jak reaguje na bodzce, czy go stymuluja.
        Powodzenia.
      • wyspa-ela Re: Terapia zachowań... 29.08.11, 17:11
        możecie coś więcej na ten temat, bo ja zainteresowana jestem ale nie wiem co, gdzie i jak wink
        dzięki
        ps. - też nie dla mnie, tylko dla syna wink
        • tolka11 Re: Terapia zachowań... 29.08.11, 17:20
          I jeszcze: aby taka terapia przyniosla korzysci to musi byc zaplanowana pod konkretne dziecko, w moim przypadku jako nauczyciela terapeuty jest latwiej, bo dostaje mlodziez, wiec musze sie przyjrzec tylko temu, co bylo, poobserwowac dziecko, porozmawiac z rodzicami, zajrzec do zalecen poprzedniego terapeuty. W przypadku malego, swiezego dziecka jest trudniej, bo praca opiera sie na obserwacji, wywiadzie z rodzicami i siatce zaburzen, ktora samemu trzeba od podstwaw wypracowac.
          Dopiro po takim wstepie przygotowywany jest plan pracy z dzieckiem, nie jest to plan ofcors na tsale, trzeba go korygowac i dostosowywac.

Wyspa-ela poczytaj o teorii behawioralnej, bo za duzo byc pisac.
          Mnostwo tego w necie.
          • brzanka7 Re: Terapia zachowań... 29.08.11, 17:59
            Teoria behawioralna to dość szeroki obszar tematyczny. Mi chodzi o zastosowanie w terapii (innej niż terapia fobii). Ta osoba, która mi polecała tą terapię mówiła coś o zajęciach grupowych. Szukałam na sieci pod hasłem "terapia zachowań + warszawa" i wyskakuje mi "sieczka". W Poznaniu mają natomiast coś takiego co nazywa się RTZ - racjonalna terapia zachowań. Tylko Poznań trochę daleko.
            Może powinnam szukać pod innym hasłem?

Pozdrawiam
            Ania
            • tolka11 Re: Terapia zachowań... 29.08.11, 18:17
              Generalnie powinnas szukac pod RTZ, ale pamietaj, ze to zupelnie cos innego niz terapia dla doroslych. I tak masz racje nie jest to teoria behawioralna, stanowi ona jednak podstawe dla RTZ. Milosz jest prowadzony przez tearpeute, a nie osrodek i dlatego trudno mi cokolwiek powiedziec o instytucjach dla dzieci pracujacych w ten sposob. Dla doroslych nie ma problemu, natychmiast znajdziesz tego typu terapie. Ogolne zalozenie jest takie samo: nauczenie jak radzic sobie w zyciu (jak w kazdej terapiismile) czyli trening zachowan. Milosz nie jest w stanie osiagac postepow w rozwoju na terapii grupowej ze wzgledu na specyfike zaburzen, ale twoj Eryk z tego, co pisalas, najwieksze problemy zaczal miec w przedszkolu, wiec w waszym wypadku terapia grupowa moglaby pomoc.
              Ale nie wiem jak szukac w Warszawie, znaczy jakie konkretnie haslo wrzucic. A osoba, ktora o tym mowila nie wskazala jakiegos miejsca?
              • brzanka7 Re: Terapia zachowań... 29.08.11, 18:25
                Powiedziała, żeby molestować PPP, żeby coś takiego utworzyli.

Pozdrawiam
                Ania
                • tolka11 Re: Terapia zachowań... 29.08.11, 18:28
                  Uuuuuu. No to owocnego molestowania. Zwlaszcza PPP. Molestowac ich i zmusic do jakiejs nowosci to mistrzostwo swiata niemal. Przynajmniej u nas.
                  • brzanka7 Re: Terapia zachowań... 29.08.11, 18:43
                    Dlatego pytam na forum smile Jakoś nie wierze w PPP.
                    • mama_janka007 Re: Terapia zachowań... 30.08.11, 07:59
                      ania z tego co wiem w lodzi jest / byl? duzy osrodek tz bazujacy na terapii behawioralnej. pare lat temu o nim slyszalam wiec gwarancji nie ma ze nadal istnieje, ale musial byc niezly , bo wspominano o nim na wykladach poza polska. cos mi dzwoni, ze mial tez filie w warszawie.
    • misiekjasiek Re: Terapia zachowań... 30.08.11, 11:43
      Ania, chodzi Ci o terapię indywidualną czy grupową?
      -----
      Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
      • brzanka7 Re: Terapia zachowań... 30.08.11, 13:59
        Najlepiej grupową. Ale indywidualną też nie pogardzę. smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka