szalona-matematyczka
16.05.12, 15:41
Jak powinno wygladac badanie okulistyczne dziecka? Dzis przezylam SZOK!!!! Naszkicuje moj problem: dziecko urodzone 9 tygodni za wczesnie. Termin urodzenia: 1 luty 2012, planowany porod mial byc 8 kwietnia 2012. Wiec dziecko male. Przed wypisaniem ze szpitala (poczatek marca) odbylo sie badanie okulistyczne w szpitalu, nic zlego nie wykryto. Podczas tego badania pielegniarka trzymala glowke dziecka, lekarka badala, ja bylam tylko obecna tzn. nic nie robilam (oczywiscie poza uspokojeniem dziecka po badaniu). Potem bylo badanie oka na poczatku kwietnia i nic nie wykryto (rowniez pielegniarka trzyma dziecko). Potem szpital powiedzial, ze juz sie dzieckiem nie zajmuja i dal nam liste lekarzy okulistow specjalizujacych sie we wczesniakach. Polecono nam pojsc tak 4-6 tygodni pozniej jeszcze raz do okulisty by sie upewnic ze rzeczywiscie jest wszystko OK. Wiec poszlismy teraz do jednej lekarki a ona ma wypasiona praktyke itp. i zakropila oczki dziecka, po jakims czasie wezwala nas (ja+maz+dziecko) do gabinetu i pwiedziala, ze ja mam trzymac glowke dziecka (!!!!!!) a ona bedzie badala. Dziecko jak tylko polozono je na lezance to zwymiotowalo (mimo, ze jadlo dobre 2h wczesniej, wiec mysle ze ze stresu, bo ona te badania juz zna). Ja mowie okulistce, ze nie jestem w stanie trzymac dziecka, bo sie boje (kazdy, kto widzial takie badanie, wie jak dziecko krzyczy i sie szarpie), moj maz absolutnie sie nie zgodzil na robienie za pielegniarke. Okulistka ma pielegniarke w gabinecie ale ona tego nie chciala robic, a okulistka poinformowala nas, ze "zawsze trzymaja dziecko rodzice". Ta sama okulistka jest na liscie ze szpitala, ze rzekomo specjalizuje sie we wczesniakach!!!! A nie ma pielegniarki umiejacej trzymac dziecko!!!! Wyszlismy wiec z gabinetu bez badania!!!! Teraz rozmawialam z mama i mama mowi, ze dobrze ze sie nie zgodzilam, bo jakbym trzymala dziecko i by mi sie dziecko wyrwalo i doszloby do uszkodzenia oka (bo juz byly by w oku jakies przyrzady) to ja bym byla winna i nawet nie moglabym podac lekarki do sadu za uszkodzenie dziecka.
Pytanie 1: Jak wygladalo u was takie badanie tak malego dziecka? Dodam, ze moje dziecko ma teraz 3,5 miesiaca (koryg. wiek: 1,5 miesiaca). KTO TRZYMAL DZIECKO?????
Pytanie 2: Od jakiego wieku nie trzeba trzymac dziecka, bo okulista moze spokojnie spojrzec w oko dziecka. (Dla osob posiadajacych juz dzieci moze byc to naiwne pytanie, ale pytanie to zadaje, bo to moje pierwsze dziecko, wiec sie nie orientuje)