ewelajnawrocek 13.06.12, 11:28 Dziewczyny, moj mlody od jakiegos czasu mowi zamista L to R, np. rody, nuterra, dra mnie etc..poprawiamy go, ale on sie zapomina i to samo. Czy to przejdzie czy logopeda? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinder0610 Re: Mówi R zamiast L 13.06.12, 15:11 moja przez krótki czas też tak m,ówiła. To było zaraz po tym jak zaczęła mówić r. Plątały jej się słowa i własnie w niektórych zamiast l mówiła r. Przeszło samo. Nie szłam do logopedy. Odpowiedz Link
zuzu-and-more Re: Mówi R zamiast L 13.06.12, 15:17 a ile ma lat? Takie wady są fizjologiczne do 4r.ż. i nie powinnaś się przejmować. jesli ma wiecej niż 4lata to może lepiej wybierz się do logopedy, choćby na konsultację zebys mogła spać spokojnie Odpowiedz Link
ola_mi Re: Mówi R zamiast L 13.06.12, 21:52 to nie jest wada, a nowa umiejętność. Młody nauczył się wymawiać R i teraz wszędzie gdzie jest literka L lub R(wypowiadane do tej pory jako L) własnie wymawia jako R. Dzieciak uczy się ze słuchu. Trochę czasu upłynie,a zacznie mówić poprawnie i załapie, że część wyrazów ma R a część L w swoim składzie. Jeszcze jest etap mówienia sz wszędzie tam gdzie było s,jak dzieciak zaskoczy że jest taka głoska.I wówczas masło staje się maSZłem Odpowiedz Link
eda321 Re: Mówi R zamiast L 13.06.12, 18:50 Pamiętam, że mój młodszy brat tak mówił - przeszło po kilku tygodniach, ale tu była trochę inna historia. Najpierw zamiast "r" mowił "L". Chodził do logopedy i potem jak się nauczył tego "r" to tak się starał, że to "r" było i w miejscu "r" i w miejscu "L" ... Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Mówi R zamiast L 14.06.12, 08:50 Nie masz sie czym martwic? przeciez to maluch, jeszcze ma prawo. Jak bedzie tak dalej mowil w wieku 4,5 roku, to idz do logopedy. Odpowiedz Link
tartulina Re: Mówi R zamiast L 15.06.12, 07:26 to etap zabaw językiem-wszystko w normie, tym bardziej,że wymawia r prawidłowo Buziaki dla Młodego Odpowiedz Link
ag0000 Re: Mówi R zamiast L 17.06.12, 09:24 moja córa też tak miała,że zamiast L mówiła R i logopeda powiedziała ,że to jest normalne i ma prawo tak zamieniać i samo przejdzie i tak się stało od jakiś 4-5msc mówi już normalnie i jest dalej pod opieką logopedą tak kontrolnie już tylko Odpowiedz Link