Dodaj do ulubionych

do MamyCudownegoMisia

23.06.12, 00:21
Witam.
Jestem mamą 5 miesięcznego wcześniaka. Z innego wątku dowiedziałam się, że dysponujesz
rozpiską co i od kiedy podawać do jedzenia takim maluszkom. Niestety wątek jest już zarchiwizowany, więc zakładam nowy. Bardzo interesuje mnie od kiedy można wprowadzać oleje i ziarna. Jeśli była taka możliwość bardzo proszę o przesłanie plików na adres janiak2@poczta.onet.pl. Z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: do MamyCudownegoMisia 23.06.12, 04:18
      Witaj, będe miała dostęp do tych rozpisek w niedziele, ale masz jeszcze czas wink
      • beatka126 Re: do MamyCudownegoMisia 23.06.12, 08:32
        mogę też się załapać???
        beatka126@wp.pl
        chętnie urozmaicimy dietęsmile
        • mamaantonki Re: do MamyCudownegoMisia 24.06.12, 02:12
          MCM, jeśli możesz, to przeslij mi na gazetowegosmile

pozdro
          • misiekjasiek Re: do MamyCudownegoMisia 24.06.12, 12:33
            Dziewczyny a czy to chodzi o te pliki wordowskie z podzielonymi grupami jarzyny, owoce, nabiał, pozostałe, mięso, przyprawy, produkty zbożowe itd?
            Mam to na kompie jakby Beacie nie udało się tego odszukać smile
            -----
            Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
    • mama-cudownego-misia poszło 5 maili 24.06.12, 18:35
      Dajcie znać, czy wszystkie wszystko dostałyście.
      • asia-5 Re: poszło 5 maili 25.06.12, 22:40
        Jejku, a dlaczego oleje i ziarna mają znaczenie ?
        Boże, jaka ja jestem zielona w tych sprawach - mcm Ty to jesteś jakąś skarbnicą wiedzy!
        • mama-cudownego-misia Re: poszło 5 maili 26.06.12, 07:19
          A bo ja se dorabiam pisząc artykuły na zamówienie i muszę się doszkalać na różne dziwne tematy smile.

Oleje tłoczone na zimno to przede wszystkim świetne źródło kwasów omega3, które są niezbędne do funkcjonowania mózgu. Oczywiście nie każde mają je w tej samej ilości, więc trzeba tak je dobierać, żeby stężenie omega3 w stosunku do omega6 w diecie było mniej więcej 1:3. W tym samym celu warto di diety malucha wprowadzić orzechy włoskie (3-5 dziennie spokojnie wystarczy, ale najlepiej zmielić), avocado i tłuste ryby typu łosoś, makrela, węgorz, sardynka...
          Poza tym sporo olejów zawiera wit. E.

Z kolei ziarna to fantastyczne źródło mikroelementów, których zwykle w diecie brak. Dla dziecka tez lepiej je zmielić, bo wtedy substancje odżywcze się znacznie lepiej przyswajają. i tak np. w pestkach dyni znajdziesz niezastąpiony dla mózgu mangan i fosfor, cynk, a także lecytynę (dobra na pamięć), kilka witamin z grupy B i wit. A.
          Z kolei pestki słonecznika to doskonałe źródło wit. E, kwasu foliowego, magnezu czy potasu.
          A już w ogóle hit to orzechy włoskie, które oprócz dużych ilości omega3 zawierają mnóstwo manganu, wit. E i C oraz kwas lanolinowy.

Generalnie jeszcze bym do tego duetu dorzuciła kiełki, które są prawdziwą bombą witaminową. Taki np. twarożek z kiełkami rzodkiewki czy ryż z winogronami, migdałami i kiełkami słonecznika to po prostu samo zdrowie smile
          • beatka126 Re: poszło 5 maili 26.06.12, 20:41
            a więc koffffana nasza skarbnico wiedzy, tak jak pisałam w mailu wszystko podrukowane i włączamy w życie. Tylko proszę nie śmiej się ze mnie ale ja laik totalny jeśli chodzi o kiełki, kiedyś u teściowej widziałam kiełkownicę, ale nigdy nie była w użyciu więc jej najnormalniej w świecie w najbliższy weekend zabiorę, tylko proszę Cię napisz jak się takie kiełki produkuje.... Jedyną hodowle kiełków jaką widziałam to jeszcze w dzieciństwie rzeżucha na Wielkanoc...
            • mamaantonki Re: poszło 5 maili 26.06.12, 23:17
              Dostałam, dzięki wielkie
            • mama-cudownego-misia Re: poszło 5 maili 27.06.12, 08:21
              Ok, najprostszy sposób i na początek wystarczy smile
              Kupujesz ziarna do kiełków na allegro. Jak dojdą, bierzesz dwa opakowania po serkach wiejskich albo płaskich jogurtach. W jednym robisz dużo małych dziurek i wyściełasz 1 małym gazikiem. Do drugiego wlewasz trochę wody na dno. Wpychasz jeden w drugi, upewniasz się, ze w wewnętrznym kubku jest mokro, ale ziarna nie będą "pływać", wrzucasz do środka kilka ziaren, przykrywasz kubki papierowym ręcznikiem (ze 3-4 warstwy) i odstawiasz na jakieś 12-24 godziny, w zależności od wybranego ziarna, kontrolując co pewien czas, czy już wyglądają jak te kupne.
              Kiełki wyciągasz, przenosisz do lodówki i zużywasz w ciągu max 48 godzin. Koniecznie krótko sparz przed podaniem.

A wiesz, jakie to na cerę dorosłej kobity dobre? smile
              • beatka126 Re: poszło 5 maili 27.06.12, 11:10
                wiesz jeśli chodzi o moja osobę i moja dietę, albo raczej jej brak - to mnie już przekonałaś tą bombą witaminową... no a cera to wogóle superbig_grin

dzięki za instruktarz:0)

słuchaj a tak z drugiej beczki uderzę - ja jako dziecko uwielbiałam płatki owsiane na mleku z łyżeczką masła i robezłtanym jajkiem. Wiekowo mój dzieć mógłby powoli próbować płatków tylko podpowiedz jak je przyrządzić, bo na mleko krowie jeszcze za wcześnie a modyfikowanego przecież się nie gotuje.... na samej wodzie nie będzie to aż takie pożywne i wartościowe... tak sobie myślę, że mogłabym płatki rozgotować na wodzie na tą gęstą papkę dodać jajo i masło, a gdy ostygnie połączyć z mlekiem modyfikowanym.... dobrze myślę??? czy może masz inny pomysł jak je przyrządzić???
                • mama-cudownego-misia Re: poszło 5 maili 27.06.12, 14:11
                  Dokładnie tak, jak piszesz - na wrzątku, a jak ostygnie, dodać mleko modyfikowane w ilości mniej więcej odpowiedniej dla ilości użytej wody. Tak samo możesz robić tez np. budyń, tylko wyjdzie bardziej lejący, jak go już zamieszasz.
                  Nie jestem tylko przekonana co do tego jajka na surowo, bo białko się zetnie szybko, ale czy osiągnie toto taką temp., żeby ewentualna salmonella i inne cuda wyzdychały? Ja bym rozbełtywała jajko w niewielkiej ilości zimnej, dodawała do gorącej, ale nie wrzącej, wściekle mieszała, żeby się białe gluty nie porobiły zagotowywała i dopiero dodawała płatków.
                  A jak się porobią gluty, to zawsze można je zmiksować wink
                  • beatka126 Re: poszło 5 maili 27.06.12, 15:24
                    dziękikiss
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka