Dodaj do ulubionych

Badanie wzroku - jak się za to zabrać

30.12.12, 16:11
Tak profilaktycznie chciałabym młodej sprawdzić wzrok, ale jednocześnie chciałabym mieć pewność, że to zostanie dobrze zrobione, a po swoich przepałach z okulistami zgłupiałam (chodzę do podobno najlepszych, a za każdym razem wychodzi inna wada wzroku, od + po -, co lepsza czasem wychodzi astygmatyzm, a czasem nie, nawet temu samemu okuliście potrafią wyjść inne wyniki i sam nie wie, dlaczego, zwala na akomodację, a mi sie oczy męczą okrutnie od paru miesięcy i nie daje się dobrać okularów) i nie jestem już do końca pewna, co właściwie mam młodej zbadać i jak.

Młoda ma lat 5,5 i z zasady nie współpracuje ze służbą zdrowia. Osprzętu sobie założyć nie da, planszy nie widzi, ściany nie widzi, pani dr nie lubi itd. confused
W normalnym życiu nie ma większych problemów ze wzrokiem, ale ponieważ zaczęła sie interesować pisaniem i czytaniem, wolałabym sprawdzić.

Są jakieś metody w miarę pewnej diagnostyki takich buntowniczek z wyboru? Polaa, liczę szczególnie na Twoje rady smile

Adresy tez mile widziane, jeśli nie Wrocek, to z miłą chęcią może być Kraków, Katowice, Warszawa mniej chętnie, ale też.
Obserwuj wątek
    • mamaolisia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 16:26
      Beatko ja Ci polecam Kraków i dr. Kaczmarekwink
      • mama-cudownego-misia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 16:29
        Oo, to wezmę od Ciebie namiary smile
        A jak ona bada? Bo Gosia sobie nic na łeb nie da założyć. Chyba żeby ją przekupić jakimś arcyróżowym jednorożcem albo innym obiektem pożądania...
        • motylk-kk Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 16:39
          Dopisuję się do wątku interesuje mnie okulista dla 2,5 latków najlepiej Wrocław okolice bielan wrocławskich ale to bez różnicy
          • mama-cudownego-misia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 16:48
            Wiesz cooo... We Wrocławiu to własciwie chyba głównie dr Lange, dr Robaczyńska, no i Spectrum. W Spectrum jest jakaś świetna specjalistka od zeza, na T chyba. Lepszych tutaj dla dziecka nie znajdziesz.
            Tylko podobno we Wrocku nie ma jakiegos sprzętu (refraktometr?), który pozwala zbadać wzrok ze 100% pewnością. Albo moze jest mniej nowoczesny, a w Krakowie lepszy jakiś... Przyznam, ze mi to tłumaczono, ale wtedy nie uważałam smile
            No i do tego te bunty młodej... Nawet zakrapianie oczu by sie musiało odbyć gwałtem i przemocą.
            • polaa27 Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 17:08
              Najlepiej jakby jakiś dobry okulista miał refraktrometr. Dziecko musi popatrzeć się w ten "pistolet" parę sekund i wszystko wiadomosmile Ale jak dobry okulista to też bez tej maszyny da radę. Tylko wybierz okulistę dla maluchów, bo wtedy bez współpracy z dzieckiem taki specjalista bez trudu określi wadę wzroku.

Jakbyś wybierała się do Krakowa to nas operowała i prowadzi dr Pociej-Żero ze Scanemdu i polecam ją gorąco. Ale myślę, że do badania wzroku znajdzie się jakiś okulista we wrocławiu teżsmile Tylko trzeba wybrać własnie dobrego specjalistę od maluchów, co sobie poradzi z badaniem, nawet jak mu mały pacjent nie pomagasmile A nawet utrudniasmile Nasza Doktor z Krakowa bada nas bez refraktrometru, jakimiś szkiełkami i miarkami, szybko i sprawnie. Miki nie współpracuje, ale Pani doktor jest szybka i jest tam u niej taka fajna pomoc, że nie raz zaśmiewał się w gabinecie do łezsmile Co oczywiscie badania nie ułatwiało, nawet wręcz przeciwnie, ale zawsze badanie udawało się zrobić.

• motylk-kk Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 17:15
                jeżeli masz telefon lub jakieś namiary na okulistę od zeza to napisz, myślę że moje córki będą współpracować nie boją się lekarzy i bez problemy dadzą się zbadać nie ma problemu z zaglądnięciem do uszu czy nosa myślę że z oczami będzie ok i żadnych scen nie zrobią

• polaa27 Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 17:26
                  Najlpesi specjaliści od zeza w Polsce są w Krakowie. Ja w Warszawie chodziłam ponoć do najlepszych (Prost Hautz) i sobie z zezem młodego nie poradzili. Ba, przez Hautza straciliśmy masę czasu, nerwów i ledwo te oczy odratowaliśmy (nie wiem czy widzenie obuoczne też niestety).

Polecam dr Marie Pociej-Żero ze Scanmedu z Krakowa. Prowadzi i operowała młodego (duży zez zbieżny, pzrykurcz mięśni, brak odwodzenia) i nachwalić się jej nie mogę. Świetny lekarz i profesjonalistka. My operowaliśmy prywtanie bo czasu nie było, ale wiem, ze teraz czeka się ok pół roku tylko operację na nfz. Polecam.
                  • motylk-kk Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 17:45
                    przyznam się że nie wiem czy moje panny zezują na badaniu okulistycznym które trwało dwie minuty lekarz stwierdził że jest lekki zez badanie wyglądało że wziął misia do ręki potrzepał przed oczyma dziecka i na tej podstawie wydał decyzję że dziecko zezuje na lewe oko....sprawdziłam ceny w Spectrum i niestety mnie przeraziły troje dzieci * 250zł pokaźna suma się uzbiera a może polecicie okulistę we Wrocławiu Wałbrzych okolice na kasę chorych. najpierw pójdziemy na NFZ jeżeli się okaże że rzeczywiście jest zez pojedziemy do krakowa
                    • mama-cudownego-misia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 17:47
                      W spectrum masz też na NFZ, tylko dłuuugie terminy. Ale jak mają 2,5 roku to chyba się tak nie spieszy?
                  • mama-cudownego-misia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 17:46
                    Do Krakowa i tak się wybieram, smoka wawelskiego młodej pokazać, więc można by to zgrać z wizytą smile
                    Tylko chyba bym wolała tym refraktometrem, bo tak to w ciemno jedziemy, uda się albo nie...
                    • mamaduo Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 18:01
                      ja chodzilam z mlodymi do Promyka (dr Szyszko cos tam, dwa nazwiska) a teraz do Spectrum do dr Turskiej. Ale w sprawie zeza kazala nam sie skonsultowac albo z dr Agopowicz (Wroclaw) albo z Krakowem. Refraktometr (jesli to jest to, o czym ja mysle) to mieli i w Promyku i w Spectrum.
                      Takze mysle, ze jesli chodzi o wady wzroku to jak najbardziej tak, a jesli chodzi o zeza to tak jak pisaly dziewczyny.
                      O podejsciu do dzieci sie nie wypowiem, bo moje raczej wspolpracuja, w Promyku sobie z nimi radzili, dr Turska tez, ale czy z jakims trudniejszym przypadkiem sobie poradza - w Promyku mysle, ze chyba nie, predzej juz dr Turska.
                      • mamaolisia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 18:29
                        Ja polecam jednak Kraków, w Promyk z moim Olisiem sobie nie poradzili,dr Korendowicz również ... no i w Krakowie napewno maja lepszy sprzęt i lepsze metody na zbadanie wzroku, wszystko zależy od współpracy dziecka. Wizyta u Agopsowicz to 250zł u Turskiej chyba ze 160 zł. z okulistów na NFZ nie polecam żadnego....u dr. kaczmarek 150 zł ja jestem z niej bardzo zadowolona,przeprowadzała Olisiowie I operacje wzroku i bedzie robic kolejnąwink
                        • mama-cudownego-misia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 18:38
                          Kochana, a ten refraktometr ma? Jak nie, to pewnie i tak spróbuję u jednej albo u drugiej w Krakowie - zależy, u której termin będzie mi bardziej pasował. Ale jakby miała refraktometr, to sprawa oczywista.
                          A jak nie, to spróbuję i w Krakowie, i w Spectrum moze, i wyciągnę średnią tongue_out
                          • polaa27 Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 18:50
                            W scanmedzie tez nie maja refraktrometru, a u nas badanie za kazdym razem sie udaje, mimo, ze Mikołaj nie mowi i nie wspolpracuje. Jak młoda da sobie spojrzeć w oczy to też sie uda, bez wykonywania poleceń czy opowiadania co widzi. Poza tym tam w gabinecie jest rewelacyjna babka do pomocy okuliście, każde dziecko przekabacismile Wiesz my jestesmy weteranami, jesli chodzi o lekarzy i Mikołaj tez nie znosi gabinetów lekarskich. A tam jest naprawdę oksmile
                          • ewelajnawrocek Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 18:50
                            Byłam w Spectrum u Turskiej, wizyta 160 zł, ona teraz przyjmuje na Rajskiej tam gdzie ja chodzilam do gina i bierze 120 zl, wiec sie bardziej opyla, w ramach luxmedu bylam i Cwioro Mulak czy jakos tak i miła babka, nam wyszły plus 5tki i jak za 3 miechy sie powtórzy wynik to wbijamy w okulary niestetysad
                          • mamaolisia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 18:53
                            www.leczeniezeza.pl
                            • mamaduo Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 30.12.12, 19:40
                              W Spectrum dr Turska przyjmuje na NFZ. Tylko sie czeka. Ale przyjmuje tez na Minskiej w Remedisie i wizyta kosztuje 100 PLN (bylam w grudniu prywatnie wlasnie na Minskiej ze soba ze tak powiem i w Spectrum rowniez w grudniu z dzieciakami na NFZ).
                              • motylk-kk Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 31.12.12, 09:49
                                mamaduo - ile czekałaś na wizytę na NFZ w Spectrum
                                • adusia29tc Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 31.12.12, 23:14
                                  Ja byłam we Wrocławiu u dr E. Salomon, radzi sobie z maluchami, bo mała nie współpracowała, myślę, że jest dobra, bo przeprowadziła nawet wywiad rodzinny, kto ma jakie wady. U małej wyszły +1,5 na oba oczka i powiedziała, że na razie to nie jest jakaś wielka wada, w dodatku oba tak samo, badanie trzeba powtórzyć za rok, no i właśnie mija rok i chyba tam znów pojadę tj. Profimed przy Bulwarze Ikara. A może powinna zmienić lekarza?
                                  • ewa-mamazosi Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 01.01.13, 14:39
                                    Hej a widzisz, rok temu u córki wyszła wada wzroku, +1 nadwzroczność, +1 astygmatyzm (mała miała badanie wzroku z znieczuleniu ogólnym). I od razu dostałyśmy okularki. Na początku rewelacyjnie nosiła okulary, po 2-3 miesiącach się popsuła i od paru miesięcy znowu dobrze nosi zarówno okularki i aparaciki. Zosia zezuje delikatnie lewym oczkiem. Mieszkamy w Białymstoku, ale jestem prawie zdecydowana gdzieś jechać i zbadać jeszcze raz te jej oczka, rozważam nawet Kraków. W listopadzie na wizycie lekarka powiedziała, że raczej potrzebna będzie operacja na tego zeza, bo okularki małe dioptrie i mogą sobie nie poradzić ( zez wynika z wady wzroku).
                                    • polaa27 Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 01.01.13, 14:58
                                      Jeśli dziecko nie zezuje, nie ma astygmatyzmu i z badania wychodzi tylko +1,5 to żaden okulista nie da okularów. W dodatku plusy sa fizjologiczne w pierwszych latach dziecka i maja tendencje do zmniejszania się, więc jest szansa, ze w następnym badaniu będzie już ok.
                                • mamaduo Motyl KK 01.01.13, 22:24
                                  Czekalam okolo pol roku, teraz jest styczen to moze sie szybciej uda? Ja na pewno bede dzwonic teraz i rejestrowac na kontrole na druga polowe roku.
                                  • motylk-kk Re: 03.01.13, 16:26
                                    proszę o opinię wrocławskiego centrum okulistycznego Dr Hanna Świebocka-Młyńczak
                                    • mama-cudownego-misia Re: 03.01.13, 16:50
                                      Nie znam niestety. Ale wiesz, wszyscy (w tym moi znajomi lekarze) polecają tych speców, których wcześniej wymieniałyśmy. To nie znaczy, że ta, o której piszesz, jest zła, ale ci, o których wcześniej pisałyśmy, są na 100% dobrzy smile
                                      • flowercia Re: 06.01.13, 12:37
                                        czesc smile, dawno mnie tu nie bylo, wszystko do tej pory bylo w porzadku, Jagoda rosnie i rozwija sie super, dopoki nie pojawił się zez, czy mozecie polecic specjaliste od zeza we wrocławiu u Jagody pojawil sie w jednym oku ok 3 tygodnie temu sad, nie wiem czy od razu uderzac do Krakowa czy sprobowac we Wroclawiu?
                                        • mama-cudownego-misia Re: 06.01.13, 16:57
                                          Cześć smile Strasznie miło przeczytać, że Jagoda ok. Własnie o Was myslałam, jak ostatnio przejeżdżałam tak, gdzie mieszkacie smile

W sumie mogę uderzyć do spectrum... ten Kraków to stąd, ze i tak się tam wybieramy z dłuższą wizytą, a cuda o jakimś ichniejszym refraktometrze mi opowiadano, można by młodej zepsuć zwiedzanie badaniem tongue_out
                                        • mama-cudownego-misia Re: 06.01.13, 17:16
                                          Próbowałam Ci wysłać maila, ale cos mi go odbija smile To pisze tutaj: z zezem to bym poszła do dr Turskiej do spectrum.
                                          • flowercia Re: 07.01.13, 07:32
                                            Hej dzieki fajnie ze o nas myslalas wink odezwij sie na gg (760652), dzieki serdeczne, to sprobujemy do doktor Turskiej, znalazlam jeszcze dr Barbare Korendowicz, moze ewentualnie do Niej, ten zezik nie jest caly czas np wczoraj zezowala tylko troche rano potem juz caly dzien nie ;-( nie wiem od czego to zalezy, po prostu jak dlugo na cos patrzy nagle jedno oko leci troche do srodka
    • doroszka Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 06.01.13, 15:20
      Może do Kowal-Lange prywatnie? U niej byłaś?
      Całe badanie nie wygląda, jak w typowej przychodni przyszpitalnej, a i pani doktor w cywilu (a jeśli ma fartuch, to można się z nią umówić, żeby zdjęła) i ma ok podejście do dziecka.
      • mama-cudownego-misia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 06.01.13, 16:56
        Tylko wiesz, mi nie chodzi o zobaczenia dna oka, tylko takie zwyczajne profilaktyczne sprawdzenie, czy młoda nie ma wady wzroku. Ona raczej spec od retinopatii smile
        • doroszka Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 06.01.13, 21:29
          Aaaa to ja nie wiem, choć widzę, że do niej nawet dorośli chodzą, a ja byłam nawet ze starszakiem, żeby Filipowi pokazać, jak się bada wzrok bez tych wszystkich siupów z koniecznością trzymania dziecięcia wink

I pani doktor normalnie na tablicy im pokazywała, badała ostrość widzenia i coś tam jeszcze. Najpierw starszy Maćkowski, a Filipos nie mógł być gorszy wink (miał wtedy 3,5 rokusmile i też grzecznie wykonywał polecenia. Raz tylko podkówka mi się zaczęła robić, to Lange odwróciła jego uwagę czymś innym wink

Maćkowi potwierdziła, że żadnej wady nie ma, a Filipowi jeszcze dno oka ofkors zbadała.
          • mama-cudownego-misia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 07.01.13, 07:01
            Hehe, no własnie tablica u Gosi już została wypróbowana i nie działa. Wiesz, ślepnie na sam widok, nie tylko zwierzątek z tablicy, samej tablicy i ręki pani dr nie widzi, ale nawet ściany nie widzi. "ciemność widzi" generalnie smile Tak ogłupiła lekarkę, że ma wpisane podejrzenie wady wzroku do dalszej diagnostyki.
            Stąd ten pomysł, zeby do Krakowa pojechać, bo tam podobno mają jakiś sprzęt pozwalający w mniej niż sekundę określić wadę wzroku.

I generalnie to nie wiem, czy w ogóle ma jakąś wadę wzroku. Na codzień nie zezuje, nie ma żadnych problemów, ale zaniepokoiło mnie ostatnio na spacerze, że jakieś 30 m od nas sobie wrona łaziła, a dzieć się zachwycił, że kotek. No i cała rodzina tatusia to astygmatycy i krótkowidze, ja z kolei dalekowidz, więc rodzinnie też predysponowana...
            • flowercia Re: Badanie wzroku - jak się za to zabrać 07.01.13, 07:33
              my wlasnie idziemy na kontrole za tydzien z Jagoda do dr Lange, a moze ona kogos poleci od zezowania pozdrawiam Was cieplo Bogusia
              • ilovetwins dr Turska 21.01.13, 17:44
                nie czytalam całego watku, wiec nie wiem, czy juz ktos ci ją polecał... jesli nie, to ja polecam wink przyjmuje prywatnie w remedisie na muchoborze, i chyba jeszcze gdzies. Dobry spec.
                I potrafiła zbadac moje zbuntowane 2,5 latki wink
                • mama-cudownego-misia Re: dr Turska 21.01.13, 18:34
                  Jeszcze w spectrum przyjmuje smile
                  Jak na razie kolejna próba badania tradycyjnymi metodami spełzła na niczym. Młodzież odmówiła współpracy... Muszę załatwic do końca sprawę samochodu, bo mieliśmy wypadek, idie do kasacji i trzeba jakiś nowy kupić, a potem spróbujemy znowu. Dobrze, ze juz mamy instrukcje, jak smile

Nie mam sił do tej mojej panny - lekarza wyczuje na kilometr, nawet wsród naszych znajomych potrafi zrobić cyrk, jak ją zaczepi ubrany po cywilnemu lekarz uncertain - ostatnio na ślubie znajomego wpadła w histerię, gdy zagadała do niej nieznana nam kobita, i okazało się, że też lekarka. I przez całą ceremonię się chowała za mną, bo obok stał chirurg. Moze to przez "apteczny" zapach? Z drugiej strony weterynarzy i aptekarzy znosi bezproblemowo.
                  • mamaduo Re: dr Turska 21.01.13, 23:04
                    ja ide jutro na 11 do dr Agopsowicz (zarekomendowanej przez dr Turska wlasnie) - konsultacje w sprawie zeza Kasi, bo chwilowo do Krakowa nie mamy jak sie wybrac, a juz bym chociaz mniej wiecej chciala wiedziec na czym stoje. No i od srody zaczyna corcia rehab. wzroku.
                    Krakow moze na wiosne, zobaczymy...Prywatnie do dr Kaczmarek czeka sie okolo miesiaca, wiec tragedii nie ma. W Spectrum na NFZ do dr Turskiej do konca roku nie ma miejsc - BYC MOZE beda w polowie lutego, bo cos targuja z funduszem jeszcze.
                    Tak czy siak, zdam Wam jutro relacje.
                    • ilovetwins Re: dr Turska 22.01.13, 17:12
                      do konca roku??? przeciez jest styczen... w jakim kraju my zyjemy...
                      my niestety do wiekszosci lekarzy chodzimy prywatnie... oczywiscie miejsca są od reki... ;-/
                  • ilovetwins Re: dr Turska 22.01.13, 17:11
                    ojej, to rzeczywiscie masz ciezki orzech...
                    dr turska to nawet nie zakladala fartucha, zeby nie straszyc dzieci, ale pewnie twoja to i w cywilu ją wyczuje... ;-/
                    • mamaduo Re: dr Turska 22.01.13, 19:01
                      no ja tez prywatnie glownie. Niestety nic Wam nie napisze, bo w polowie badania ogloszono ewakuacje, przyjechaly 3 wozy policyjne, dwie karetki nie wiem co jeszcze no i byc moze uda sie w czwartek dokonczyc to badanie - trzymajcie kciuki, bo ja zaraz rodze i chcialabym miec juz tego Kasiowego zeza z glowy przed uncertain
                      • mama-cudownego-misia Re: dr Turska 23.01.13, 07:07
                        Aaa, to przez tę bombę w Sky Tower? współczuję i trzymam kciuki za skuteczną powtórkę.
                        • mamaduo Re: dr Turska 23.01.13, 09:04
                          tak, przez bombe - coz za absurdalna sytuacja..
                          • mama-cudownego-misia Re: dr Turska 23.01.13, 09:39
                            Nooo... Swoją drogą dobrze, że Was tak szybko wcisnęła na następny termin.
                    • mama-cudownego-misia Re: dr Turska 23.01.13, 07:10
                      Wiesz, tylko czekam, aż młoda będzie mniej młoda, a bardziej przekupna. Raz już się ją udało zbadać machając przed nosem bardzo pożądanym jednorożcem, a raz za 3 sukienki i "buty dorosłej kobiety" (w sensie baletki, nie na obcasie smile ) dała sobie założyć wenflon i zrobić kroplówkę.
                      Tak że nie tracę nadziei, z każdym miesiącem szanse na udane badanie coraz większe smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka