Dodaj do ulubionych

Ratunku! Oczko!

11.02.13, 21:13
Poradźcie, proszę, jak mogę jeszcze pomóc.... Sprawa na cito.
Dziecie dziś rysowało przed zaśnięciem i nadziało sobie oczko na kredkę. Prawe oko /twardówka/ w kąciku zewnętrznym mocno czerwone z wylewem.
Utuliłam, Bidulka z płaczem zasnęła, ale widać, że go boli, bo pochlipuje przez sen. Założyłam czopka z paracetamolem. Nie wiem, czy dobrze, czy na takie bóle pomaga? Nie zdążyłam nawet niczym przemyć. Ale chyba łezki też ładnie przemywają?
Jutro rano oczywiście okulista będzie.
Co by tu można jeszcze... Może jaki okład, ale z czego?
Najbardziej się boję, że jak tam jakiś wylew wewnętrzny jest....
O Matko! Chyba nie zasnę dzisiaj.
Dziękuję za rady.
anna
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Ratunku! Oczko! 11.02.13, 21:20
      Nie ma co radzić, bo wsio ok. Mogłaś sola fizjologiczną przepłukać, ale jak tak się spłakała, to łezki też troche przemyły. Dobrze, ze do okulisty idziesz, ale pewnie Cię pocieszy, że tylko naczynko pekło.

Swoją drogą, jak Gosia sobie dziabła oko widelcem, to tak spanikowałam, że od razu na ostry dyżur. A tam kolejka na kilka godzin... Jak zasneła, to se poszłam.
      • anias2000 Re: Ratunku! Oczko! 11.02.13, 21:33
        Dzięki za pociechę. Lepiej mi nie jest. Ale dziękuję za szybką odpowiedź.
        • beatka126 Re: Ratunku! Oczko! 11.02.13, 22:43
          Kiedyś nasz łobuz wpadł na kant krzesła... skończyło się na pękniętym naczynku, ale co strachu się najedliśmy to nasze;/
        • mama-cudownego-misia Re: Ratunku! Oczko! 12.02.13, 07:16
          > Lepiej mi nie jest.
          Eeech, no przykro mi, że nie mogę nic więcej powiedzić sad Zachowałaś sie zupełnie prawidłowo. Może ja bym przepłukała solą i nie dała paracetamolu, bo nie na wiele się zda. Ale przeciez dziecię od tego nie umrze.
          Zwazywszy arsenał tego, co moja 5,5-latka miała już w oczach, jestem prawie pewna, ze Twojemu maluchowi nic nie bedzie. Ale sprawdzić trzeba.
          Napisz, co okulista pwoiedział.
          • anias2000 Kropelki 12.02.13, 10:38
            Mamy szczęście, bo mamy okulistę dziecięcego za sąsiada.... Więc szybciutko poszło, po sąsiedzkiej znajomości.
            Oczko ma obrzęk wewnętrzny, lekko podwyższone ciśnienie, z zewnątrz też duży obrzęk i pęknięte naczynka. Ucieszyła się Pani, że nie przebite..... Aż mi skóra ścierpła.......
            Dostał antybiotyk tobramycinum 3mg, co 12 godzin, przez tydzień. I za tydzień do kontroli.
            W związku z tym będzie też opóźnienie tygodniowe w podawaniu atropiny przed kolejnym badaniem....
            W sumie dobrze się skończyło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka