Dodaj do ulubionych

rezonans magnet u dziecka

10.04.13, 17:20
Mam kłopot i pytanie.
Mamy znów termin na wycięcie migdałka (4 raz!!!!!!!!!!!!!!!) na koniec maja.
Lekarz zasugerował zrobienie tomografii głowy, jednak inny zmienił na rezonans( bo TK przy słabych oczkach niewskazana).
Terminy oczywiście za 100 lat. Prywatnie koszt ok 500 zł.
Teraz pytanie-czy dziecko 8 letnie , bardzo ruchliwe wytrzyma w tej tubie ? Rezonans w znieczuleniu tylko w Warszawie, wiec odpada, jesteśmy z Gdyni. Pytam, bo 500 zł to dla mnie dużo, a jak kasa ma iść w kocioł,bo młody nie wyleży , to odpuszczam sobie i będę czekać na termin w nfz ( do maja i tak nie mam nigdzie szans).
Moze macie jakies doswiadczenia?

Obserwuj wątek
    • misiekjasiek Re: rezonans magnet u dziecka 10.04.13, 17:47
      Michał miał MRI mózgowia na Akademii Medycznej w Gdańsku rok temu. W Gdańsku robią prywatnie MRI ale tam, gdzie dzwoniłam, odmawiano wykonania badania dziecku małemu i obciążonemu tak jak Michu.
      Dostaliśmy od neurologa (dr Kozakiewicz-Sroka, przyjmuje w Przychodni Świętokrzyskiej na Orunii) skierowanie na specjalnym druczku konkretnie na oddział neurologii rozwojowej, telefonicznie ustalałam termin i dostałam wstępny za... 4 miesiące. Byliśmy akurat w 3mieście i poszłam z tym skierowaniem osobiście na oddział, po rozmowie z lekarzem mogliśmy szykować się na badanie już po 2 tygodniach. Skierowanie dostałam na początku marca, termin mieliśmy na 17-go ale z powodu braku izolacji przesunęłam badanie na 11 kwietnia.
      Byliśmy tam 3 doby, wieczorem przed badaniem odbyła się kwalifikacja anestezjologiczna, rano na czczo jechaliśmy na badanie w znieczuleniu ogólnym, po 45 minutach mały się wybudził i wróciliśmy na oddział. Później doba obserwacji i przygotowania do video-EEG.
      Na oddziale były dzieci starsze, które miały robione badanie w znieczuleniu. Jeśli diagnostyka nie obejmowała EEG i konsultacji rehabilitacyjnej, dzieci wychodziły jeszcze tego samego dnia do domu.
      Wiem, że MRI robią też w Olsztynie na NFZ i terminy są szybkie.
      Ale moim zdaniem możesz spróbować tak, jak my. Dr prowadząca małego podpowiedziała, że najmniejsze obłożenie jest w czasie świąt i długich weekendów, także jeśli masz skierowanie podjedź na AM i zapytaj. Masz może dużą szansę na załatwienie sprawy podczas majówki. My celowaliśmy w Święta Wielkanocne i na oddziale było dwoje dzieci.
    • eda321 Re: rezonans magnet u dziecka 10.04.13, 23:16
      My tak jak MisiekJasiek robiliśmy rezonans (pod narkozą) w AM w Gdańsku w październiku zeszłego roku. Jesteśmy z Olsztyna - akurat w momencie gdy my się rejestrowaliśmy, to u nas czas oczekiwania na rezonans był dużo dłuższy niż w Gdańsku.
      • t.tolka Re: rezonans magnet u dziecka 11.04.13, 18:34
        Wytrzyma w halasie pol godziny w calkowitym bezruchu, bez drgnienia? Milosz nie mial szans. Moj maz wytrzymal z trudem, bo jak mial swiadomosc bezruchu to go wszystkp swedzialo big_grin
        • tabaluga0 Re: rezonans magnet u dziecka 13.04.13, 20:14
          właśnie raczej nie wytrzymasad Bede dzwonic i pytac o narkozę, tylko ze my z problemami laryngologicznymi, więc nie wie czy neurologia nas przyjmie.
          • nati1011 Re: rezonans magnet u dziecka 13.04.13, 21:59
            nasz 9 latek wytrzymał. CHoć sama się dziwiłam. Ta głowa jest tam dość mocno unieruchomiona. Cialo zresztą tez. Musisz jednak ocenić, czy to nie pozostawi w dziecku urazu - ja bym się za nic w tej tubie nie dała zamknąć wink
    • gk102 Re: rezonans magnet u dziecka 14.04.13, 18:27
      Ja miałam rezonans głowy i...było to jedno z gorszych doświadczeń w moim życiu. głowa jest przykręcona specjalna maską do tego stołu na którym się leży, w uszach stopery, w tubie waliło młotami (dźwięk młota pneumatycznego), trwało to 45 min - w absolutnym . Ledwo wytrzymałam, więc dziecko...trochę wątpię. Myślę, że może się wystraszyć i mieć uraz.
      • tabaluga0 Dziekuję za odpowiedzi 15.04.13, 20:09
        Tego właśnie się obawiałam, ze bez narkozy nic z tego nie wyjdzie albo się tak przestraszy ze więcej do lekarza nie pójdziesad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka