Dodaj do ulubionych

Błagam o pomoc w wyboże szpitala w Warszawie

18.02.06, 22:00
jestem mamą aniołka urodzonego w 27 t.c, boję się mieć znów poród
przedwczesny. Szymonka rodziłam naturalnie w bródnowskim latem 2005, żył 35h.
Moją ciążę prowadzą nadal lekarze z tego szpitala, ale mam poważne obawy co do
opieki neonatologicznej w tym szpitalu. Moja gin tym razem proponuje mi cc w
tym szpitalu, a teraz będę miała szef szyjkowy zakładany w bródnowskim.
Ginekologii wierzę, ale co do noworodków mam obawy. Co o tym myślicie? Czy
może rodzić na Karowej, jeśli znów wydażyło by sie coś niepokojacego przed 35t.c.
Osobiście wolę rodzić naturalnie, bo mam tylko jeden jajowód, no i boję się
operacyjnej interwencji, oczywiście za wyjątkiem sytuacji zagrażającej życiu
maleństwa. Ale jeżeli będzie odpowiednie połozenie i termin po 35 t.c to wolę
rodzić naturalnie.

Zamartwiam się bo nie chcę znów stracić dziecka, mam juz 4 aniołki i żadnego
żywego bobo.

Życzę dużo szczęscia maluszkom, oby mieli wspaniałą opiekę lekarzy i nie mieli
powikłań wsześniejszego urodzenia. Często zagladam na to forum, co prawda
niegdy się nie odzywam, bo mój maluszek jest aniołkiem, ale kibicuję wszystkim
prześlicznym maleństwom i ich rodzicom.

pozdrawiam wszystkich wspaniałych rodziców

Ania
Obserwuj wątek
    • szykt szpital w Warszawie 18.02.06, 22:49
      nasza niunia urodziła się na Czerniakowskiej (31tc, 850g), dziś ma 9 miesięcy i
      rozwija się dobrze nawet bardzo dobrze (do lekarzy chodzimy tylko na wizyty
      kontrolne), duża zasługa w tym lekarzy neontologów z tego szpitala! ginekolodzy
      również w porządku, a co do pielęgniarek z OJOM-u to już gorzej (wredne baby -
      ale nie wszystkie!, być może po tej aferze z Katowic coś się zmieniło w ich
      podejściu do rodziców, ale tego nie wiem) ogólnie polecam ponieważ lekarze mają
      naprawdę wielkie doświadczenie - a to jest najważniejsze - a wież mi było
      ciężko...
    • szykt szpital w Warszawie 18.02.06, 22:49
      nasza niunia urodziła się na Czerniakowskiej (31tc, 850g), dziś ma 9 miesięcy i
      rozwija się dobrze nawet bardzo dobrze (do lekarzy chodzimy tylko na wizyty
      kontrolne), duża zasługa w tym lekarzy neontologów z tego szpitala! ginekolodzy
      również w porządku, a co do pielęgniarek z OJOM-u to już gorzej (wredne baby -
      ale nie wszystkie!, być może po tej aferze z Katowic coś się zmieniło w ich
      podejściu do rodziców, ale tego nie wiem) ogólnie polecam ponieważ lekarze mają
      naprawdę wielkie doświadczenie - a to jest najważniejsze - a wież mi było
      ciężko...
      • szymus4 Re: szpital w Warszawie 18.02.06, 23:15
        cieszę się że córcia dobrze się rozwija, mój Szymus ważył 1150g po porodzie w
        27hbd, lekarze mi powiedzieli, że nie tele waga jest ważna co tydzień ciąży.
        przeżyłam 35 h walki o życie synka, zajawkę mam za sobą i nie chcę więcej tak
        dygotać o życie mojego dziecka.
        pozdrawiam
        ania mama 4 aniołków
    • ania.silenter polecam IMiDz - opieka neonatologiczna... 18.02.06, 23:25
      w Klinice Patologii Noworodka na najwyższym poziomie. Moja Ola urodziła się
      wprawdzie w 31 tc, ale rozwinięta była na 27/28 tc (waga 1120g). Na własne oczy
      widziałam tam dziewczynkę z 24 lub 25 tc ur. z wagą 540g. Kiedy wychodziliśmy
      ze szpitala ważyła trochę ponad kilogram i z pasją uprawiała gimnastykę
      inkubatorowąsmile.
      pozdrawiam
      P.S. Dobrze traktują tam również rodzicówwink.
    • barmagos Re: Błagam o pomoc w wyboże szpitala w Warszawie 19.02.06, 08:37
      Również uważam, że IMi DZ jest najlepszy w tej chwili w Warszawie, przede
      wszystkim ze względu na kompleksową opiekę nad dzieckiem zarówno w trakcie
      pobytu w szpitalu jak i po wyjściu i chyba sa tam najlepsi specjaliści. Poza
      tym w razie konieczności wykonania operacji dziecka(np .pzrewód Botala)albo
      wykonuje sie to na miejscu albo w szpitalach, które są niedaleko- szpital na
      Działdowskiej(kardiolodzy)i nie muszą jechać z dzieckiem przez całe,zakorkowane
      miasto.
    • ewaq Re: Błagam o pomoc w wyboże szpitala w Warszawie 19.02.06, 09:46
      Mi mój gin prowadzący (ze szpitala w Międzylesiu, gdzie chciałam rodzić) kazał
      bezwzględnie jechać - gdyby się coś działo przed 35 tc. - do szpitali o trzecim
      stopniu referencyjności, a więc takich, które mają warunki, by utrzymać
      wcześniaki, tj. IMiD, Karowa, Strynkiewicza. Dojechaliśmy na Karową i nie żałuję smile
      • szymus4 no właśnie, ale ja nie wiem o co chodzi z tą 20.02.06, 00:44
        referencyjnością??? wyjaśnijcie mi proszę i gdzie uzyskać informacje na ten temat?

jaki poziom referencyjności ma szpital bródnowski?

ale rzeczywiście ciąże dalej będę prowadziła dwu torowo, bo pójde jeszcze
        prywatnie do specjalistów z Karowej, zobaczę jacy są. Może uda mi sie do prof.
        Czajkowskiego dostać.

dziękuję i pozdrawiam rodziców i przecódowne maluszki.
        Ania mama 4 aniołków
        • ania.silenter tu masz link z forum "Szpitale" nt referencyjności 20.02.06, 09:37
          szpitali. Generalnie jeśli jesteś zagrożona przedwczesnym porodem powinnaś
          wybrać szpital z III stopniem referencyjności np. IMiDz, Karową.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=35434700&a=35434700

pozdrawiam
        • ewaq Re: no właśnie, ale ja nie wiem o co chodzi z tą 20.02.06, 12:56
          stopien referencyjnosci szpitali decyduje o tym, jakie usługi są kontraktowane
          przez NFZ i jakie świadczenia podpisywane będą z jakim typem placówki.
          Przypuszczam, ze szpitale wymienone przez mojego gina, a bedace w najwyzszym
          stopniu referencyjnosci, maja zakontraktowanych najwiecej świadczeń dla
          "trudnych" przypadków.
          • ania.silenter szpitale z najwyższym (III) stopniem 20.02.06, 15:56
            referencyjności mają przede wszystkim sprzęt do ratowania najmniejszych i
            najbardziej chorych wcześniaków oraz - co równie ważne - najlepszych
            specjalistów.
            pozdrawiam
      • pkaszuba Re: Błagam o pomoc w wyboże szpitala w Warszawie 22.02.06, 15:12
        Witam Cie

Moja zona rodzila na starynkiewicza a dziecko jest z 26 hbd i urodzil sie z
        masa urodzeniowa 945 g dzisaj Milek po 3 miesiacach zycia ma 2890g i jest
        strasznym ukochannym terrorysta. Co do starynkiewicza to lekarzy maja na medal-
        co do warunkow socjalnych to wielka kicha. Maja duzy odsetek uratowan dzieci
        skrajnie wczesnych- ale z obserwacji i wlasnych przezyc uwazam, ze zaden lekarz
        ani szpital nie zagwaratuje niczego.

Najlepiej jest rodzic w szpitalu z oddzialem OIOM noworodkowym i to duzym zeby
        w razie czego wolna byla jakas cieplarka:

Pozdrawiam
    • horneta Re: IMiD na Kasprzaka 20.02.06, 11:06
      Polecam w 100%.
      Mój syn urodził sie w terminie, ale przez oststni miesiąc ciązy borykałam sie z
      ryzykiem porodu przedwczesnego i leżałam na kasprzaka. Tam rodzą się dzieci
      bardzo malutkie (duzo poniżej kilograma) i chyba tylko tam mają sprzęt i
      specjalistów, ktrzy potrafia pomóc małym istotkom. Podczas mojego pobytu na
      oddziuale perinatologi wiele widziłam i sama jestem wdzięczne lekarzom, że
      potrafili dotrzymac moją ciąże do końca mimo tego, że od chyba 33 TC miałam
      skurcze, opadły brzuch, i rozwarcie na 1 cm.
      Polecam Instytut w 100%
      • szykt Re: IMiD na Kasprzaka 23.02.06, 23:02
        >tylko tam mają sprzęt i
        > specjalistów, ktrzy potrafia pomóc

Tylko tam i nigdzie indziej. Powiedziała mama której syn urodził się terminowo.
        Czytać tego nie można.... To co powiesz o innych szpitalach i lekarzach gdzie
        rodzą się malutkie dzieci?

popieram wypowiedź pkaszuba:
        >Najlepiej jest rodzic w szpitalu z oddzialem OIOM noworodkowym i to duzym zeby
        >w razie czego wolna byla jakas cieplarka
        • majka995 Re: IMiD na Kasprzaka 24.02.06, 11:50
          A ja ci radzę idz na Karową. Mają świetny oiom. Uratowali kiedyś 500g dziecko.
          Naprawdę warto.A do tego super warunki socjalne i świetni specjaliści.
        • horneta Re: Ido Szykt 24.02.06, 12:29
          Nie wiem po co i skąd tyle agresji. Tak, dzieki Bogu urodziłam terminowo, ale
          przez kilka tygodni leżałam na oddziale perinatologii, gdzie widziałam jak
          rodziły sie bardzo malutkie wcześniaki. Rozmawiałam z ich rodzicami, widziałam
          i słyszałam co mówia o opiece. Nie ma własnych doświadczeń, ale obserwowałam i
          stąd moja rada.
          Nikt nie musi jej słuchać, wyraziłam tylko swoja opinie i wiem, że do IMiD
          wozili także dzici i matki z innych szpitali bo właśnie IMiD jest szpitalem
          który ma predyspozycje do przyjmowania takich porodów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka