Dodaj do ulubionych

Witamina D3

10.08.06, 21:34
Czy dajecie Waszym dzieciom wit. D3, kiedy jest pochmurno. W te słoneczne dni
lekarz powiedział, żeby nie dawać, w ostatnie deszczowe dni też nie dawałam.
Dodam, że mój syn ma ponad 2 latka. Jeżeli dajecie, to ile kropelek?
www.bobasy.pl/?u=venla&s=70a0321f4aa2022955522e6f34006b43
Obserwuj wątek
    • tabaluga0 Re: Witamina D3 10.08.06, 22:32
      my dajemy jedną
    • doda2004 Re: Witamina D3 10.08.06, 22:33
      to jest chyba zależne od stanu zdrowia dziecka,Mati ma 20 miesiecy(18
      korygowane) i nie dostaje witaminy d już od poczatku wiosny, wtedy to pediatra
      powiedziała że ma zarośnięte ciemiączko i nie potrzeba już podawac, pije
      mieszanki które ją zawierają i to mu wystarcza, nadmiar tej wit. w organizmie
      może wywołac więcej złego niz jej niedobór.(obciaża nerki, brak apetytu a nawet
      poważniejsze skutki)w Polsce mamy tak małe nasłonecznienie że pogoda nie ma
      wielkiego znaczenia przy brani tej witaminy,niektóre dzieci poprostu jej
      potrzebuja więcej a inne nie.
    • mamaigora1 Re: Witamina D3 11.08.06, 08:13
      Ja jak zwykle odwolam sie do mojego ulubionego eksperta z wiadomego forum wink))
      Dodam, że my Igorowi od stycznia br zmienilismy witamine D3 w czystej postaci
      na tran z kwasami OMEGA i podajemy 1/2 łyżeczki bez względu na pogodę:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=38321482&wv.x=2&a=39057046
      • venla Re: Witamina D3 11.08.06, 13:55
        Dziekuję, jak widzę raczej trzeba podawać tą witaminę, bez względu na pogodę.
        Rozejrzę sie chyba za tym tranem, bo jak wiem ma duzo innych pozytywnych stron,
        tylko czy Miłosz będzie to pił? Podobno tran jest okropny. A ile kosztuje jak
        można wiedzieć?
        • mamaigora1 tran 11.08.06, 14:25
          My mamy taki
          www.apteka.gda.pl/product_info.php?products_id=1040
          Igor pije go, rzeklabym, bardzo chetnie wink
          Mi nie smakuje
        • hania.wiecewicz Re: Witamina D3 11.08.06, 20:55
          My mamy odstawioną witaminę d3 na lato kategorycznie. Zbyt duża ilość witaminy szkodzi. Dziecko przebywa dużo na dworze. Wit. d3 jest dodawana do kaszek.
          Nasz dobry pediatra powiedział żeby nie podawac i wydaje mi się ze to słuszne.

pozdrawiam
          • mamamix U nas identycznie 11.08.06, 20:59
            Mam zacząc podawać witamine D dopiero od października. A moj Bartek nadal wypija
            ok, 650-700 ml mleka a tam jest witamina D dodawana.
          • ewaq Re: Witamina D3 11.08.06, 21:02
            my mamy odstawioną, bo już dość wizyt w poradni zaburzeń metabolizmu ze względu
            na przedawkowanie D3. Co ciekawe, Anuli podawałam może z tydzień, góra dwa po
            wyjsciu ze szpitala, a to przedawkowanie praktycznie od początku. Ostatnio na
            wizycie kontrolnej w szpitalu lekarka niejako mi się tłumaczyła, że oni podają
            wg zaleceń WHO i nie są w stanie przebadać wszystkich dzieci, jakie mają pod
            opieką, aby określić indywidualnie zapotrzebowanie na tę witaminę. Rozumiem to,
            ale moze chociaż by rodzicom wspominać, że dobrze byłoby wykonać takie badanie
            nawet odpłatnie, bo przecież przedawkowanie jest o wiele gorsze niz niedobór.
            Najgorsze,że objawy są takie same i np. Anuli przed otrzymaniem wyniku na poziom
            D3 kazano ja zwiększyć (na wynik czeka się 2 tyg.). Dobrze, że jakoś intuicyjnie
            wyniuchałam i tego nie zrobiłam wink
            • nina02 Re: Witamina D3 11.08.06, 21:10
              Ewo, proszę napisz jakim badaniem można okreslić przedawkowanie czy niedobór
              wit. D, bo u moich objawy mi sie nie podobają i chciałabym to sprawdzić
              • venla Re: Witamina D3 11.08.06, 21:32
                Ewaq, Ty to masz nosa!smile Dzieki dziewczyny. Powiedzcie jeszcze czym może
                grozić przedawkowanie tej witaminy?
                • mamaigora1 przedawkowanie 11.08.06, 21:39
                  prosze
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=19818822&wv.x=2&a=19972453
                  • venla Re: przedawkowanie 11.08.06, 21:42
                    Jola, Ty jak zawsze niezawodna! Ta przerwa wakacyjna tzn że znikasz na jakiś
                    czas?
                    • mamaigora1 Re: przedawkowanie 11.08.06, 21:43
                      do końca sierpnia wink))
                      • venla Re: przedawkowanie 11.08.06, 21:46
                        No to życzę Ci udanego wczasowania, pięknej pogody, miłych chwil z rodzinką a
                        czasem po prostu "świętego spokoju" z "głową w chmurach"
                        • mamaigora1 Re: przedawkowanie 11.08.06, 21:50
                          dzieki i nawzajem wink))
              • ewaq Re: Witamina D3 12.08.06, 14:36
                Sorki, dopiero teraz miałam czas tu zajrzeć uncertain
                U nas objawem była pocąca się główka i rozmiękające kości potylicy stwierdzone
                przez neonatologa. Oba objawy mogą wskazywać też na niedobór wit.D3 (dla mnie
                wręcz logiczne, że roizmiękające kości to niedobór, a tu nie ma! Nadmiar też
                może być). Dostaliśmy skierowanie do poradni zaburzeń metabolizmu i jak pisałam
                zrobiono od razu badanie poziomu D3. Jako że odczynniki są drogie i zbiera się
                odpowiednią ilość próbek krwi jak już się taki odczynnik otwiera, to na wynik
                czeka się ok.2 tyg. I właśnie w tym czasie lekarka z poradni zaleciła
                zwiększenie wit., no bo to rozmiękanie... Nie zastosowałam się jednak do tych
                zaleceń, a poziom wit.D3 okazał się przekroczony ponad dwukrotnie sad
                Z tego, co wiem niewielu lekarzy zleca badnie poziomu wit.D3, bo to kosztowne
                badania i chyba też nie wszystkie laboratoria je wykonują sad
                • ewaq Re: Witamina D3 12.08.06, 14:39
                  Aha, często nie bada się poziomu wit.D3, a stężenie fosforu i wapnia we krwi, bo
                  podwyższone też mogą wskazywać na przedawkowanie D3, jednakże nie tylko i nie
                  zawsze, więc określenie samego poziomu wit. jest jednoznaczne. U Ani właśnie
                  zanim wyszedł wynik poziomu wit.D3, to fosfor i wapń już były mocno podejrzane.
                  • venla Re: Witamina D3 12.08.06, 17:42
                    No to miałaś szczęście, że nie podawałaś Ani tej witaminy. Jak wcześniej
                    napisałam, w słoneczne dni nie podawałam Miłoszowi tej wit., powiedziano mi,
                    żeby nie dawać, bo samoistnie się wytwarza na słońcu. Muszę to wszystko
                    przemyśleć. Nie wiedziałam, że bada się poziom witaminy D3, pierwszy raz się z
                    tym zetknęłam. Dziekuję za tak wyczerpujące informacje i koniecznie dodam, że
                    Twoja córeczka jest naprawdę słodka, a z tymi czeresienkami wygląda jak uroczo!
                    • ewaq Re: Witamina D3 13.08.06, 20:31
                      Dzięki wielkie! smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka